hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 690的出路
開啟左側

690的出路

GW5878 發表於 2017-2-13 01:17 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2017-2-13 00:36
如果以商場一帶做中心點 其實秀茂坪道邊一段落中秀都好方便
南邨至到秀雅秀義都有出口落秀明道 商場 ...

點解話中港城係老尖係奇聞
你自己 Google 中港城三個字睇下地址點寫?
呢個講法咁多年都無人覺得有問題 ( 至少唔會聽過關於地點投訴,例如將軍澳新都城話九龍東最大型商場然後 Megabox 投訴 )
而且根據尖沙咀個「尖」位地圖,可以話柯士甸道以南既所有地方都係符合尖角位,亦即係尖沙咀

我唔期望架架車好似 296D 咁停到中港城門口,由彌敦道行過去我都接受到,但而家係有人話叫你由科學館果邊行,甚至覺得因為呢段路可以 5 分鐘行完所以無需有另一條尖沙咀線,咁就有問題
TankKingEH9697 發表於 2017-2-13 01:58 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-13 01:17
點解話中港城係老尖係奇聞
你自己 Google 中港城三個字睇下地址點寫?
呢個講法咁多年都無人覺得有問題 ( ...

個關鍵係大家以邊一點做老尖中心點 (相信上面係以彌敦道一帶做中心點)

就好似話秀茂坪道點樣唔方便

你冇一個中心點 根本就度度都可以唔方便 因為冇一個重心咁由a街去b街
可以話打斜角咁行係好遠

以秀記為例 有幾多人會由秀雅行到上秀
正如有幾多人會由永安o個邊行去中港城
個重點係有幾多人會將中港城視為老尖既中心點而需要去衡量漆咸道行過去係咪5分鐘
相信好多人會答你 去中港城做乜? o個度乜都冇! 多過我應該行幾耐去到中港城

坦克王EH 9697
GW5878 發表於 2017-2-13 02:32 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-2-13 01:58
個關鍵係大家以邊一點做老尖中心點 (相信上面係以彌敦道一帶做中心點)

就好似話秀茂坪道點樣唔方便

你都講左個重點,而家問題就係 796X 唔到尖沙咀中心點 ( 慢都只係其次 ),但係有 D 人就覺得做到邊皮已經係得,我咪引返 290A 話佢地有問題囉

我就無講過中港城係尖沙咀中心點,但係中港城的確係尖沙咀一部分,正如 796X 都做到東部尖沙咀一樣,但係呢一部分既尖沙咀唔係代表全個尖沙咀

話時話我唔知你係真唔知定假唔知,
中港城有船去澳門大陸、又有寫字樓,足夠令到一班打工仔日日返去
kay 發表於 2017-2-13 07:00 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-2-13 02:32
你都講左個重點,而家問題就係 796X 唔到尖沙咀中心點 ( 慢都只係其次 ),但係有 D 人就覺得做到邊皮已經 ...

不過796P開頭剩係到尖東
世界很簡單 人類很複雜
transbus 發表於 2017-2-13 09:35 | 顯示全部樓層
TankKingEH9697 發表於 2017-2-13 00:36
如果以商場一帶做中心點 其實秀茂坪道邊一段落中秀都好方便
南邨至到秀雅秀義都有出口落秀明道 商場 ...

即係下秀要被視為偏遠觀塘啦,得條電梯,lift塔仲要等兩年..秀樂出口又得條樓梯。

而且改行秀茂坪道出入,
上秀南邨要改用寶達站上落,
腳程比依家遠。

話說回頭,係咪所有牽涉90字尾線嘅topic,
都要拉290出嚟開兩刀?

明明講690,硬要帶落290講坑口將南..

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
PSKYeung 發表於 2017-2-13 10:34 | 顯示全部樓層

關於將軍澳巴士問題,小弟有以下想法,有待將軍澳藍田隧道通車後推行:
1. 296D經將南,改行將軍澳藍田隧道出入九龍。
2. 796X改為296X,由九巴營運,全日擺日出康城,拉直調景嶺路線。
3. 796P改為296P,由九巴營運,日出康城後改行將軍澳藍田隧道出入九龍。
4. 296C取消,796C繁時加開尚德特車,騰出資源重組觀深路線。
5. 690經將南,改行將軍澳藍田隧道出入港島,直出灣仔,回程興發街上東廊。
6. 開新線898,沙田馬場散場線,沙田馬場經大老山隧道、觀塘繞道、將軍澳藍田隧道到日出康城,承辦商待定。

愛國不等於愛(共產)黨
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-13 10:53 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-2-11 00:28
秀明道班惡人夠係度四處樹敵,係都要整慢條將荃 ( 雖然本身已經好慢 ),係度火上加油

如果你說服到佢地取 ...

論惡邊到有人夠你惡?

你可以話796X cover唔到中港城
但成個尖沙咀並唔係得一個中港城
彌敦道/漆咸道中間既尖沙咀夠旺啦
咁都叫掛羊頭?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
27131118 發表於 2017-2-13 11:32 | 顯示全部樓層
PSKYeung 發表於 2017-2-13 10:34
關於將軍澳巴士問題,小弟有以下想法,有待將軍澳藍田隧道通車後推行:
1. 296D經將南,改行將軍澳藍田隧道 ...

不過咁會造成九巴壟斷嘅局面到時可能仲衰過新巴
lwb701 發表於 2017-2-13 11:36 | 顯示全部樓層
當年開頭唔係講明要有條線入西九嫁咩?
新記縮沙當無回事點計?
同埋90系將軍澳資源,點解成日都要人同你條秀明道/上秀分?

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
PSKYeung 發表於 2017-2-13 11:47 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2017-2-13 11:32
不過咁會造成九巴壟斷嘅局面到時可能仲衰過新巴

792M、796C、798系係新巴,九巴點算壟斷﹖
愛國不等於愛(共產)黨