hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴63X修訂行車時間表
開啟左側

[服務調整] 九巴63X修訂行車時間表

exspeed 發表於 2016-8-12 12:12 | 顯示全部樓層

上星期五晚九點係馬會等 63x, 已經有兩個年青人等緊, 上到車下層半滿, 冇上上層唔知,
有兩個賓賓懷疑要去長沙灣道, 架車一上西廊就左望右望

又試過幾次下午約五點係華都搭 63x, 都有半車滿出九龍, 又唔係想像中咁少人搭

屯門市中心去土瓜灣, 如果夾岩時間搭 63X, 又咁岩去到維景有 6F (有次係燈位望住架 6F 先到 ),
其實唔慢得過美孚搭紅小好多

PS. 乜個時間表咁攪笑既, 佐敦 1600-2000 開 20, 2000-2100 開 15, 2100-2300 開 12,
六點放工時間先最疏, 愈夜反而愈密
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
dogdog002 發表於 2016-8-12 12:28 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-12 12:12
上星期五晚九點係馬會等 63x, 已經有兩個年青人等緊, 上到車下層半滿, 冇上上層唔知,
有兩個賓賓懷疑要去長 ...

可能就係等60X無咁密既時候

63X密少少咪搶到客

再衰少少排60X係63X後面

60X唔係指定時間

FBI2 發表於 2016-8-12 14:33 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2016-8-12 12:12
有兩個賓賓懷疑要去長 ...

因為彌敦道北行返新界,最好客既時段唔係下繁,而係晚上8點後囉,你睇41A,269B既班次和客量就明白.
同樣情況,948晚上7點半至9點返青衣都唔多客,但晚上10點後可以班班頂閘返青衣.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
cocogohk 發表於 2016-8-12 17:12 | 顯示全部樓層

呢條線載客率咁高,好應該加班
平田 發表於 2016-8-12 21:19 | 顯示全部樓層
因為下繁68A入洪水橋已經供不應求,就係屯門3站都上唔少客。希望63X/68A下繁加強班次。
miklcct 發表於 2016-8-12 22:38 | 顯示全部樓層

我今日搭咗一轉63X,14:00佐敦道開同16:50洪水橋開,去新界30分鐘一班,去九龍20分鐘一班,完全唔多人搭,座位只係坐咗唔夠一半。搭去洪水橋嗰程63X跟住268X尾到旺角街市,但係我一上車即刻食燈,之後重要行得偏慢,去到轉車站以後跟住部68A,結果遲過部268X 2分鐘返到總站(我覺得63X係應該要快過部268X返到總站嘅);搭去佐敦嗰程我喺總站上車,跟住竟然直接好似268X咁總站直接扭右出(嗰部係二代AP特見),之後感覺個司機唔係太熟路,喺紅橋慢慢入站,去到新墟街市對面B3M個站位附近都偏左慢駛咗一輸先拎返正。兩個方向都喺美孚個站有九龍內部客上落,當中16:50洪水橋去佐敦班車喺美孚上咗超過5個。

根本上呢條線去到今時今日都重係客量慘淡,非繁忙時間長期維持30分鐘一班,完全無起色。

進智公交
ccchhhuuunnn 發表於 2016-8-12 23:12 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2016-8-12 22:38
我今日搭咗一轉63X,14:00佐敦道開同16:50洪水橋開,去新界30分鐘一班,去九龍20分鐘一班,完全唔多人搭, ...
14:00佐敦道開同16:50洪水橋開
此post 已完
HJ8388-S7 發表於 2016-8-12 23:22 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2016-8-12 22:38
我今日搭咗一轉63X,14:00佐敦道開同16:50洪水橋開,去新界30分鐘一班,去九龍20分鐘一班,完全唔多人搭, ...

跟 268X 出站轉右咪o岩囉,無錯啊
HS1588 發表於 2016-8-12 23:48 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2016-8-12 12:10
咁多年黎 安友既區議員都好強勢 只有加唔會減到佢地任何野.. 一日有佢地,改到60x既可能性只有60x學68x/2 ...

有幾強勢 ? 都係得個講字, 同埋安友區議員到頭來都係得民協果位咁「積極」做野
十年前咪一樣放走條 59A, 唔講交通既話, 安定個郵局咪一樣保唔住
但調返轉咁講, 起碼有咩事都會即刻出聲先, 唔會好似藍地果邊果d乜野都唔做

不過始終覺得改 60X 始終唔係價錢問題,
比多一兩蚊快兩三個字絕對係合理,
最大問題係班次, 斬開兩半肯定疏左
本身 60X 出旺角佐敦都仲係快過輕鐵轉西鐵少少,
再快d既話見到 63X 又可以上車
咁樣係無誘因比果邊果d區議員去搞條 60X

如果要係旺角至佐敦之間一段陰乾 60X,
可以用上面版友既 idea
首先試下學紅隧線來回玩旺角短棍,
整疏佐敦來往屯門既班次再推客上 63X

樓主| bestwishes706 發表於 2016-8-13 00:09 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2016-8-12 23:48
有幾強勢 ? 都係得個講字, 同埋安友區議員到頭來都係得民協果位咁「積極」做野
十年前咪一樣放走條 59A,  ...

改快比貴唔係必然,亦都唔應該縱容九巴要屯門人比元朗價

先有960東區分支
再有63X
之前259X

但元朗區改快係冇加價,968X 268X 268P特快服務,而收費同主線/改快前(68X)一樣

所以59A單野,九巴要死死氣加59M<>59X/60X/67X bbi,少收唔知幾多個$1.3,真係心都涼

相信如果60X強行縮線,要佐敦搭63X,相信最終區議會逼使佢要加扣$1.4 bbi先行指過到

來回元朗價玩繁時線好啦,全日線都玩等睇59A重演