hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴88X係咪違反商品說明條例?
開啟左側

[問題] 新巴88X係咪違反商品說明條例?

neoplan720p 發表於 2016-8-22 12:54 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

聲稱能夠「7分鐘由柴灣去到中環」嘅88X今日首航,我今日同幾位朋友做左測速大賽,有幾點可以分享。

一、「7分鐘」係騙局
-> 由張振興計起(0817),去到城市花園已經係0825,而去到中環已經係0836(由天后至中環係慢車,但未算塞死)。
呢段路(柴灣至炮台山)係完全無塞車,司機踩足70km/hr,去到鯉景灣仲超左速響警號。
就算係788,由翠灣邨去灣仔都要10-12分鐘。
所以唔關路面事,唔關司機事,由柴灣去中環,根本無可能用7分鐘搞得掂

二、88X vs 788係完全無著數
-> 今日我負責坐88X,而我嘅兩位朋友,就分別坐780同788去中環再轉18P/18X入堅尼地城。
我班88X係準時開出,而由於我朋友遲左少少先到藍灣,所以佢坐左0805班788。
佢班788,0814已經頂閘上東廊,而我要0817先到張振興。
即係證明,行多一個柴東,再加788上繁唔停富景及曉翠街,呢到係比88X慳左8分鐘。
就算之後788要排左近1分鐘先埋到分域街站,我架88X都要去到皇后像廣場先爬到架788。
計返架788比88X遲開車5分鐘,即係去到砵甸乍街,788仲係要比88X快至少4分鐘

三、788 -> 5X、18P/X 依然比88X著數
-> 之後我坐788嘅朋友,去到砵甸乍落車,雖然岩岩走左18P同我架88X,但好彩一分鐘後,就有5X同18X。
原本我個朋友想作弊坐5X直衝西祥街,不過為左公平起見,佢就坐返18X。
去到卑路乍灣,佢架18X只係比我架88X慢一分鐘。
即係,如果順利轉到18P/X,788再轉車入西環,係唔會輸比一程過嘅88X,更加唔好講,如果坐到5X就會更快

四、88X完勝780,但值得俾9蚊咩?
-> 而我嘅另一位朋友就係柴東坐780,佢揀左0814班780坐(本身好似開0812,但架車0811先返到總站)。
由於兜柴斜嘅關係,780要0828先上東廊,然後0843先離開灣仔警署。
再加上兜海富嘅關係,780要去到0855先到砵甸乍。
由樂軒台計起,88X用左22分鐘去中環;而780就用左近40分鐘先到中環。88X快780近18分鐘。
但問題都係,780兜柴斜同金鐘慢係事實,但要做柴東去中環嘅特快客,用88X去搶人$9又係咪公平
講到尾,當小西灣用緊$6.2直出中環嘅時候,點解柴東要用$9?
唔通樂軒、宏德、環翠好恰啲?

五、88X全日?發下夢好啦
-> 88X如果要全日,即係意味住18X要收檔(我打死唔信新巴俾18X同88X同時全日服務)。
但如果18X收檔,咁88X好可能要兜返筲總同埋太古(即今年RDP嘅18X延長方案),東區區議員先有機會通過(仲未計鰂魚涌同北角被無視)。
如果88X兜返筲總同埋太古,唔好計小西灣,分分鐘連柴東嘅優勢都會減到七七八八(尤其是非繁780兜金鐘唔駛好似上繁咁用8分鐘先去到皇后像咁耐)。
到時候,88X係無乜可能搶到788、780嘅中環客,剩係得返西區客。
問題係,非繁西區客有幾多
之後,88X嘅重點就會變左用$9去搶720俾緊$6.5嘅客。
720由筲總上車,都要成15分鐘先上公路;就算太古城上車直出東廊,但非繁要兜金鐘,都一定會慢過88X直出中環。
從呢件事睇得出,無論88X之後主打柴灣區定筲箕灣、太古區,都係意圖用$9去搶而家俾緊$6嘅中環客
而點解搶720易過搶788?
因為788直去中環,仲要行翠灣直出,88X根本無可能贏。
720班次本身已經唔太穩,而由太古城計起,720同88X一樣直出東廊,但非繁720要兜金鐘,88X呢到已經贏返5分鐘。
問題又到返,點解非繁720要兜金鐘?
咪就係呢間垃圾公司3年前為左開18X,槍左720A,結果720西行要兜返海富,趕走中環客囉。
方丈份人好小器,當年我可以用$6.5坐720直去中環(由太古城計,11-12分鐘就到砵甸乍),點解將來可能要俾$9先可以享用返直出中環、唔兜金鐘嘅服務?

