hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴214單張同轉乘路線名單
開啟左側

[路線消息] 九巴214單張同轉乘路線名單

Quanta 發表於 2016-8-10 00:08 | 顯示全部樓層

成堆轉乘都係減4.2, 根本係充數同掠水居多
91/91M/92轉乘214西行,總算平過42嘅,不過鑽石山都仲收秀茂坪價又係掠水

黃大仙西行收5.8,2F客量只會再被搶

EX-TL 發表於 2016-8-10 01:21 | 顯示全部樓層
收費呢樣嘢好難估到佢想點, 西行黃大仙跟2F特別班行, 收$5.8, 但東行去藍田 油塘的38 42C 62X 259D等, 畢架山花園已經收緊市區分段價$6.4, 214仍然係$7.9, 要去到黃大仙站先有$6.4分段, 呢樣認真貫徹左彩虹邨 啟業邨搭14 15去油塘 藍田, 仲貴過42C 62X 258D 259D分段收費的現象.
LAK2 發表於 2016-8-10 01:23 | 顯示全部樓層

睇黎2F有條件改路跟N26咁經竹園, 食左2B了...前題係214東行跟2F行青山道、欽州街、長沙灣道、南昌街

(黃大仙轉乘算吧啦, 3C/3M幫到你)

pochi94914 發表於 2016-8-10 02:03 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2016-8-9 21:24
2F番慈北最多人落車嘅地方係富美街同埋慈雲山/鳳德
富美街又的確可以搭214嘅, 不過貴, 而且仲要行番去對 ...

富美街客停天馬苑好過,龍翔官立其實離樂富核心區域客源太遠,

而且停左天馬苑可以補位(290,290A去彩順客,259D去油塘客)

仲可以減2B同11C班次
TankKingEH9697 發表於 2016-8-10 03:59 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-8-9 21:18
bj兄而家愈來愈更上一層樓

識得話人地係小朋友

暑假係多d笑料架喇

214黎講回程唔入老鑽真係唔岩 你一係兩邊飛哂

between 人地14年加入 放過佢啦

坦克王EH 9697
kay 發表於 2016-8-10 07:14 | 顯示全部樓層
其實如果bbi係九巴贏既重要因素

我覺得新巴好唔抵

九巴只要條線去到某D站有其他線
就已經可以吹個轉乘優惠出黎

74A又得

85X轉214又得,直頭連轉乘站都慳返,你轉到就轉

其實新創建同九巴搞跨公司轉乘,根本同一份標兩間公司隨時都無分別
世界很簡單 人類很複雜
VOLVO‧MV6593 發表於 2016-8-10 07:48 | 顯示全部樓層

Cwong 發表於 2016-8-9 15:40
等多幾日咪有囉
講到好似要老奉post比你睇咁

而家D靚仔好鬼把炮架
攤大手板叫你俾野佢睇,老奉架

呢位板友真係前途無可限量
之前俾人話完都仲面不改容,真係世界級
面皮同隻689有得fight

VOLVO‧MV6593 發表於 2016-8-10 07:58 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2016-8-10 03:59
暑假係多d笑料架喇

214黎講回程唔入老鑽真係唔岩 你一係兩邊飛哂

BJ兄雖然有時講野9唔搭8
不過佢講D野都好過其他人架喇

好過有D人只係識得將人地車務D料Forward
又要人地老奉俾料佢,當正自己係消息人仕

果位板友唔洗再望喇
話緊你啊,UB7843板友

HR1377 發表於 2016-8-10 08:31 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2016-8-9 21:24
2F番慈北最多人落車嘅地方係富美街同埋慈雲山/鳳德
富美街又的確可以搭214嘅, 不過貴, 而且仲要行番去對 ...

214東行不停天馬苑。

睇怕遲早地區DC要求214、甚至290系加停鑽石山、天馬苑站。
siusiupeople 發表於 2016-8-10 08:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