hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 灣仔站至銅鑼灣站之間隧道
開啟左側

灣仔站至銅鑼灣站之間隧道

hokachung 發表於 2016-12-21 23:01 | 顯示全部樓層

Hongkonger 發表於 2016-12-21 13:23
近日回看當年南港島綫(東段)的方案,圖上顯示了港島的其他已建路線,
而將軍澳綫的隧道已經到達雲景道 ...

無錯,將軍澳綫隧道實際盡頭就係去到嗰座通風大樓附近,即係天后廟道、炮台山道交界
 樓主| kumagai 發表於 2016-12-21 23:01 | 顯示全部樓層
北角站以西嘅越位隧道係預留將來興建北港島線,延伸至銅鑼灣北站,應該會喺天后站至炮台山站嘅隧道下通過

類似上環站越位隧道延長至西營盤站一樣
hokachung 發表於 2016-12-21 23:35 | 顯示全部樓層
kumagai 發表於 2016-12-21 22:56
東隧嘅汽車管道同港鐵管道其實只係一牆之隔,並唔係獨立兩條管道

原來係咁,因為一路都係信維基百科咁寫
東區海底隧道全長2.2公里,連接香港島和九龍東部;共有5條管道,其中兩條為單程雙線行車管道,2條為港鐵將軍澳綫鐵路列車使用(2002年8月3日以前為觀塘綫),以及一條容納環境控制系統的管道。

咁道牆中間有無任何門可以通去另一邊?

hokachung 發表於 2016-12-21 23:52 | 顯示全部樓層

kumagai 發表於 2016-12-21 23:01
北角站以西嘅越位隧道係預留將來興建北港島線,延伸至銅鑼灣北站,應該會喺天后站至炮台山站嘅隧道下通過

...

當年北港島綫只有宜家所謂嘅「換綫方案」,北角站嘅調頭隧道明顯係預留接駁天后站嘅港島綫隧道
 樓主| kumagai 發表於 2016-12-22 00:31 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-12-21 23:35
原來係咁,因為一路都係信維基百科咁寫
咁道牆中間有無任何門可以通去另一邊?

東隧係一條好闊嘅管道,用幾道牆分成,兩條行車,兩條鐵路,一條通風,共五部分,維基冇寫錯,只不過一般人唔知一分為五,行車同鐵路隧道應該唔能夠連接
fanling409cq 發表於 2017-1-4 00:31 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-12-21 23:52
當年北港島綫只有宜家所謂嘅「換綫方案」,北角站嘅調頭隧道明顯係預留接駁天后站嘅港島綫隧道
...

原本港島線既隧道闊度限界問題,東涌線列車係行唔到架喎
alexleechaksum 發表於 2017-1-4 15:17 | 顯示全部樓層

fanling409cq 發表於 2017-1-4 00:31

所以宜家咪得番交匯方案
將軍澳綫同東涌綫伸延至添馬站
唔分拆港島綫
亦唔貫通將軍澳綫同東涌綫

tonyng 發表於 2017-1-8 13:36 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2016-12-21 23:01
無錯,將軍澳綫隧道實際盡頭就係去到嗰座通風大樓附近,即係天后廟道、炮台山道交界
...

將軍澳綫隧道實際盡頭肯定不止去到天后廟道、炮台山道交界,而是更遠的地方。
上述兩條路的交界位置才剛過了交叉渡線才100米左右,但調頭列車是駛至渡線之後約200米才停下,而停止位置再前面還有數卡的緩衝空間。

tonyng 發表於 2017-1-8 13:47 | 顯示全部樓層
fanling409cq 發表於 2017-1-4 00:31

其實「換線方案」的困難在技術上是克服到,只不過最後基於工程複雜性、財務/投資回報及東區居民反響等因素,才改為「交匯方案」。
tonyng 發表於 2017-1-8 14:14 | 顯示全部樓層

hokachung 發表於 2016-12-21 23:52
...

正解。
當年北角站以西的調頭隧道,定線直指往天后站,是為了預留連接條件予當時北港島線把將軍澳線直通至西區的方案,以便接駁天后站東側的路軌。至於前面kumagai板友所指的「北角站以西嘅越位隧道係預留將來延伸至銅鑼灣北站」並不是調頭軌定線的設計原意,因當時並未有「交匯方案」。

由於後來北港島線的規劃有變,RDS2014已明確指出會採用「交匯方案」,將會在現時的北角調頭軌的中段位置,在管道外側開鑿兩條新的管道。