附上88X客量及車程報告:
到站時間  離站時間    站   上車人數    落車人數
                 0801     藍灣      39              0
0805          0806     富景      18              0
0808          0809   小西灣邨  18              1
0809          0810     曉翠       1               0
0812          0813    富城閣     6               0
0814          0815     樂軒台    5               1
0816          0817    環翠商場  2               0
0817          0817     張振興    1               0
0837          0838    砵甸乍     1               23
0842          0842     高樂       0               15
0847          0848    山道        6               15
0851          0852    中遠        0                1
0852          0853   山市街      0                2
0854          0854    聯邦        0               15
0856          0856   加多近      0               0
0858          0858   卑路乍      0              18(全部係膠!)

評分

參與人數 13aPower +211 HugeC +102 收起 理由
allen_814 + 1 + 10 祝新創建早日收皮
gu9434@24 + 1 + 1 很多膠
hkitalk.media + 200 hkitalk.net facebook專頁推介
LP489JY2958 + 10 精闢見解
HF3204@243M + 1 + 10 科學救港,智慧求真
s031096 + 1 + 8 最後嗰句(全部係膠!)
brianso198 + 1 + 10 多謝分享
hungsun1996 + 1 + 10 精闢見解
carson911 + 1 + 10 精闢見解
ahken + 1 + 10 精闢見解
GK3258 + 1 + 10 精闢見解
CRH5 + 1 + 8 Huge C
wingho_cwh + 1 + 5 測速大賽,掃除謬誤

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
bb606606 發表於 2016-8-22 13:35 | 顯示全部樓層

真係好笑人地9蚊係去到堅尼地城
你要夾硬搭去中環之後係到嘈有邊個幫到你
唔通開架682
我又係到嘈話迫我用19蚊搭去北角?

人地而家又無減788 780班人地只係開多一班車去堅尼地城
停一停中環
你認為貴既咪唔好搭
但要講到迫你搭貴車
真係有d over

不過7分鐘個到又真係on8+1
個到就真係違反商品說明條例

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +25 收起 理由
S3BL448-CTB2289 + 1 + 10 精闢見解
jocosben + 1 + 10 精闢見解
RobynnNKendyFan + 5 英雄所見略同

查看全部評分

siusiupeople 發表於 2016-8-22 13:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-8-22 13:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
cruisesnet 發表於 2016-8-22 13:52 | 顯示全部樓層
其實好簡單, 用 google map 度一度,
張振興去交易廣場, 全長11.5KM,
不考慮住何加減速停燈位既時間,
第一秒已經按最高時速70KM/HOUR計,
需時9.86分鐘. 同聲稱既7分鐘多左40.9%既時間.
actually 時速70KM/HOUR計, 7分鐘都只係可以行8.17KM,
同樣地路程誇大左40.8%.
所以, 根本係不可能的任務.
海關絕對有需要調查柴小有無意圖誤導乘客.

樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-22 13:59 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-8-22 13:42
樓主你真係慳D啦, 你如果真係好肯定話係犯法, 仲唔一早報海關駛鬼係呢度攞料咩?
知唔知咩叫行車時間會隨交 ...

無睇我寫咩,就唔該收皮啦4+2頭。

我已經寫到明,由張振興至城市花園完全唔塞車,司機全程踩足70km/hr,呢段路已經用左8分鐘啦。

關咩交通情況事呀?

再講啦,新巴之前宣傳720由太古城,去灣仔警署都要5分鐘。
難道你覺得張振興至太古城,再加埋灣仔警署去中環,夾埋都只係用2分鐘?
 樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-22 14:06 | 顯示全部樓層

bb606606 發表於 2016-8-22 13:35
真係好笑人地9蚊係去到堅尼地城
你要夾硬搭去中環之後係到嘈有邊個幫到你
唔通開架682

實情就係,
今日88X嘅跟車督察,每個站都大大聲同巴士站嘅乘客宣傳「中、西環特快」。

再睇返客量數據:
一、88X係砵甸乍落左23個人。
扣除全車約20件巴膠,其實只係有40人係由柴灣區去西環 / 堅城。
即係中環客佔全車約三分之一。(20/60)

二、本身小西灣邨個站,88X得4、5個人排隊,但最後上左18個人。
點解?就係個督察宣傳88X為「中環特快」,結果就昆左10幾個人俾$9去中環,但結局係仲要慢過788。
HT408 發表於 2016-8-22 14:09 | 顯示全部樓層
張豬紙個「7分鐘直達」喺「東區走廊」下面,其實係咪由落橋開始計7分鐘

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 + 10 精闢見解
cx734 + 1 緊係
neoplan720p + 1 !!!突破盲腸 LOL

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2016-8-22 14:09 | 顯示全部樓層
有冇師兄有7分鐘柴灣->中環既乳豬紙?
我見柴小既網站吾覺眼有
bb606606 發表於 2016-8-22 14:16 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2016-8-22 14:09
有冇師兄有7分鐘柴灣->中環既乳豬紙?
我見柴小既網站吾覺眼有

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 多謝分享

查看全部評分