hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴290線加站
開啟左側

[問題] 九巴290線加站

hk20020062 發表於 2017-2-5 20:31 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-2-5 20:01
要解決安達,最應該係290改上去一換一,寶達換安達。

開 290B
康城、將南 (藍塘傲一帶)、尚德直上翠林、安達
一嚟進一步開拓將南 / 將東南版圖、調尚又快咗、安達有新客源

290 快線開要佢加站拖慢,荒謬珊第一個衝出嚟打你
3ASV174 發表於 2017-2-5 21:16 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-5 15:03
唔好本末倒置,
秀茂坪道並唔係長沙灣道嗰種同海拔式大路,
如果改站出秀茂坪道,

根本安達就應該係搭 lift 落寶達叫兩飛先最方便,或者俾一亳搭 213M 落去轉,而唔係去秀明道搭 290A 然後話行得遠。
不過叫加站咪即管咪叫囉,九巴同運輸署都唔想做既野,你嗌破喉嚨都無用。
就係因為一邊嘈入邨一邊嘈特快,運輸署先搣開兩條全日線招標,點會俾你搞返慢 290?
九巴又點解要派多咁多車維持快慢線一齊全日唔一條做晒就算?依家 290 系派 24 架車仲要另加柯打,如果合返一條,一定唔使咁多車。

如果加站,變得無價值既會係 290,唔係 290A,因為 290 加左既站只會落客,秀順上車去邊個方向主力都會係去返內街等 290A。
睇返之前加站取向,相同路段要加站都只會加俾 290A,290 特快路段要加站暫時係天荒夜譚。
再者九巴依家加班車都係傾向加俾 290A 一條做晒,佢加站搞到 290 多左客都要加班就自己捉蟲,
290A 加班唔滿唔加又唔夠載已經夠煩,290 都變到咁就真係多謝晒。
如要討論,請先自貼差餉單一次
expertuser2004 發表於 2017-2-5 21:41 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-5 15:03
唔好本末倒置,
秀茂坪道並唔係長沙灣道嗰種同海拔式大路,
如果改站出秀茂坪道,

安達去邊個站搭 290 / 290A 都係咁遠, 紅 van 都識做係電梯搭擺站方便人

其實 290 彩虹去寶達已不算快, 秀茂坪道同清水灣道全段順燈, 就 10 分鐘內落到老龍, 不順就起碼四個字以上
290 再加站會把更多人集中晒一个站上落, 影響運作效能, 290X 想有隧道版就不會有得上安達臣, 九巴怎可能熊掌兼得?
所以個人反對 290 加站, 更反對 290A 縮站

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
HG6729 發表於 2017-2-5 23:18 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-2-5 19:29
觀塘區啲惡霸係咁啦
強烈要求將 13D 延長至順利及荃灣,經安達秀茂坪, 13D 沿線,大角咀後上公路往荃葵, ...

好呀好呀

當有一條33X 做MK<> 荃葵

Mandy+263M=HG6729
3AV53 發表於 2017-2-6 00:00 | 顯示全部樓層
樓主個標題見到嚇一跳
CLICK入黎睇結果得啖笑
JX9097 發表於 2017-2-6 14:05 | 顯示全部樓層
就咁睇標題真係嚇死
好彩只係區議員嘈

290加站基本上都唔可能o架喇
最正路應該會係開條特快(即係類似建議中嘅290X)做安達臣
當然,非繁就一定要行番落去(或者畀$0.1坐213M)寶達上車

290依家都粒幾鐘先返到荃西
(而重點係真係有唔少人坐到去大河道/荃西)
再加站真係連坑口/寶林都嫌佢慢
TankKingEH9697 發表於 2017-2-6 20:38 | 顯示全部樓層

個人覺得加秀程一站都ok順利個位好踼腳 同埋來回都加就唔得掂
坦克王EH 9697
busfunfun 發表於 2017-2-7 20:24 | 顯示全部樓層
如果A車縮到安達
Tko<>四順就可以轉乘290
又行唔行得通?
反正將軍澳人都唔鍾意搭A車出荃灣
poondriver 發表於 2017-2-7 20:31 | 顯示全部樓層
busfunfun 發表於 2017-2-7 20:24
如果A車縮到安達
Tko四順就可以轉乘290
又行唔行得通?

A車縮到返安達 老九就要搵多至少10部車 響下繁加班行290

busfunfun 發表於 2017-2-7 21:14 | 顯示全部樓層

如果A車縮到安達
Tko<>四順就可以轉乘290
又行唔行得通?
反正將軍澳人都唔鍾意搭A車出荃灣