hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 690的出路
開啟左側

690的出路

proschebus 發表於 2017-2-9 15:16 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-2-9 12:57
796X何謂掛羊頭嘅尖沙咀?漆咸道南,梳士巴利道的的確確位處尖沙咀

若果咁都唔可以叫做cover尖沙咀的話

嚴格來說796X所到地方叫尖沙咀東

同樣例子,270A,24呢D可唔可以叫經「旺角」
九鐵動力 拓新領域
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-9 15:54 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2017-2-9 15:16

但尖東的確係尖沙咀既一部分
就算你要分到咁仔細
漆咸道南做分界然後尖沙咀完全不等於尖東
咁D客一落車就已經係尖沙咀
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
fleetline 發表於 2017-2-9 19:34 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-8 22:44
296D 康盛開行隧道,796P 行山既話,
我豪埋 690 俾調景嶺同坑口添啊,彩明開跟 290 行啦一於
...

豪埋690應該係跟E22A咁行, 跟290行好明顯唔係叫豪, 叫搶先岩.
儲錢
3AV53 發表於 2017-2-9 20:01 | 顯示全部樓層

proschebus 發表於 2017-2-9 15:16

24水務署個站左邊係旺角東,右邊隔一個街口就已經係先達,咁叫唔經旺角,唔係掛?

GW5878 發表於 2017-2-11 00:28 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-9 15:54
但尖東的確係尖沙咀既一部分
就算你要分到咁仔細
漆咸道南做分界然後尖沙咀完全不等於尖東

秀明道班惡人夠係度四處樹敵,係都要整慢條將荃 ( 雖然本身已經好慢 ),係度火上加油

如果你說服到佢地取消 290A 既,咁我咪同意 796X 係做到中港城果邊既尖沙咀囉
流星☆雨 發表於 2017-2-11 00:43 | 顯示全部樓層
690逆走,296D延長上康盛,對山上同尚德都有好處
趕客路上 理_得你
transbus 發表於 2017-2-11 16:45 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-2-11 00:28
秀明道班惡人夠係度四處樹敵,係都要整慢條將荃 ( 雖然本身已經好慢 ),係度火上加油

如果你說服到佢地取 ...

家陣冇290?

尖東尖西同一海拔水平,
行人路網四通八達,
落796x行五分鐘平路可到。

由秀茂坪道行路去秀茂坪其餘各區,
各層海拔唔同,
行人路出入口又只有一兩個,
部分只有長途電梯,而冇直達lift塔,
亦因此冇辦法五分鐘內由秀茂坪道落車行到去秀茂坪其餘各區,
點比較?
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
GW5878 發表於 2017-2-11 20:08 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-11 16:45
家陣冇290?

尖東尖西同一海拔水平,

(1) 請示範如何只需用 5 分鐘可以由尖東行到中港城,最好好似某個住藍田既人咁樣拍埋片。
網絡世界,唔係吹水就得。

(2) 唔,如果行上行落係咁大挑戰性,我覺得行中環至香港/美孚/九龍塘/尖東果段轉車通道又長又多上上落落,甚至係你落樓搭車又要打開屋企門,又要鎖門,又要等 Lift ,又要搭 Lift ,又要推開屋苑大門,太大體力消耗喇,咁不如你唔好出街?
fleetline 發表於 2017-2-11 20:20 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-2-11 00:43
690逆走,296D延長上康盛,對山上同尚德都有好處

有時唔係多路線就等於有好處, 如果比條690你之後同你講繁忙時間要一個鐘先去到北角, 咁真係有用嗎?
好似290咁, 我見到的是帶來擠塞多過方便.

儲錢
TankKingEH9697 發表於 2017-2-13 00:36 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-2-11 16:45
家陣冇290?

尖東尖西同一海拔水平,

如果以商場一帶做中心點 其實秀茂坪道邊一段落中秀都好方便
南邨至到秀雅秀義都有出口落秀明道 商場一頭一尾都連住秀豐街 非常好行
秀暉 秀程 秀康 3組站都非常方便

btw 中港城都當係老尖 真係奇聞
大家都心照 呢個位一係老的 一係九公穿過去
從來都唔指望搭巴士塞過去
坦克王EH 9697