hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2A脱班碌車問題
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴2A脱班碌車問題

cruisesnet 發表於 2016-8-21 23:45 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2016-8-21 07:46
你都係落番廢鐵吧啦
灣北咩事求其搭條102/4/6都應該知

我日日鷹君等車你估我吾知灣北咩情況?
難聽d講岩岩開站時我日日陪塞ga

CRH5 發表於 2016-8-22 05:23 | 顯示全部樓層
HW8373 發表於 2016-8-21 23:09
近月搭車行英皇道都覺得 2A 線車速相當參差
以前只有隧巴先會一見巴士車龍就左穿右插攝位埋站
而家竟然 ...

2A 有D Carlo 係會係燈口前停車等轉紅燈
搭中個D真係......
ahken 發表於 2016-8-22 12:27 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-20 18:13
呢間公司算啦,一心一意認為流水線無肉食,槍左條2A去做全日88X丫笨。

唔係反對有特快路線,但增加特快路 ...

係, 真心覺得電車唔比2/2A慢......
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-8-22 12:35 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2016-8-21 14:35
星期六日夜晚銅鑼灣返太古,我一係電車一係2a,個次咁岩走左電車,電車eta話要15分鐘先有下一班,咁好啦, ...

硬係會有巴士公司職員質疑電車既行車速度架
ahken 發表於 2016-8-22 12:44 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-8-21 20:35
根本新創建就一早已經放棄流水線,話知你冇車搭。反而就抌資源落D冇人搭嘅特快線,例如係著名毒瘤18X ...

而家本人對策如下:

在灣仔/灣北去北角: 電車/甚至撞到九記時段既112/116/既然都係要行, 玩大佢, 直接經維園行返北角.....(唔會保鐵, 太遠)

在北角去灣仔/灣北: 紅VAN/電車/九記時段既619/690 (同樣唔保鐵)

ahken 發表於 2016-8-22 12:46 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-8-22 05:23
2A 有D Carlo 係會係燈口前停車等轉紅燈
搭中個D真係......

我中過幾次, 所以先出現灣北要超過一個鐘先返到北角 (明知過鐘有得佢過果種態度)

mingfai31 發表於 2016-8-22 22:41 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-8-21 13:47
果條話人未坐過港島北流水嘅板友,我諗我坐緊流水線嘅時候,你都未出世……

主觀嘅觀察唔準嘛?好, ...

半年前我笑左出黎
btw 有數車都叫好既..但一日少D囉..仲要冇任何數據可作比較..呢D就真係叫以偏概全
我當年數車都有兩三日data出黎啦

如果某D人有少少新巴車務知識既話(我自己都唔識內部..所以冇詳細字軌)
都知2A會跳好多線架啦..所以咪16系同33系囉..有咩出奇
but你唔識車務我都講唔到幾多你知..講黎都晒氣
另外就算短車又如何呢?基本上就係清到三個站既客就夠啦
2A老銅特都開左成年啦..
仲有你都識講當日灣北有塞啦
拖慢車程唔多出奇囉

另外#33個位炮台山番工好叻?又唔係住
我係西灣河住..番銅鑼灣既..番工都係搭2A或2X
就好似今晚我又唔駛等就有部77同2A迎接我..然後我上左5547@2A..唔算慢

2A係咪新手線我唔知
但公司冇可能叫車長開快
炒車個陣邊個負責

#41我好有興趣想知日日鷹君等車點解開站時先有陪塞?
咁你係冇搭好耐還是點呢?
正常人都知鴻興道東行下繁時間塞到阿媽都唔認得架啦..又點回得切車

cruisesnet 發表於 2016-8-22 23:10 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2016-8-22 22:41
半年前我笑左出黎
btw 有數車都叫好既..但一日少D囉..仲要冇任何數據可作比較..呢D就真係叫以偏概全
我當 ...
#41我好有興趣想知日日鷹君等車點解開站時先有陪塞?
咁你係冇搭好耐還是點呢?
正常人都知鴻興道東行下繁時間塞到阿媽都唔認得架啦..又點回得切車
c兄, 我2008年已經開始坐2A la.....

又點回得切車? 原來2x, 8, 8p, 什至城記九記果堆車識飛既,
係得2a要行路面? 長知識了

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 原來2x, 8, 8p, 什至城記九記果堆車識飛既.

查看全部評分

mingfai31 發表於 2016-8-22 23:30 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-8-22 23:10
c兄, 我2008年已經開始坐2A la.....

又點回得切車? 原來2x, 8, 8p, 什至城記九記果堆車識飛既,

一黎你冇搭我問題..開始坐即係仲有冇坐呢?
二黎完全唔明你講緊咩

2X同8仔其實都叫冇班次架啦
根本2X就唔夠車做..8成車SOGO都頂閘啦
錯在冇短棍

另外九記除左641有車行灣碼架咩?
不過條線出名塞到冇班次架啦
下繁灣碼個站冇兩個字唔駛走

2A有堆車去左老銅特..本身就已經少車入灣北
2A入抽左車肯定少過8仔入灣北
咁咪導致8仔好似多車過2A囉
2A堆車去晒SOGO拖卡咋嘛

neoplan720p 發表於 2016-8-23 00:02 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2016-8-22 22:41
半年前我笑左出黎
我當 ...

一、只能盡力……下繁呢啲時間,工都未放,好難抽時間去做;又唔係收人錢,只係義務性質,更加難做。

二、開細車唔緊要呀,但你脫班兼疏,清唔哂啲客,先係問題。

三、灣北有塞,2X、8P、8都有受到影響,但2A係最差果條喎。
點解8P可以keep到10分內有車;2X就算脫完班之後,都好快有下架;
但2A就脫完班之後,下一班都要隔成10分鐘先黎呢?
有老銅特車都唔代表萬能,特別下繁灣仔其實係唔少人上車。

四、不過我有時都睇開左少少。
反正而家23客量少左咁多,黎架23,清走北角之前嘅客都未算太差。
最慘嘅係北角打後、西灣河之前堆客,要硬食2A。(唔計電車 / 地鐵嘅話)
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。