hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果九巴開屯門直通青衣線有無得做?
開啟左側

[其他] 如果九巴開屯門直通青衣線有無得做?

kei_hk 發表於 2017-2-1 15:12 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2017-2-1 13:27

沿青衣西路剷到青機之後沿青敬路 / 鄉事會路上到美景調頭
長青長康可以分兩頭搭 , 青衣中就去街市個邊搭 ,) n/ ^2 c1 N8 Z1 [) ~; c
個人覺得算係勉強做到成個青衣又唔使學 N241 行大運

68A 收元朗價入屯門又唔係好快 , 其實唔係理想做法0 B0 `- m. {' V! k
只係 140M 更加貴先唯有焗搭

你的建議﹐如果都係用番青衣站做總站﹐要兜去美景﹐似乎有點不具效益。

反而跟E32(經青衣南)的行法都仲值得考慮。

但問題係青衣係唔係真係養得起一條直入屯門的巴士線?

至於車費問題﹐比你一個資料參考。

68A : 全程 $11.20

60M : 全程$8.40

差額 $2.80

但最大問題係60M的轉乘﹐係沒有青衣區的路線(49X除外)﹐$2.80唔夠你坐車去荃灣轉車。
相反﹐坐完248M/249M 可免費轉坐68A。

車費上﹐68A係有競爭力的﹐平過你去荃灣再轉車入屯門。
除非﹐九巴開恩把青衣區路線與屯門區路線做免費轉乘啦。
(註﹐我只查了41M/42M/43B/60M 這幾條線的轉乘資料)

miklcct 發表於 2017-2-1 17:30 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-2-1 15:12
你的建議﹐如果都係用番青衣站做總站﹐要兜去美景﹐似乎有點不具效益。

反而跟E32(經青衣南)的行法都仲值 ...

68A做唔到青華苑,即係呢條線做唔到青衣嘅住宅區啦,咁重邊有用?
進智公交
tonytse126 發表於 2017-2-1 17:38 | 顯示全部樓層
那位議員的建議是荃灣開經青衣入屯門, 如此一來荃灣段根本毫無吸引力, 而青衣客源要廣就要兜, 變相青衣頭站區亦不會快, 所以其建議可行性應不大.........
另外現時68A講真又唔算真的很慢, 而青衣較少人或者是和只經青北有關, 所以延長到青南或許是個辦法, 只是走線真的很難訂
fly831 發表於 2017-2-1 17:44 | 顯示全部樓層

屯門荃葵線中, 最值得改經青衣既應該係57M
反正條線大部份同66M重叠, 不如改特快經汀九橋到青衣機鐵站或長安, 出返黎行北橋跟42C出返青公, 又或者更直接行德士古道天橋返青公原有路線

不過而家已經有68A同綠小, 我都幾懷疑青衣有冇咁既需求
最愛猛男
kei_hk 發表於 2017-2-1 17:45 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-2-1 17:30
68A做唔到青華苑,即係呢條線做唔到青衣嘅住宅區啦,咁重邊有用?

如果係要汀九橋直入青衣﹐跟E32兜青衣南的走法落山﹐青華苑咪去長康巴士總站咪得囉(跟42A同站)。

咁大條天橋都唔識行?
唔好以為青華苑只得一個出入口啦。

kei_hk 發表於 2017-2-1 17:48 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2017-2-1 17:44
屯門荃葵線中, 最值得改經青衣既應該係57M
反正條線大部份同66M重叠, 不如改特快經汀九橋到青衣機鐵站或長 ...

正正係有 68A 配合 248M/249M的轉乘 及 小巴﹐青衣根本無條件再新增一條直入屯門的巴士線。

如果而家係無68A﹐這個話題都有得研究。

kei_hk 發表於 2017-2-1 17:52 | 顯示全部樓層

tonytse126 發表於 2017-2-1 17:38
那位議員的建議是荃灣開經青衣入屯門, 如此一來荃灣段根本毫無吸引力, 而青衣客源要廣就要兜, 變相青衣頭站 ...
另外現時68A講真又唔算真的很慢, 而青衣較少人或者是和只經青北有關, 所以延長到青南或許是個辦法, 只是走線真的很難訂
所以﹐一直以來都有248M/249M 的免費轉乘68A/68E/279X/264M(已取消)﹐便是處理青衣其他區域的乘客需求。

TankKingEH9697 發表於 2017-2-1 18:14 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-2-1 13:27
沿青衣西路剷到青機之後沿青敬路 / 鄉事會路上到美景調頭
長青長康可以分兩頭搭 , 青衣中就去街市個邊搭  ...

成個青衣係得青衣城叫人流集中
其他都係住宅 俾你行哂全青衣 都係行大運mode
除左兩繁 青衣人頂多係去荃葵/ 九龍買餸行街飲茶
大西北冇乜令佢地有動機入去 重要俾多一倍車錢
正正就係成個島大部分都係散收收既屋邨 冇其他功能
坦克王EH 9697
GU9338 發表於 2017-2-1 19:16 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-2-1 18:14
成個青衣係得青衣城叫人流集中
其他都係住宅 俾你行哂全青衣 都係行大運mode
除左兩繁 青衣人頂多係去荃 ...

一路隊到落美景先調頭 (可能係循環線) 就係想做 IVE 客
我唔敢講 IVE 學生會撐得起條線 , 但起碼唔係就咁同 140M 死過 , 又或者好似 68E 俾 279X 打到應一應就算
請用文明來說服我。
hk20020062 發表於 2017-2-1 19:36 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-2-1 12:20
真心講﹐如果係唔經荃灣﹐離開青衣區第一個站便在屯門轉車站﹐在青衣的走線便唔會短﹐要有如948/N241一樣 ...

如果改 66M 直入青衣,咁 68A 就唔應該再入青衣,應該喺荃灣東做總站,減少行車時間
原有青衣客屯轉見