hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

Ravenclaw 發表於 2016-8-24 22:38 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-8-24 20:07
我唔係講 213M 213X,而係今次寶達已經做左安達臣新線的大贏家,除左 213M 213D 外仲
多左 214,仲有沙田 ...

其實13D牛頭角多人用佢去寶達某程度系佢行法快?

佢唔洗兜曉麗苑...

我自己坐過一次13D東行,又真系淘大上山仲多過旺角上車...

但講真,13D要玩野,就同95一齊玩...

可以令到有d地方要比$10.70去彩虹
HG6729 發表於 2016-8-24 22:42 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2016-8-24 13:37
琴日下午6點左右係黃大仙往油塘方向見到架214要企人,未到頂閘。
另一個方向亦叫做坐得70%滿下。

盡快開214P , 做荔枝角超特快黃大仙減輕油青在繁時的使命
Mandy+263M=HG6729
MP6513 發表於 2016-8-25 00:13 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-24 22:38

佢唔洗兜曉麗苑...

諗諗下你迫人 $10.70 去彩虹 係咪叫寶達 上中秀友善用290A ? 然後再將 95 成條掉上安秀道上落彩云
213D 都慳番唔使開

師兄有錯請指 純粹段估.

Ravenclaw 發表於 2016-8-25 01:11 | 顯示全部樓層

MP6513 發表於 2016-8-25 00:13
諗諗下你迫人 $10.70 去彩虹 係咪叫寶達 上中秀友善用290A ? 然後再將 95 成條掉上安秀道上落彩云
213D  ...

掉上安秀道?!

嘩,緊系唔制啦,咁咪拉近寶琳路95同98C往來旺角既時間囉,架95仲要深入翠林同康盛花園內,咁d友仔咪唔行出去等98C?點搶錢呀?

寶達上秀已經冇咁d西九客,將來可能仲冇咁少少旺角客(213D雖慢但算平),跟著學你咁玩法,寶琳路又冇咁d,98C單靠坑口呀?死得啦...

95系掉落牛頭角道,13D同95M都KO埋...彩虹道?照兜,反正都系流水,仲進一步拉開同98C往來旺角既行車時間,幾好呀...

維港灣?算啦,大角咀果頭,最有客果d位,已經比16食晒...
S3BL100 發表於 2016-8-25 02:07 | 顯示全部樓層

佢唔洗兜曉麗苑...

根據個人經驗,經曉麗苑唔會慢幾多,行完曉光街唔會用多好多時間,
反而係 11C 11X 13D 行法,曉光街/協和街口,去到秀茂坪道/秀明道口一段,用最多時間,因為中間堆燈好多時唔順

所以 13D 同 13M/X 由寶達開車,去到曉光街/協和街口,好多時時間一樣

反而似係因為班人懶行居多

不過我反而有興趣想知你想點玩 13D 95?btw 290 290A 寶達上車向荃灣方向係 $8.8,唔係 $10.7…

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
rusf101001 + 1 寶達邨上290/A真係比$10.7架

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-8-25 02:14 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-25 01:11
掉上安秀道?!

嘩,緊系唔制啦,咁咪拉近寶琳路95同98C往來旺角既時間囉,架95仲要深入翠林同康盛花園內 ...

95 落牛頭角道食 13D 應該就無乜可能過到

95 秀明道使用量點都高過 13D 唔少,雖然 213D 速度應該同 95 差唔多,
但跟住順利邨又會嘈無車入油麻地,佢地今年先嘈完要 95 入四順內街

同埋維港灣都唔係咁容易應付,點都要留條疏線俾佢地去觀塘,唔通真係諗住 16 拉去維港灣再來回兜柏景灣咩…

所以咁多限制之下,我諗到的唯一方法係 13D 縮短做翠屏減車,翠屏執得一個得一個

fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2016-8-25 08:55 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2016-8-23 00:27
又分享下行車時間。
晚上10:15,由松記返彩雲,以前早十分鐘走的話都仲可以搭6D>27,執過時間表之後啱啱走 ...

我估主要問題在於214要塞南昌街落荔枝角道
喺南昌街議題上我認同小小人,真係應該直飛大埔道落山
castanopsis 發表於 2016-8-25 09:10 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-8-14 22:16
我唔系話逆走唔好...

我只系覺得214唔系真系想做佢沿線往來西九,而老九會唔會有興趣正正經經開條線做肯 ...

一直覺得214油塘/藍田山——西九一段應該交曬俾16X做算

藍田山好多客坐16其實只係坐到落觀塘道就落車
而大角咀流水亦佔咗16客量唔細既比例
坐16來往藍田同旺角既客其實比想象中少
可能正正係因為咁,九巴遲遲都唔肯玩大16X

問題係16X對藍田山既重要性遠高於214
214廣田興田有客,藍田山大可以籍此說服九巴開一條入到西九既16X
咁對各方都最有利

而條214總站唔擺油塘,就可以深入石礦場,石礦場>安達>寶達>秀茂坪道>四順安泰>彩雲>龍翔道大埔道>長深荔 咁行
如果九巴有興趣仲可以順便陰乾埋條42

EX-TL 發表於 2016-8-25 09:25 | 顯示全部樓層

佢唔洗兜曉麗苑...

13D係眾多秀茂坪路線中行法最慢, 多人搭佢係因為上車站位就腳, 淘大商場門口+物華街(瑞和街街市路口)對到正, 所以叫人行去第二度搭第二D路線係浪費左呢個優勢, 尤其是物華街巴士站, 明明行前少少和樂邨有齊所有協和街上山路線, 物華街往往有唔少人死等一部13D, 價錢又唔係特別平, 又唔係行得零舍快.

論13D快唔快, 搭過93A 95M寶達邨邨口開始一齊落山就知道, 基本上寶達邨行曉光街或秀茂坪道落到祥和苑時間係一樣, 13D要入秀明道已經慢左一截, 而且要經過協和街燈陣, 聯合至祥和苑一段同人行路冇分別, 所以13D成條走線(包括去到大角咀)從來唔會同個「快」字扯上關係.
EX-TL 發表於 2016-8-25 11:05 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-8-24 20:07
我唔係講 213M 213X,而係今次寶達已經做左安達臣新線的大贏家,除左 213M 213D 外仲
多左 214,仲有沙田 ...

其實你睇番規劃署的分區規劃大綱圖, 寶達邨一直都係同安達臣同屬一張圖, 亦即係寶達邨守左十幾年, 終於等到安達臣發展, 得到佢地應有的 合理的社區設施和服務, 所以話「今次寶達邨已經做左安達臣新線大贏家」, 完全係不合邏輯.