hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴5X有何出路?
開啟左側

[其他] 城巴5X有何出路?

kay 發表於 2017-2-4 14:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

西港島線通車後,不計18P/18X
另一條客量大幅下降的就是5X。

而因為當年劇本,5X是用來取代5,
所以5取消後,5X就算客量不足,卻
依然可以生存至今。

但生存至今,是否代表可持續發展?

當18X決定東行返入中環的時候,
我想起一件事,如果18P同樣改慢,
5X其中一段獨巿路段,都會被18系取代。
間接迫死5X。

2013年,鐵路未通車前
曾建議5X東行改為城西道上四號幹線
2016年,鐵路通車後超過一年
建議5X西行在灣仔盧押道轉出海皮往中環

當然,以上建議都面對不同問題,最終不能實行。
但面對18系轉型,角色與5X重疊,
就算今年不提5X重組,相信未來都會。

另一問題是,現時流水線服務能滿足巿民需要,
5X用車改走流水線,對營收沒有幫助。

難道只有取消,或者有得佢死唔理佢命運?
世界很簡單 人類很複雜
gordon0530 發表於 2017-2-4 14:06 | 顯示全部樓層
我記得早幾年有人提過要求5X改雙向銅鑼灣特快,放棄中環至灣仔一段,希望留翻銅鑼灣客。

不過今日睇翻,就算真係實行到,佢下場應該同18X差唔多,因為西區去港島北岸,地鐵好多時快過巴士。
心灰了還未碎 心死了還在醉
4437 發表於 2017-2-4 16:16 | 顯示全部樓層
gordon0530 發表於 2017-2-4 14:06
我記得早幾年有人提過要求5X改雙向銅鑼灣特快,放棄中環至灣仔一段,希望留翻銅鑼灣客。

不過今日睇翻,就 ...

有人仲建議改循環線,連威菲路道都唔入,避咗興發街呢個塞車位。東行中環後直飛摩頓台,西行堅拿道橋底後直去砵甸乍街。

gordon0530 發表於 2017-2-4 17:42 | 顯示全部樓層

4437 發表於 2017-2-4 16:16
有人仲建議改循環線,連威菲路道都唔入,避咗興發街呢個塞車位。東行中環後直飛摩頓台,西行堅拿道橋底後 ...

如果咁行會冇左大坑呢個位啵
大坑呢幾年黎越黎越少線,先冇25,後冇5仔,得返2、5X同914
心灰了還未碎 心死了還在醉
Ming@5119 發表於 2017-2-4 22:14 | 顯示全部樓層
其實我地會唔會考慮下整合5X+18P嘅走線,令到兩者有互相補位嘅效果呢?
我將5X同18P嘅服務範圍同現時嘅客流做左d整合,嘗試改善兩者嘅走線
假如5X同18P整合後兩條只能活一條,以換取更頻密嘅班次,請你睇Route A假如兩條線整合完係可以做到7-8分鐘嘅聯合班次,請你睇Route A+Route B

Route A 北角 (健康中街) <> 堅尼地城 [經:灣仔(中環廣場/入境事務大樓)中環(皇后像廣場/怡和大廈)]

堅尼地城 -> 北角 (健康中街) (A走線:https://goo.gl/maps/trkJNnQwZWT2,B走線:https://goo.gl/maps/GzWL4Ak9EUp
堅尼地城 -> [5X原線] -> 中山紀念公園, 干諾道西 -> 怡和大廈, 干諾道中 -> 大會堂, 干諾道中 -> 政府總部, 夏慤道 -> 香港演藝學院, 告士打道 -> 入境事務大樓, 告士打道
A走線 避開慢車嘅電車路) -> 銅鑼灣避風塘, 維園道 -> 歌頓道 -> 電氣道街市, 電氣道 -> 城市花園, 電氣道 -> 粵華酒店, 渣華道 -> 琴行街, 渣華道 -> 電照街, 渣華道 -> 北角 (健康中街)
B走線 堅尼地城特快往銅鑼灣 ) -> 維多利亞公園, 告士打道 -> 銀幕街, 英皇道 -> 七海商業中心, 英皇道 -> [返回18P原線]

