hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果九巴開屯門直通青衣線有無得做?
開啟左側

[其他] 如果九巴開屯門直通青衣線有無得做?

kj9021 發表於 2017-2-1 19:46 | 顯示全部樓層

呢位區議員係新民黨(建制派)的,如果佢(地)咁樣公開講(拉横額)係咪有機會成事(68A在青衣西路加站)以便第時改為講“成功爭取”?其實現時68A可以免費轉乘249M已做到大部份延長到青衣南的功能,如果改為行汀九橋飛走荃灣再跟68E/279X返青衣城咁就可以學68E/279X咁長享邨同青華苑兩個青衣西路沿途的屋苑都設站。如果采用延長到青衣南跟249X咁行的話咁樣行的68A就只能在長享邨設到青衣西路唯一一個站。
   另外我想講63M行的時候仲未有屯公轉車站,如果今日有行汀九橋直達青衣的巴士線,可以發揮到屯公轉車站集中(青衣客)客源的功能;我唔係好同意68A唔可以飛走荃灣,只要九巴放寬轉乘第三程(如轉咗68A入青衣後仲可以再免費轉乘248M/249M)的限制,請乘客善用屯公轉車站轉其他去荃灣、葵涌等地的車;咁68A就可以飛走荃灣取道汀九橋直達青衣了。而目前68A在荃灣唯一無同其他屯公線同站的“獨市位”就只得“荃富街公園”,尤其往青衣方向在荃灣區所停的站一直到大窩口都可以在屯公轉車站的往葵芳、荔景的57M/58M/61M搵到替代品。
   如果68A可以學到當年的63M咁改汀九橋直達青衣,相信可以更吸引青衣居民用佢轉乘B1;比起68E,目前由青衣去轉乘B1只有68A係可以做到與B1同站轉乘(青衣往返福田口岸)的。
樂仔〞 發表於 2017-2-1 21:03 | 顯示全部樓層
當年 63M 行北岸都要死,最主要係因為屯門 coverage 太少,當時仲要無屯轉呢,搭得 63M 就真係去 63M 沿線
但其實嗰陣 63M 夜後北行一 D 都唔太差,坐得滿窗邊,咪同而家 57M 60M 66M 差唔多
相比起而家 68A 有屯轉搭救,屯門客條數已經唔係咁計
但其實 68A 雖然話多咗好多青衣客,但又唔好唔記得佢自己倒哂葵涌班客比西鐵

如果真係要屯門青衣單獨成線,我會咁諗:
57M 山景開,經鳴琴、屯門西鐵站、屯門市中心、安友、汀九橋、青康路(長青、長康)、美景花園、翠怡花園、青敬路去青機
68A 改去荔景北,來回跟 61M(除咗往朗屏行返葵涌道葵芳邨)
順手將 60M 改做繁時雙向,反正呢條大毒瘤九巴遲早都出手,不如乘機借 57M 食埋佢,然後搵齊 57M 60X 61X 263 做回贈就算
kj9021 發表於 2017-2-1 21:38 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-2-1 21:03
當年 63M 行北岸都要死,最主要係因為屯門 coverage 太少,當時仲要無屯轉呢,搭得 63M 就真係去 63M 沿線
...

回樓上我唔同意68A倒晒葵涌客給西鐵,因為西鐵在荃葵區只得一個荃灣西站,葵涌客無可能搭西鐵到荃灣西再轉車或搭到美孚再轉荃灣線倒頭車吧?我相信葵涌客就算唔搭68A去屯轉轉都只會係搭欖隧線去欖隧轉車。
Ravenclaw 發表於 2017-2-1 22:02 | 顯示全部樓層

咪住先...

所有放青機既路線,真系黎自青衣?
shakugan2005 發表於 2017-2-1 22:08 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-2-1 21:03
...

63M係屯門都叫coverage 太少咁58M/58X係屯門公路果三個站撞鬼黎? 好明顯屯門去荃灣葵涌就多人過去青衣好多, 如果要做就唔該比番個41M, 42M, 243M轉乘先! 更不明智就係當年明明63M係想做返因64M/68M/69M改行大欖隧道而係青山公路出荃灣葵涌既替補, 搞多幾搞68A做左63M係荃灣葵涌既野, 63M被迫去左青衣未收檔, 但九巴到依家都仲差朗屏人一條朗屏去荃灣既大欖隧道線
大毒瘤係57M而絕對唔係60M, 知唔知自從60M延長去屯門站後又唔加返班仲要減班朝早係可以豐景園上唔哂, 依家仲要老屈人搭61M有冇離譜左D, 反而66M改行青雲路後57M好難上唔哂!

68A好明顯就係葵涌客多D, 當初飛走葵涌美其名話可以加班, 結果又兜返落元朗西依家仲來回兜洪福村食兩次輕鐵燈真係唔知一單車同以前快到幾多?

要做回贈66M改行青雲路後杯渡路得返961, 唔計出荃灣要比到961全程收費, 回程要轉返961都要屈多人$0.7喎

真係要玩就261+57M合併, 上水開經元朗公路落屯門公路, 停屯門公路果幾個站再出汀九橋去青衣

kl9327 發表於 2017-2-1 22:15 | 顯示全部樓層
57M經青衣南去荔景又如何?

miklcct 發表於 2017-2-1 22:26 | 顯示全部樓層

其它線轉68A轉248M無連續優惠已經係足夠趕客保鐵嘅死症啦。我住新界西嗰排去青衣住宅區基本上係一律保鐵,而家有埋西鐵月票更加要保,保到元朗先轉返68E過去。
進智公交
shakugan2005 發表於 2017-2-1 22:27 | 顯示全部樓層
kl9327 發表於 2017-2-1 22:15
57M經青衣南去荔景又如何?

其實要做如果係全日線都係得返57M既資源可以抽, 差在唔抽去青衣會唔會話抽左去62X甚至D貴價怪線度, 繁時就抽259E
剩係59A都已經可以經青衣出葵涌, 只係九巴係要做低59A但又唔抽番D資源出黎做, 又唔見59M/59X加到幾多班幾多車喎, 如果係做屯門去青衣就已經開左條新線259M出黎由龍門居開去青衣而唔會仲執緊係259E, 好似龍運A33咁日日燒錢都得

miklcct 發表於 2017-2-1 22:28 | 顯示全部樓層
kj9021 發表於 2017-2-1 21:38
回樓上我唔同意68A倒晒葵涌客給西鐵,因為西鐵在荃葵區只得一個荃灣西站,葵涌客無可能搭西鐵到荃灣西再 ...

我揸西鐵月票真係會咁搭,去荃灣就轉小巴,去葵涌就美孚轉回頭車
進智公交
hk20020062 發表於 2017-2-1 22:55 | 顯示全部樓層

57M 遲早都會步 59A 後塵 despite 上年衰咗