hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 屯門區巴士路線發展計劃 - 結果

siusiupeople 發表於 2016-7-1 01:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2016-7-1 01:52 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-1 01:27
唔好講到地區分化咁難聽,
資源就係得咁多, 你要加服務即係要係其他需求細的地區抽資源,
從來都係行之有效 ...

資源得咁多大家都知但係人永遠都係現實嘅

問題就係你連少少甜頭都俾唔到人
我點解要咁偉大咁支持你先

其實掉轉,57M延長大興,去程兜一兜山景
至於66M就變成兩味限定,再用即日回程解決收費問題
個方案唔係太難睇,好明顯會容易過過而家好多
巴士公司達到止血目的,居民亦唔會太唔方便

問題癥結根本在於九巴想cut葵涌線太狼死
運輸署闊佬懶理長官意志一味諗住行政指令就算
區議員眼光又太過狹隘,最後咪大家都輸

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 點解要咁偉大咁支持你先

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2016-7-1 08:49 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-6-30 23:56
A33全日
對屯門居民係好事定壞事?

唔記得左喇?A33全日後有改路線
假設00分開出班次豐景園後上公路
30分開出班次就經豐景園然後兜番青公,大欖先上公路。

所以隨時黃金海岸反客為主(信和肯幫龍運宣傳就一定得,旅客見到Direct to Airport都開心啦……但好似酒店都有shuttle去機場……)

最衰呢架係a線,長者只會中伏一次,如果唔係安定/兆麟<-->青公,都有唔少支持客,你睇61M就知(不過反方向,又冇$2,做唔到)
除非龍運肯將所有班次入青公,再搞個史無前例既a線落車分段,收$9.2(長者幫唔到你喇,搭A車都豪D俾$4.6)
到時黃金真係多客,都有人落車俾位,安友段又唔洗俾E33搶哂客(有時,直達機場係行李客優勢,但E33相比下有幾密?……咁A33就唔太有用啦)

即使A線遲D可轉九巴路線。
siusiupeople 發表於 2016-7-1 09:19 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
astrial 發表於 2016-7-1 12:12 | 顯示全部樓層
住係碼頭嘅我,其實259D 62X過唔到仲好。。。

非繁時段出觀塘根本就係碼頭半車安友市中心半車,依家呢個安排係啱啱好
碼頭最大問題始終係夜晚轉車站條龍,住美樂蝴蝶邨搭X車要轉59M,住悅湖湖景搭M車要轉59X,全區人九龍東入屯門寧願轉車都唔漫遊市中心,962/962X唔係同公司幫唔到手(就算同公司要漫遊下路/置樂結果同259D一樣)

其實碼頭區路線係唔係應該微調一下,例如59M總站搬去悅湖,59X夜晚回程抽一部分班次行湖翠路,59A回程兜入去南豐中心幫手清客
樂仔〞 發表於 2016-7-1 12:35 | 顯示全部樓層
astrial 發表於 2016-7-1 12:12
住係碼頭嘅我,其實259D 62X過唔到仲好。。。

非繁時段出觀塘根本就係碼頭半車安友市中心半車,依家呢個安 ...

唔想塞轉車站嘅一早搭哂 59A,59A 入唔入南豐其實無乜幫助

小小人講到咩 258D 加班 ... 倒不如做好聯合班次好過啦
屯轉開後,最應該做嘅就係幾條線聯合班次,而唔係一堆車一齊嚟,一齊走
因為班客好多都已經會轉車大洗牌
講到咩 57M 取消可以比 66M 加班,講真我寧願你做好 66M 66X 大興 10 分鐘聯合班次好過
59M 59X、67M 67X、52X 61M 同樣

另外,連站位都要重新分配,好似 58M 停耀榮里但 67M 61M 停光輝圍,就應該搵 59A 67M 61M 同 265M 269M 反轉(或者 58M 配其他線)停
屯轉將 961 歸安友類,960A 960B 歸良田類,再將 D 站位前後調,相近路線放近 D,用盡各條線載客率

老實講,唔理 RPP,而家屯轉個效率我唔認為夠 efficient ...
siusiupeople 發表於 2016-7-1 12:46 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-7-1 12:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ccicoltd 發表於 2016-7-1 13:00 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2016-7-1 08:49
唔記得左喇?A33全日後有改路線
假設00分開出班次豐景園後上公路
30分開出班次就經豐景園然後兜番青公, ...

黃金海岸酒店 shuttle 只到青衣,但住宅有邨巴往機場 (國泰城和客運大樓)。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
astrial 發表於 2016-7-1 13:06 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-7-1 12:46
下? 屯南同市中心分家係好合理的事喎,點解變左可以接受先?

如果259D 能夠全日唔入市中心, 你所講的問題 ...

分家後259D 62X各自陰乾到30分鐘未又係兩邊攬炒
我真係寧願259D 15分鐘一班再嘆住冷氣漫遊市中心15分鐘

而且分家後又要再塞入去轉車站

再者就算依家有62X嘅時間,259D都係有唔少人落車轉59M/X,龍門居新屯中轉車時間上係有so。259D全日唔入都解決唔到個問題

其實回程反而有條件試分家,反正258D 259D轉車客都唔少。下繁至收車時間259D 62X鯉魚門開聯合班次,62X入轉車站