hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

Advertisement

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 拉 3ASV 行 280X 上穗禾

拉 3ASV 行 280X 上穗禾

查看數: 10911 | 評論數: 16 | 收藏 0
關燈 | 提示:支持鍵盤翻頁<-左 右->
    組圖打開中,請稍候......
發佈時間: 2016-6-11 22:43

正文摘要:

碇真治 發表於 2016-6-12 16:55
睇來穗禾苑同西沙路都要解禁用12m,九巴都好似冇短車新訂單

81K 好似話以前都派過長車.
但營辦商俾我嘅感覺係 "保守派車"

似乎未必會派長車落81K(條坑)...

回復

RG28482X 發表於 2016-6-30 07:04

咩戲呀?阻著個地球轉!
leolaw 發表於 2016-6-29 22:49
s031096 發表於 2016-6-13 00:02
沙廠284/82K/73,九廠5C/26M/14B/95M,荔廠8/38A,U廠一大堆ATS ASV後備
呢D線嘔返十幾架短金出黎仲有淨
...

條284呢...

3個短金字軌,
星期一至五有兩個字軌下繁抽走支援80M.

今年5-6月唔知係咪特別熱, 定係前置水箱車輛越來越少,
沙田區搞到要搵兩架車輪流行一個字軌嘅情況...在下見唔少, 特別係6月.

或者可能唔夠車用..."日修車" 一整好 / 大洗完  (唔知依家仲係咪有呢類九十年代末嘅叫法??)
就好快要派出街行, 唔係好似以前咁, 可以擺廠等擺到第二日至派出街.

又或者 d 車會套來套去, 甚至有 "換車" 呢樣嘢.
講返284, 呢排 5 月至 6 月, 都見過幾次 284 車俾人拎去支援火炭山三寶,
甚至 299x 連 284-01車都唔放過, 唔理佢夜晚要 order 80M, 照拉可也.
所以284掛牌夾硬換12米, 似乎唔多可行 (冇車支援299X / 80M etc)

舉例五月源禾路近好運中心試過有工程封了部份行車線
當月無須做80M嘅6270, 有一日已經俾人拉去支援81K.
其他短金留來 order 80M.

六月有一日, 朝早284三個字軌都出齊掛牌,
但下繁唔駛支援 80M 嗰個字軌, 係俾人套咗去行 280X.

最近仲試埋連284-01車都要俾人套去 299X
之後又要搵架短車出來補 284-01 車個位, 夜晚行 80M

跟著俾人套去支援299X嘅 284-01車 LR725,
做完299X之後, 都係再次俾人套來換車
拿去做80M 頂 九龍塘20:00 嗰班.

所以呢, 284嘅短車, 係有 "候命隨時調去支援 299X 同穗禾三寶" 嘅功能
唔能夠換12米的.

況且那個唔駛 order 80M 嘅字軌, 星期一至五有時都出12米 / 11.3米

ky927 發表於 2016-6-13 00:30

明白哂....................
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-13 00:07
leolaw 發表於 2016-6-12 23:04
如果 AV / ADS 退之後同短金新車落地之間有真空期, 搵一兩個字軌上12米倒是有可能...但估計唔會 (咁快)  ...

如果車務正常
根本唔會調來調去
用12M暫時睇落唔見得會好大問題
s031096 發表於 2016-6-13 00:02
如果 AV / ADS 退之後同短金新車落地之間有真空期, 搵一兩個字軌上12米倒是有可能...但估計唔會 (咁快)  ...

沙廠284/82K/73,九廠5C/26M/14B/95M,荔廠8/38A,U廠一大堆ATS ASV後備
呢D線嘔返十幾架短金出黎仲有淨
fuwing 發表於 2016-6-12 23:14
leolaw 發表於 2016-6-11 23:42
部 3ASV383 大約在 19:13 到穗禾.

三車車陣形成後, 過咗陣,站頭又決定中間嗰部 KD1456

佢上一單都係私出尖東?
我4點幾已經見佢市中心上穗禾
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-12 17:01
短車實會補單咖啦不過既然條坑用到12M既
日後可以盡量用長車都係好事

如果 AV / ADS 退之後同短金新車落地之間有真空期, 搵一兩個字軌上12米倒是有可能...但估計唔會 (咁快) 全線派...

畢竟部12米真係要站務特別服侍.
樂仔〞 發表於 2016-6-12 23:01
ky927 發表於 2016-6-12 11:27
尋日簡直係災難。我係大角咀匯豐條街塞左2小時無郁過。我諗大角咀區所有路線都斷哂纜。估唔到尖沙咀都係啫 ...

拍戲封路
leolaw 發表於 2016-6-12 22:56
碇真治 發表於 2016-6-12 16:55
睇來穗禾苑同西沙路都要解禁用12m,九巴都好似冇短車新訂單

81K 好似話以前都派過長車.
但營辦商俾我嘅感覺係 "保守派車"

似乎未必會派長車落81K(條坑)...

站規|清理本站Cookies|hkitalk.net 香港交通資訊網

GMT+8, 2024-3-29 00:20