北角 (健康中街) -> 堅尼地城 (https://goo.gl/maps/1dXg1KTyuL52)
北角 (健康中街) -> [18P原線] -> 炮台山站, 英皇道 -> 清風街, 英皇道 -> 皇仁書院, 銅鑼灣道 -> 中華游樂會, 銅鑼灣道 -> [跟A11上橋, 到柏寧酒店對出再上維園道天橋]
-> [到告士打道後keep住同一條行車線, 上杜老誌道天橋] -> 灣景中心大廈, 港灣道 -> 中環廣場, 港灣道 -> 瑞安中心, 港灣道 -> 皇后像廣場, 干諾道中 -> 砵典乍街, 干諾道中
-> 高樂花園, 干諾道西 -> 中遠酒店, 堅尼地城海旁 -> 山市街, 堅尼地城海旁 -> 聯邦新樓, 卑路乍街 -> 加惠民道, 域多利道 -> 堅尼地城

Route B 銅鑼灣 (摩頓台) <> 堅尼地城 [經:灣仔(杜老誌道)金鐘中環(皇后像廣場)]
堅尼地城 -> 銅鑼灣 (摩頓台)
堅尼地城 -> [5X原線] -> [唔肯定停唔停到] 中山紀念公園, 干諾道西 -> 港澳碼頭, 干諾道中 -> [跟982X] -> 中環街市, 德輔道中 -> 皇后像廣場, 遮打道 -> 金鐘站, 金鐘道
-> [返回5X原線] -> 崇光百貨, 軒尼詩道 -> 銅鑼灣 (摩頓台)

銅鑼灣 (摩頓台) -> 堅尼地城
銅鑼灣 (摩頓台) -> [5X原線] -> 天樂里, 軒尼詩道 -> 北海中心, 軒尼詩道 -> 杜老誌道 -> 舊灣仔警署, 告士打道 -> 分域街, 告士打道 -> 海富中心, 夏慤道 -> 皇后像廣場, 干諾道中 -> 砵典乍街, 干諾道中
-> 高樂花園, 干諾道西 -> 中遠酒店, 堅尼地城海旁 -> 山市街, 堅尼地城海旁 -> 聯邦新樓, 卑路乍街 -> 加惠民道, 域多利道 -> 堅尼地城
*擺摩頓台嘅原意係為左避免Route A同Route B喺天后/銅鑼灣段重疊,冇位咪放返威非路道囉

Route A規劃嘅方針,係喺微調18P嘅走線下服務更多原本搭開5X嘅乘客,例如往北角方向加停怡和,往堅尼地城方向加停大坑(但亦都因為避塞車而犧牲百德新街,改為上橋直達港灣道)
亦都係假設緊兩條只能活一條嘅情況下,應該點樣去執

Route B嘅作用,除左係補緊5B/10/18P/Route A服務唔到嘅位(例如舊灣仔警署,海富中心/政總,港澳碼頭),亦都令到Route A+B可以喺西行以聯合班次服務中環上車嘅乘客
但其實Route B如果唔係平過地鐵,又唔算太疏,基本上冇咩吸引力

P.s. 港澳碼頭去灣仔/銅鑼灣,除左2號仔,好似就係得返堆隧巴?
鴨咀帽 發表於 2017-2-4 23:11 | 顯示全部樓層
gordon0530 發表於 2017-2-4 14:06

不過今日睇翻,就 ...

一日繞道未起好, 巴士都會輸在塞車, 基本上都無得搞
dogdog002 發表於 2017-2-5 00:48 | 顯示全部樓層

gordon0530 發表於 2017-2-4 17:42
如果咁行會冇左大坑呢個位啵
大坑呢幾年黎越黎越少線,先冇25,後冇5仔,得返2、5X同914
...

大坑一係行番出去電車路,天后站,什至摩頓台大把車搭

238X 發表於 2017-2-5 00:58 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-2-5 00:48

部份樓宇可以上返大坑道添

摩頓台最大問題係啲總站線唔係去南區就係過海

定係你覺得城巴可以幫西隧車加西行短途分段,善用資源?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| kay 發表於 2017-2-5 08:25 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2017-2-5 00:48

其實大坑居民兩年前已經用選票表達不滿
世界很簡單 人類很複雜
ksmbh 發表於 2017-2-5 09:33 | 顯示全部樓層

Ming@5119 發表於 2017-2-4 22:14
其實我地會唔會考慮下整合5X+18P嘅走線,令到兩者有互相補位嘅效果呢?
我將5X同18P嘅服務範圍同現時嘅客流 ...

新18P合併後入大坑
北角炮台山即係趕客
班客一係上619
要入大坑不如上2號!