hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴ETA實際操作問題
開啟左側

九巴ETA實際操作問題

樓主| Mueller 發表於 2016-8-21 18:53 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-8-21 10:18
以下資料係綜合個人經驗同之前版友分享得出的估計:如果獨營線就好簡單,站長入左資料,包括邊部車,而開出 ...

聯營線方面, 部分同意閣下所講, 部車開左之後ETA系統唔知架巴士行緊乜線, 一定要match返部車行既路線.

至於人手定自動match, 似乎係要人手match居多, 唔似自動match.

九巴尾班車從總站開出之後, 要等幾分鐘ETA先會顯示到站時間,
有時只需兩分鐘就顯示, 有時要15分鐘, 但係試過30分鐘都未顯示.
如果係自動match, 就唔會每次需要等唔同時間先顯示吧?
所以較大機會要用人手match.

至於要靠車長或站長match, 應該靠站長吧?
因為唔見駕駛室有任何儀器供車長將港島總站開出既班次輸入ETA系統.
咁又引申另一個問題:
九巴站長如何得知九巴班次已經從港島總站開出?
 樓主| Mueller 發表於 2016-8-21 18:57 | 顯示全部樓層
MT695 發表於 2016-8-21 14:14
連續幾個站都到達離開有時係因為塞車

無錯, 就算架巴士依然停留喺前幾個站, 打後幾個站會不斷倒數至 "到達/離開".所以就算顯示 "到達/離開" 架車都有可能未出現.

直至架巴士駛離某站, 打後幾個站先會由 "到達/離開" 轉做 "X分鐘", 重新倒數.

kei_hk 發表於 2016-8-21 20:05 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2016-8-21 18:53
聯營線方面, 部分同意閣下所講, 部車開左之後ETA系統唔知架巴士行緊乜線, 一定要match返部車行既路線.

...

司機係乜野都唔駛做,因為司機根本唔會接觸到這套野。

要做的只有站長,睇下幾時收到對家提供的資料,入番落自己套車務系統,介時eta才會知道要夾番邊部車,才出到eta。

JZ3968 發表於 2016-8-21 20:08 | 顯示全部樓層

Mueller 發表於 2016-8-21 18:57
無錯, 就算架巴士依然停留喺前幾個站, 打後幾個站會不斷倒數至 "到達/離開".所以就算顯示 "到達/離開" 架 ...

但如果幾個站都"到達/離開", 咁應該都係有D阻滯, 點解又唔係出"行車受阻"?
究竟當中有無一個時間性界定顯示咩訊息?

kei_hk 發表於 2016-8-21 20:11 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2016-8-21 14:25
班次受阻個位置唔會係exactly塞o個個位
而係之前個站
上次搭277e北行粉嶺公路交通意外停左,睇清河村係寫 ...

這一層當然啦,唔通彌敦道巴士線,中間塞車同你講塞在彌敦道咩

所以,一定係出之前的一個車站。
即係你見到某個位,其實係指這個位之後與下一站之間。

JZ3968 發表於 2016-8-21 20:17 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-21 20:05
司機係乜野都唔駛做,因為司機根本唔會接觸到這套野。

要做的只有站長,睇下幾時收到對家提供的資料,入 ...

其實過海線會唔會都係好似普通線咁樣一早編定左某部車於港島總站開某個時間,
到時到候就等個系統自己match?

樂仔〞 發表於 2016-8-21 20:24 | 顯示全部樓層

JZ3968 發表於 2016-8-21 20:08
但如果幾個站都"到達/離開", 咁應該都係有D阻滯, 點解又唔係出"行車受阻"?
究竟當中有無一個時間性界定顯 ...

系統以為部車無咗 GPS,所以由 ETA 倒數變 STA 倒數,靠日常 data 去計架車幾時到下個站,亦因為個系統唔知架車走咗未,所以個站就會 show「到達 / 離開」一段時間先清空
如果架車係塞緊車,係一段時間後架車點都會郁一郁,當系統發現架車原來係塞住咗,咁就會跳去「行車受阻 @ XXX」,而 XXX 就係佢對上一個離開咗嘅站
例如 960 往港島方向係西九快速近南昌邨塞緊車,個系統會話佢係「行車受阻 @ 屯門公路轉車站」

不過之前 258S 試過係新蒲崗塞車,架車郁返後觀塘堆站都無出返我班車個到站時間 ...
kei_hk 發表於 2016-8-21 20:30 | 顯示全部樓層
JZ3968 發表於 2016-8-21 20:17
其實過海線會唔會都係好似普通線咁樣一早編定左某部車於港島總站開某個時間,
到時到候就等個系統自己matc ...

理論上可以,不過過海線的塞車問題........你懂的。

想準確,只可以在對面海總站放番部電腦供對家站長/由九巴司機即時入番自己班車的開車時間/踢車位置。

peterkwan 發表於 2016-8-21 20:30 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-8-21 20:11
這一層當然啦,唔通彌敦道巴士線,中間塞車同你講塞在彌敦道咩

所以,一定係出之前的一個車站。

有時個位置都唔係太準, 試過 30X 往黃埔花園方向, 按下黃埔花園站時見有個班次寫住 "行車受阻@荃威花園", 但按下荃景圍各站時見部車已走 (顯示下一班車預定班次到站時間), 直到中染新城就打著 "行車受阻@荃威花園", 真的不知道部車真正去到那裡.

最離奇係早兩晚, 黃埔花園等 30X, 按下黃埔花園站時見:  
10 min
35 min   
60 min   Scheduled

過幾分鐘後再按, 只有一行:
1 min

再過多陣 (預計 1 min 到果部車未見影):
2 min
30 min
60 min  Scheduled

真的好奇怪.
 樓主| Mueller 發表於 2016-8-21 22:16 | 顯示全部樓層

JZ3968 發表於 2016-8-21 20:17
到時到候就等個系統自己matc ...

實際上運作應該唔大機會自己match吧, 正如版友kei_hk所暗示, 如果塞車過鐘, 咁就可能要踢架車去中途站起載.

咁既情況下即使系統察覺到架巴士已離開總站, 但如何分辨架車係由總站起載定係由某個中途站起載?

又假設對家站長改遲總站出車時間, 真實出車時間比編定出車時間遲,
過左編定時間後架九巴依然停喺總站.
但係從來未見過九巴ETA顯示由港島出發既班次行車受阻/塞住喺總站.

基於路面環境太多變數, 尤其聯營線, 站長隨時會改班次.
所以應該不太可能等個系統自己match一早編定既用車同開車時間表吧...