hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68A改路消息
開啟左側

[路線消息] 九巴68A改路消息

shakugan2005 發表於 2016-8-12 20:49 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-12 14:37
只可以話由欖隧通車起計,
九巴欠左朗屏一條平價欖隧線足足 18 年
唔計一開始有條 68M 做左唔夠一個月

葵盛往新界西冇直接車都算, 但到今時今日連轉乘都冇個; 元朗往葵涌又咩都冇, 青山公路元朗段要架車開去葵涌多過去青衣(不過依家連264M都冇埋), 元朗南要番以前架去荃灣既68M特車多過D垃圾68E/68F
tony223 發表於 2016-8-12 22:31 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2016-8-10 23:53
68A改動是配合洪福邨入伙。
此為今年BRPP項目。

其實68A係唔係真係"非入不可"?

如果真係為左洪福邨入伙,其實一早就應該兜入去
而家係會搭68A既都識自己行去洪水橋輕鐵站搭車,為左方便班洪福邨居民唔使行出去搭而要花5-10分鐘兜入去是否值得?
同埋就算方便都只係單向方便,返洪福邨一樣要好似而家由洪水橋輕鐵站自己行返去,我怕第時佢地連回程都要求兜埋洪福邨

當然你可以話吸客(不過繁時唔兜都已經夠客有突),
但係我想講係68A除左平同一車直達荃灣市中心外其他都唔夠68X/268X/K75系轉車來得更快更密

miklcct 發表於 2016-8-12 22:50 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2016-8-12 12:37
268M應該會吸曬所有經欖隧去葵芳的客,仲有元朗葵涌的客,洪水橋地理上位置很好,可以左右逢源兩組線,但 ...

左右兩組線都有有鬼用?部部都係頭站,得條K75/P/S同埋261P係特快,重要全部只開單向特快,回程特快得條30分鐘一班嘅K75A。
進智公交
tony223 發表於 2016-8-12 23:09 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-8-12 20:49
葵盛往新界西冇直接車都算, 但到今時今日連轉乘都冇個; 元朗往葵涌又咩都冇, 青山公路元朗段要架車開去葵 ...

其實個時返葵盛返學我會選擇搭263M去到楊屋道街市行去河背街搭綠小98
搭34上葵盛真係搭到蚊訓,就算有優惠都未必咁搭

其實去葵涌最大問題都真係等個三部天水圍三M,重組後D班次叫好左少少,重組前呢試過等20分鐘3架M車先一齊到,本來以為快左其實計埋等車仲耐過搭68A
如果九巴肯俾D乘客可以晌荃灣落車互轉埋屯門M線(當然屯門M線亦可以互轉天水圍三M),其實已經好好

tony223 發表於 2016-8-12 23:15 | 顯示全部樓層
unknown000hk 發表於 2016-8-11 12:09
大道村至水邊村既人搭咩?屈人比多$3.1搭68X/268X?

其實第一日68X入洪水橋開始就已經有人咁做
不過既然而家八達通做到回贈功能
其實係唔係應該檢討返欖隧甚至其他轉車站既優惠模式?
exspeed 發表於 2016-8-13 12:49 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2016-8-12 22:31
如果真係為左洪福邨入伙,其實一早就應該兜入去
而家係會搭68A既都識自己行去洪水橋輕鐵站搭車,為左方便班洪福邨居民唔使行出去搭而要花5-10分鐘兜入去是否值得?

說話又唔係咁講啦

洪福邨範圍咁大, 由最北個座行, 過埋行人隧道去洪水橋站要幾耐先 ?

搭 K75A 要半個鐘一班, 仲要比多幾蚊喎

搭68X/268X 要比九龍價出荃灣喎, 比著係你又會唔會咁搭先 ?
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
shakugan2005 發表於 2016-8-13 13:26 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-8-13 12:49
說話又唔係咁講啦

洪福邨範圍咁大, 由最北個座行, 過埋行人隧道去洪水橋站要幾耐先 ?

K75A唔洗比多幾蚊, 有免費轉乘, 不過港鐵年年加價, 68X個所謂九龍價就快平過搭西鐵由天水圍站去荃灣西站, 更加唔洗諗去到荃灣西站之後洗唔洗駁腳
tony223 發表於 2016-8-13 16:56 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-13 12:49
說話又唔係咁講啦

如果講就腳,我諗68X/268X個站點都就腳過68A停個個站,
同埋回程除非轉63X,如果唔係一樣都係要洪水橋站行返入去,單向兜入去係冇意思
不過我所講既係
與其68A兜入去吸客,不如先將68X/268X增加返欖隧轉車回贈/補差價優惠,
咁唔止剩係去荃葵青,去全港各區既市民一樣受惠

exspeed 發表於 2016-8-13 20:33 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2016-8-13 13:26
K75A唔洗比多幾蚊, 有免費轉乘, 不過港鐵年年加價, 68X個所謂九龍價就快平過搭西鐵由天水圍站去荃灣西站,  ...

樓上講緊K75A轉68A喎
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
lsc04d11 發表於 2016-8-13 22:49 | 顯示全部樓層

exspeed 發表於 2016-8-13 20:33
樓上講緊K75A轉68A喎

邊有人由洪福邨行n咁遠,再等兩set燈去石埗村站等架30分鐘一班既k75a呀?
行到去石埗村,不如直接行去輕鐵站。

洪福邨要懶,唔行去洪水橋站,相信只有小巴619能幫忙。不過,又係搞咁耐先出到青公,行啦…
或者話,反正都要俾多程駁腳錢,搭68x,268x,63x去轉車都喺番度