hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 對新創建之感想
開啟左側

[其他] 對新創建之感想

樓主| ahken 發表於 2016-8-18 17:15 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-8-18 13:25
有10仔又有18P, 要條18 炆訓咩?

乜18P同10仔做到灣碼(灣北)返北角咩?

今次唔係蚊訓啦, 麻煩你查清楚先再叫醒我, 我訓陣先
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
siusiupeople 發表於 2016-8-18 17:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| ahken 發表於 2016-8-18 17:34 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-8-18 17:23
呵呵, 18P 入境處有站, 搭多條2仔同18X,
灣碼有密到喊的2A.

你再答我呢幾條問題先:

1. 18X唔到北角西冇得講; 行得去入境署搭18P/2不如行埋返北角, 好唔好先?
2. 灣碼個站, 假設現在時間係下午一時, 有722去QB同耀興東, 有720去太古城筲箕灣, 有780去柴東, 有788去柴西同小西灣, 北角要搭咩?
3. 灣碼隔離個站係灣北巴總, 果度有2X特快去西灣河筲箕灣同8特快去柴東同杏花邨, 北角除左慢到同步行速度有得揮既2A仲可以搭咩?

我都明每個人立場都唔同, 有人偏幫返間公司係無可厚非, 但服務做得唔好係唔係應該洗耳恭聽, 聽清楚同諗清楚邊D該做同邊D唔該做, 是常識吧!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 不如行埋返北角

查看全部評分

PF2802 發表於 2016-8-18 17:54 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-18 17:34
你再答我呢幾條問題先:

1. 18X唔到北角西冇得講; 行得去入境署搭18P/2不如行埋返北角, 好唔好先?

不如大家一齊搭地鐵算啦
TR5774
 樓主| ahken 發表於 2016-8-18 17:56 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2016-8-18 17:54
不如大家一齊搭地鐵算啦

係, 我對柴小巴士公司其中一個comment就係佢地想我地北角人搭鐵...我咪成全佢囉...
Busmtr 發表於 2016-8-18 19:52 | 顯示全部樓層
其實。。。樓主成日po埋呢啲文,真係好悶囉。。。
你開依啲文章,等人去討論,而唔係直接將你嘅意見反映俾一啲代表到你嘅人 (例如區議員)或者直接同公司反映,淨係識喺italk呢度"網上談兵",重點係你連實質嘅重組建議都冇,對件事有幫助咩?

118問題:渣華道呢個位係應該長遠由102 112呢d西九~東區線重組再拆線補位先至可以解決,而唔係每條線都要喺北角停,唔係全世界都要圍住北角轉嫁。
我自己係砲台山城市花園人,由118、2、25A、25C、18、2a、18p、一齊削減服務,換嚟嘅只係兩條又疏又短時間嘅110同25,我哋連a12 18x 110北行102p都享受唔到呀!

淨係喺度網上談兵係冇用㗎,要去鬧嘅唔該去乘客聯絡會議小組到。
多言了,我都係唔想喺度悶親自己者。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
cruisesnet + 1 + 10 感同身受

查看全部評分

PF2802 發表於 2016-8-18 19:52 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-18 17:56
係, 我對柴小巴士公司其中一個comment就係佢地想我地北角人搭鐵...我咪成全佢囉...
...

咁就唔好問咁多野喇 問完咪盞傷心
TR5774
cruisesnet 發表於 2016-8-18 23:32 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-8-18 17:23
呵呵, 18P 入境處有站, 搭多條2仔同18X,
灣碼有密到喊的2A.

星期二有d吾舒服, 6pm放工唸住早d返屋企,
行去稅局唸住叫雙飛2/18p.
去到中環廣場送左18p車尾,
點知最後足足等到6:20pm打後先有2 (18p係無出現過),
到最後仲慢過平時放工坐2a返屋企.
下次都係never again

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 18P真係差過以前唔少。。

查看全部評分

238X 發表於 2016-8-19 01:59 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-8-18 19:52
其實。。。樓主成日po埋呢啲文,真係好悶囉。。。
你開依啲文章,等人去討論,而唔係直接將你嘅意見反映俾 ...

都係嗰句啦,你又知樓主無做?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Busmtr 發表於 2016-8-19 10:57 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2016-8-19 01:59
都係嗰句啦,你又知樓主無做?

如果佢有做嘅點會唔講? 而佢係冇講