hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 如果政府出售和諧式公屋,會否影響居屋市場及壓低樓價 ...
開啟左側

如果政府出售和諧式公屋,會否影響居屋市場及壓低樓價

peterson 發表於 2017-2-21 15:57 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2017-2-21 13:49
宜家好「流行」一樣嘢,叫做上車盤。
問題係,買上車盤嘅人/家庭,財政能力其實唔算真係高。

市建局其實一直都唔收蚊地,
收得嘅所謂蚊地,收左都係要黎做保育

房署就更加唔會同你玩蚊地,
正常一棟公屋嘅用地,點都係大過私樓,
仲要係私人發展商可以同你玩奇則,幾百平分呎嘅地都可以開黎做地盤起樓,
房署就頂多劃做公園就算.....

另外,上車盤呎價分分鐘比大盤貴,
仲有幾隻叫 精品服務式住宅 同 Studio flat嘅單位賣緊,又係勁細但係又極貴,
做生意唔係開善堂,唔會理你經濟好唔好,樓貴但你5按6按跳樓都要買,發展商唔會唔賣俾你~

當年八萬五年代,屯元天、將軍奧 有人要嘅咩?
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
epsilon 發表於 2017-2-21 16:12 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-2-21 15:57
市建局其實一直都唔收蚊地,
收得嘅所謂蚊地,收左都係要黎做保育

叫URA唔收購蚊型地/零碎地,我用到觀塘市中心呢種規模去做例外,即係話蚊型地/零碎地都根本唔細。
就算URA只交出一半蚊型地/零碎地,可起到公營房屋單位數量都已經好可觀。
同埋你睇睇最近北角、觀塘(南)等等OZP改劃嘅住宅地有幾大同畀邊個起樓,先講蚊型地唔起公屋。
居屋又普遍可以起得細座過公屋,市區重建地盤改起居屋唔見得唔可行。
s3n370 發表於 2017-2-21 19:54 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2017-2-21 16:12
叫URA唔收購蚊型地/零碎地,我用到觀塘市中心呢種規模去做例外,即係話蚊型地/零碎地都根本唔細。
就算UR ...

問題係市建局收樓要用市價,
政府就算大把儲備又可以買到幾多?

就算做都係搵D未起過樓嘅新地皮,
或者係拎D低層社區設施大樓,改為綜合發展
點睇都可行過收市建局地盤咁玩

另外新建公屋同居屋係通用設計
唔存在居屋佔地細過公屋

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
S3BL470@98A 發表於 2017-2-21 21:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
EX-TL 發表於 2017-2-22 00:47 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2017-2-21 21:07
屯元天,主要是窮人及低下階層的人。
而將軍澳,主要是中產及有錢人。

將軍澳flat我知有好多, house又有幾多?

屯門東南 青山灣 掃管笏 小欖, 元朗錦田 米埔 牛潭尾有好多house, 仲有有田有地嘅原居民, 你話呢堆人窮?
s3n370 發表於 2017-2-22 12:22 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2017-2-21 13:49
宜家好「流行」一樣嘢,叫做上車盤。
問題係,買上車盤嘅人/家庭,財政能力其實唔算真係高。

私樓新盤係咩"上車盤"丫,
政府同發展商响前面講漏佐"毫宅"兩個字咋嘛?

能力唔高但都夠嘅,正路點都係細舊平樓起步,
再一步步換大換新
新私樓响多數年代都唔係要黎上車
S3BL470@98A 發表於 2017-2-22 14:36 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
 樓主| GF4070@49X 發表於 2017-3-6 01:09 | 顯示全部樓層
其實最有效短期解決樓價問題個人認為應該

1.向地產商徵收土地閒置稅,凡係投得土地後超過半年都無任何郁動,就必須徵收40%土地閒置稅

2.徵收物業增值稅,凡係賣樓賺既差價全部用作交稅,即係賣出樓價減當年買入樓價如果有賺,所有賺出來既錢全部用作交稅

如果咁做,就算政府賣唔賣和諧式公屋樓價都一定跌,就算真係賣,都唔會好似樓上所講出現天價公屋,因為就算轉手有錢賺,d錢全部用作交稅,根本上就一蚊都袋唔到
peterson 發表於 2017-3-6 04:05 | 顯示全部樓層
GF4070@49X 發表於 2017-3-6 01:09
其實最有效短期解決樓價問題個人認為應該

1.向地產商徵收土地閒置稅,凡係投得土地後超過半年都無任何郁動, ...

1. 香港啲地其實好少閒置,起完地基唔起做住暫時停車場反而多見
不過咁,只要發展商話地基有問題/更改樓宇設計/起完攞唔到入伙紙...一樣可以hold住棵樓唔賣/賣唔到

2. >2.徵收物業增值稅,凡係賣樓賺既差價全部用作交稅,即係賣出樓價減當年買入樓價如果有賺,所有賺出來既錢全部用作交稅
咁收物業增值稅,只會令到啲業主更加無可能買左會放返出黎!
咁想樓價跌都無可能~
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
s3n370 發表於 2017-3-10 00:39 | 顯示全部樓層

peterson 發表於 2017-3-6 04:05
1. 香港啲地其實好少閒置,起完地基唔起做住暫時停車場反而多見
不過咁,只要發展商話地基有問題/更改樓 ...

小市民的建議未及周詳係可以理解,但政府的政策都係差不多層次先最大鑊
茲舉以下三例

1. 收緊大價樓按揭
表面上係想藉降低按揭成數,減低爆破風險。
同時細價樓無收得咁緊,減少對上車客影響
問題出在細換大難度增加,從換樓客放出黎的細價上車盤源減少佐
細價樓較寬鬆的按揭成數,亦變相鼓勵用家用買多個細單位去增加住用空間,
而唔係細換大,又係令上車盤源減少

2. 非首置雙倍/15%印花稅
表面上係寓禁於徵,減少買多個單位投資意欲
但投資客好快就用借名買樓呢招破解
更大鑊係令本身持有多個一個單位0既人士,
一賣即輸15%,更加楂實唔肯賣

3. 買一後賣N個單位不符退稅資格
其他辣招有無效,都仲可以話眾說紛紜
呢單野政府終極上訴成功,少有地全城嘩然
唔係唔尊重法庭裁決,而係法庭判決顯示佐政策條文同原意——令辣招唔會影響換樓客——不符
既然買一賣一可退稅,係想唔影響換樓客,
咁買一賣N,令市場多佐單位available,
個人認為唔單止應該退,係應該退多D去鼓勵賣樓
政府仍然唔去亡羊補牢,咁其實係想壓樓價,定係屈多幾銀?

本身全球QE令銀紙貶值,有能力都盡買資產
出咁多辣招唔知減到幾多需求,但二手供應減得仲顛
可供應貨源歸哂邊,大莊唔再舞高先奇