hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴88X係咪違反商品說明條例?
開啟左側

[問題] 新巴88X係咪違反商品說明條例?

樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-22 14:16 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2016-8-22 14:09
有冇師兄有7分鐘柴灣->中環既乳豬紙?
我見柴小既網站吾覺眼有

今朝坐5674@88X,車上嘅電子乳豬紙仲有「7分鐘直達中環」呢個宣傳字眼。

唔知係咪知道無可能做到,就急急腳刪左。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
peterkwan 發表於 2016-8-22 14:17 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-8-22 14:09
有冇師兄有7分鐘柴灣->中環既乳豬紙?
我見柴小既網站吾覺眼有

https://www.nwstbus.com.hk/en/up ... -NWFB-88X-88X-D.pdf
michaeltang 發表於 2016-8-22 14:35 | 顯示全部樓層
~~ DELETE ~~
HKBUSSCHEDULE 巴士資訊站
ma212223 發表於 2016-8-22 15:31 | 顯示全部樓層

自從西港島線通車後
5X 18P 18X根本足夠應付中環站去西區特快嘅需要
無啦啦點解走去停中環站
相信大家都估到

現階段都叫提供額外選擇嘅
不過新城最好醒定啲
唔好走去諗屎忽數減780 788
或者專登走去將啲時間表寫到緊一緊
到時好似今朝780咁搞到班車遲開
然後走去賴交通情況

如果唔係
到時780/788喺88X服務時間脫班
最少我自己會見一次port一次

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +1 收起 理由
ahken + 1 + 1 不過新城最好醒定啲 唔好走去諗屎忽數減780.
neoplan720p + 1 不過新城最好醒定啲 唔好走去諗屎忽數減780.

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?
dydx 發表於 2016-8-22 15:45 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-8-22 13:52
其實好簡單, 用 google map 度一度,
張振興去交易廣場, 全長11.5KM,
不考慮住何加減速停燈位既時間,

7分鐘內跑完全程要行100km/h
唔好話巴士,私家車都未必得啦
ahken 發表於 2016-8-22 16:00 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-8-22 13:52
其實好簡單, 用 google map 度一度,
張振興去交易廣場, 全長11.5KM,
不考慮住何加減速停燈位既時間,

係, 一定要查, 唔好再俾柴小公司亂賣告白.......
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-8-22 16:04 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2016-8-22 15:31
自從西港島線通車後
5X 18P 18X根本足夠應付中環站去西區特快嘅需要
無啦啦點解走去停中環站

柴小公司傾斜柴小傾斜到走火入魔了
ahken 發表於 2016-8-22 16:08 | 顯示全部樓層
仲有一樣野, 柴小巴士公司係紅隧口講"102/106頻密, 炮台山北角首選"都涉嫌違反商品說明條例...試過幾次三架118先有一架102/106黎......同埋唔好講話110先係直達炮台山北角, 102/106要經銅記呢樣野......

已經唔計果次最經典既兩架117先有一架102....

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 + 1 告, 快D告, 唔告正契弟!

查看全部評分

樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-22 16:21 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-8-22 16:08
仲有一樣野, 柴小巴士公司係紅隧口講"102/106頻密, 炮台山北角首選"都涉嫌違反商品說明條例...試過幾次三架 ...

一、呢到講緊88X,唔係隧巴。

二、102、106「頻密」呢個字眼無得好講。
隧巴線咁長,而紅隧又係分站,之前嘅交通狀況係點,好難講。塞幾盞燈,已經足夠天下大亂。
再講,「頻密」佢又無一個清楚嘅definition。
15分鐘一班,相對外國巴士嘅兩個鐘一班,可能已經好頻密架啦
仲有,可能新城行102、106真係頻密,只不過老九唔爭氣啫。

三、今次新巴寫7分鐘去中環,呢種係寫到好「實」嘅宣傳字眼。
咁佢做唔到,仲要係前大半段無塞車、踩盡油嘅情況下,已經用左8分鐘,呢種擺明係存心欺騙乘客嘅做法。
我真係想睇下新巴點解釋,除非正如HT408兄所講,「7分鐘」係指東廊落橋之後計啦……

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
RobynnNKendyFan + 10 唔可以俾佢再騎劫人地 d post

查看全部評分

樓主| neoplan720p 發表於 2016-8-22 16:22 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-8-22 16:08
仲有一樣野, 柴小巴士公司係紅隧口講"102/106頻密, 炮台山北角首選"都涉嫌違反商品說明條例...試過幾次三架 ...

click多左下,吉