hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

Ravenclaw 發表於 2016-7-24 21:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-24 00:49
係就係做多功能流水,但都唔係搞到油塘要坐 85 分鐘先去到長沙灣

如果來回蝴蝶谷上落,黃大仙至油塘一段 ...

油塘好似得高俊苑同油麗邨叫做離地鐵站遠少少,油麗邨我當冇到啦,214都唔經,即系得高俊苑...

但無論高俊苑定油麗邨都好,好似都有行人通道去地鐵站既?(油麗我唔肯定有冇)...

Anyway,地鐵站往來地鐵站,仲要系容易轉車果種,唔系應該推人搭鐵既咩,呢d叫保鐵政策呀嗎...

逐個時段體,早繁油塘翻工,去尖咀既,理論上過2次海快,所以搭將軍澳線,但將軍澳真系迫得濟,結果迫左14X客出黎,fine...

如果去長沙灣翻工,系搭綠線,唔算爆啦,然後到太子站,轉紅線北行方向,又唔爆啦,跟著太子站轉車,只系過對面...

所以你冇理由走去做油塘去長沙灣呢舊客既,反方向放工除時潛力大過返工(但唔系用214做呀下),因為紅線南行上車算系有少少難度...

南昌街其實體你講邊段,上落白田果段就唔慢既,最慢系石砌尾至大角咀果段...

不過你講得冇錯,放西九龍做總站,然後來回長沙灣上落山,對條線可能仲有利...

而事實上石砌尾山上你的確冇需要再加強交通服務,成個區hea hea地,除非佢淋住用214塞住白田澤安,然後開始陰乾獅隧線啦...
bennyho1004 發表於 2016-7-24 22:42 | 顯示全部樓層
咁秀沙線呢有無人知幾時開?
3ASV174 發表於 2016-7-24 22:47 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-7-24 03:46
究竟 98C 會唔會快過 214 到寶達?
究竟 214 快 42 幾多到彩雲?

214 繁忙時間同非繁忙時間行車時間唔會好似 98C 咁大分別,
非繁忙時間我相信 214 到寶達時間同 98C 相約,但繁忙時間 98C 美孚開要近一個鐘先到寶達,一定比 214 慢。
返彩雲既話,42 肯定贏 214 一截。

但問題係 98C 西九最大站頭其實係美孚,其次先係欽州街,
214 唔到美孚,深水埗站頭唔及 98C 就腳,加上班次肯定疏過 98C,佢要吸 98C 客好有難度,
佢既客量在於藍田山去西九龍有幾多客,寶達就唔好諗喇,安達安泰有排都未入晒伙啦。
如要討論,請先自貼差餉單一次
S3BL100 發表於 2016-7-24 23:05 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-7-24 21:59
油塘好似得高俊苑同油麗邨叫做離地鐵站遠少少,油麗邨我當冇到啦,214都唔經,即系得高俊苑...

但無論高 ...

咁油塘點都唔預有咩人坐全程去長沙灣,甚至去深水步架啦,純粹係象徵式滿足佢地西九線願望,
同埋搵位擺,做埋過山流水客,有幾多執幾多…

不過碧雲道遠離鐵路,情況唔同,佢地客觀上係需要有條長沙灣/深水步線,
問題係條線對佢地太慢。
但當然佢地班議員有條線就滿足,求其收貨就算,條線出到去點行就唔理

fb.com/scientisthk2usa/
碇真治 發表於 2016-7-24 23:20 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2016-7-24 22:42
咁秀沙線呢有無人知幾時開?

都未出編號,我估8月低9月
dennis28a 發表於 2016-7-24 23:43 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-24 07:12
呢三個客源位,頭兩個其實已經有現有路線覆蓋,最多只係左手交右手,仲要 214 快唔過 42,
係第三個叫做 ...

始終無人搞過深水埗逆走上龍翔道實線出黎,我唔排除放深水埗可能都係一個唔錯選擇。
不過我幾同意用逆走,再係港鐵手上爭番批龍翔道 - 長沙灣特快客係有得玩,畢竟 40 證明左依個市場有得做。

另一個值得研究既問題,深水埗將來會有 6P,究竟 6P 去碧雲道要幾耐?

我深信 6P、40A、214 開線後,九巴同運吉係時候要傾傾西九 - 東九巴士線重組。
惡意回復是不道德的行為。
HF3204@243M 發表於 2016-7-25 00:02 | 顯示全部樓層

其實玩得逆走
不如拉埋條 40A 經碧雲道落油塘算
(繁時雙向)
HF3204@243M 發表於 2016-7-25 00:17 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-24 21:59

但無論高 ...

咁要避南昌街燈陣
係唯有唔行咋喎
巴域街轉左大前題係行青山道,而且都係要食燈...
咁隔離有條大埔道上落唔用,係要食燈都冇計喎...

同埋啦,拉 214 入南昌街
深水埗班區佬當還咗 40 條數咋...
邊度得嚟還獅隧線條數...
HF3204@243M 發表於 2016-7-25 00:22 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-7-24 02:52
當成條街大大部 2A 係度,點解要比將軍澳既價錢去做 2A 做到既野。家陣仲要有 2X 選擇。

我對 214 最大 ...

學版友話齋
情人節咪突然間多客囉
Ravenclaw 發表於 2016-7-25 00:26 | 顯示全部樓層

HF3204@243M 發表於 2016-7-25 00:17
咁要避南昌街燈陣
係唯有唔行咋喎
巴域街轉左大前題係行青山道,而且都係要食燈...

又關事...

14B/15A/16M/216M<>40 BBI好多人用?

BTW,216M<>40其實有咩用?