hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68A改路消息
開啟左側

[路線消息] 九巴68A改路消息

CRH5 發表於 2016-8-13 22:54 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2016-8-13 22:49
邊有人由洪福邨行n咁遠,再等兩set燈去石埗村站等架30分鐘一班既k75a呀?
行到去石埗村,不如直接行去輕 ...

當年 K75P 仲系順時針年代試過,石埗村行去洪福總站差唔多用左 20 分鐘
kmb63x 發表於 2016-8-13 23:24 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2016-8-12 23:09
其實個時返葵盛返學我會選擇搭263M去到楊屋道街市行去河背街搭綠小98
搭34上葵盛真係搭到蚊訓,就算有優 ...

如果68a係改返去葵涌,元朗西來往葵芳地鐵站
我諗每車無廿個都有十個捧場客係土葵涌直搭返元朗

我都有諗過洪福班人會唔會要求回程入埋洪福咁就大穫
就好似258P朝早要入一入聚康咁.. 班客一直慣左行出富泰搭做乜要用幾分鐘等成車客陪兜
tony223 發表於 2016-8-13 23:40 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-13 20:33
樓上講緊K75A轉68A喎

我淨係知道洪福邨D人係會咁搭車1.)搭68X/268X上去欖隧轉車
2.)搭63X去屯轉轉車
3.)搭K75/K75P/K75S去天水圍站轉西鐵
4.)搭K75P去天盛/天耀過對面轉市區/新界東巴士
5.)行去洪水橋站搭68A/輕鐵等路線

P.S:
其實佢地最想要想係去元朗、屯門同去上水、粉嶺同大埔既全日路線
所以反而68A最應該係返朗屏先兜入去,而唔係出青衣兜入去
tony223 發表於 2016-8-13 23:57 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2016-8-13 23:24
如果68a係改返去葵涌,元朗西來往葵芳地鐵站
我諗每車無廿個都有十個捧場客係土葵涌直搭返元朗

其實68A都有人會由青衣搭到返元朗
正正就係因為欖隧去葵青既巴士做得太差先搞到D人寧願兜路都唔願轉車

至於258P,
唔係屯轉轉車未必有位坐可以洪水橋藍地都未必想坐佢
試過一次搭頭車(06:55)唔塞車都要08:20先去到九龍灣站(07:33左右先上公路),真係坐1次都怕
所以我而家返工係搭68A轉61X再轉車,不過遲D 68A又要兜埋洪福邨,我諗可能真係要考慮下行20分鐘出朗庭園搭268C
m_rd08 發表於 2016-8-14 00:08 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2016-8-13 23:57
我諗可能真係要考慮下行20分鐘出朗庭園搭268C

其實68A轉268C係有轉乘優惠
tony223 發表於 2016-8-14 00:10 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2016-8-14 00:08
其實68A轉268C係有轉乘優惠

最慘係我搭個個時間68A頭車仲未到樓下
kmb63x 發表於 2016-8-14 00:16 | 顯示全部樓層

tony223 發表於 2016-8-13 23:57
其實68A都有人會由青衣搭到返元朗
正正就係因為欖隧去葵青既巴士做得太差先搞到D人寧願兜路都唔願轉車

好唔平衡 雖然大馬路真係無可能活多條荃葵線.. 係得山景先咁巴閉,晨早板友都建議改57m做青衣特快就唔駛殺線
屏山至藍地又可以繼續有車去葵涌唔駛轉車

我間中搭0710同0725 258P,基本上富泰到何福堂啲燈位全部都唔順燈
有幾次有司傅唔記得入聚康.. 我諗全車人都應該開心左

960x上公路前長過258P但可以半個鐘就上到公路純粹係贏燈位少啲
kmb63x 發表於 2016-8-14 00:23 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2016-8-13 23:40
我淨係知道洪福邨D人係會咁搭車1.)搭68X/268X上去欖隧轉車
2.)搭63X去屯轉轉車
3.)搭K75/K75P/K75S去天水 ...

洪福啲人成人講希望拉條261入去 咁就去上水去屯門都有巴士搭以九巴唔想服務藍地洪水橋既性格應該無可能,拉到都照收$13.6,落屯門可能收$6.1
261P由置樂縮,都要拉去五柳路路邊開,又拉到天平,本來少左起碼六公里
咁拉又係呃里數表現可以收返$13.6
rusf101001 發表於 2016-8-14 00:38 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2016-8-14 00:16
好唔平衡 雖然大馬路真係無可能活多條荃葵線.. 係得山景先咁巴閉,晨早板友都建議改57m做青衣特快就唔駛 ...

68A同68M交換元朗區總站
68A同57M交換葵青區總站
68A或者可以唔上荔景北改上葵盛

仲有屏山段想要欖隧車
應該用68E改返大馬路再延長去洪水橋
當年264M年代都覺得兜天水圍不如去屏山段

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
kmb63x + 1 十分認同 三贏
hadboy5 + 1 精闢見解

查看全部評分

936收皮935全日
hadboy5 發表於 2016-8-14 08:47 | 顯示全部樓層

kmb63x 發表於 2016-8-14 00:16
好唔平衡 雖然大馬路真係無可能活多條荃葵線.. 係得山景先咁巴閉,晨早板友都建議改57m做青衣特快就唔駛 ...

無可能的,大馬路點計都可以養到第二條荃葵線的,只要睇去荃葵邊度姐,雖然當年63m都係死下死下,但唔代表欖隧荃葵線無得做,當年葵涌版68m都爆到瀉的時候,即使而家有西鐵都影響不大,題外話,天水圍3M而家係咩情況,我比較清楚69m同265M的情況,但269M係好過以前定係差過以前