hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化
開啟左側

[路線計劃/RPP] 深水埗區議員要求交代6P數據及全日化

stevechau 發表於 2017-2-14 11:55 | 顯示全部樓層

綠小兩條線既車夾埋單係做明愛非繁都唔夠車做...仲點做蘇屋丫?!
仲要架車落到汝洲街先返轉頭...非繁都已經只停兩三個大站...
繁時上明愛咁多年黎都聽唔少客係長沙灣站口等左成粒鐘都上唔到小巴, 然後幾個唔識既夾埋截的士上去...
而家有埋蘇屋...唔好諗住45系有車搭...
再者, 45系有客都HEA做, 轉石油氣車好似都係最近兩年既事...擺明唔想落資源...
不過呢頭小巴係旺紅多過旺綠好多, 無邊條綠小係做得好的~
蘇屋等得45系黎, 真係行落地鐵站都上到車...
都未計李鄭屋長期有班人等45系來回黃金西九龍同鴨記...

6P就...算吧啦, 要6P不如就咁拉長6D算數...
除非觀深線有特快/半特快全日再算~
stevechau 發表於 2017-2-14 12:04 | 顯示全部樓層
typhoon_york 發表於 2017-2-11 14:36
問題係觀深之間嘅新發展區好難劃一條直接嘅新線出黎
九東新發展區主要係山上,落市中心會兜,而且有大大 ...

要拆細少少黎睇...
214除左西行叫做真係做到SSP多客位, 東行可無視...
296C本身就係TKO線, 以前係唔做KT...而且睇佢東西行入到SSP既走線...SSP又係可以無視佢...
2A同6D作為流水線客量係唔錯既, 只係有人話恬又剩咁...但最主要既問題始終係, 佢地都真係入唔到觀塘市中心...
舉個例子, 兩條線係東九個情況對西九人黎講係...有條東九線話黎西九, 點知岩岩行過左界限街/入左荔枝角道就已經係總站...
然後就N個人話咪服務左東西九囉咁...
2X就...算吧啦, 一條特快特左上腦既線, 已經因為快得滯根本就無客要比人拉返慢...情況就係東西九兩邊都做得太少野~

老實講, 2A同6D4勻5僚最有資源搞既線, 走線上係無得搞...
兩條線都揹住獨市位...
得返2X同296C, 2X無車搞, 一係拉慢一係直殺...
296C就仲煩, 海皮比唔到客但係死留, 車資班次亦都唔吸引...得佢一條線仲點重組??
stevechau 發表於 2017-2-14 12:05 | 顯示全部樓層
wing 發表於 2017-2-11 18:03
會唔會由214拆條分支出黎做取代6p會好d? 唔上山行觀塘道跟214入龍翔道去長沙灣
...

個大方向係好應該要有條咁玩既線~
stevechau 發表於 2017-2-14 12:14 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-2-11 22:43
2A 樂華大把客,無減班空間
2X 要做孤島彩福
6D 要做彩虹道

與其期望啟德同埋SSP海皮呢D潛力...而家舊路有客但車都無, 搞好呢邊先啦~
至少你想做九龍灣工貿區, 無直達都算, 而家係爭D連轉車都轉唔到...
咁現有舊路段根本就有空間做客, 甚至行出觀塘道同鐵對打(紅小唔計其實係因為做緊既野有D唔同, 除非觀深真係玩特快)

至於做啟德...講真, 你等佢堆樓差不多入伙果一年先搞都未遲...而家比係SSP線甚至比其他線入去都係載空氣...
急都只能排第二...或者啟德有前景既...不過西九啟德已經有大大支新記標係度, 除非你重新招過標吧~
九龍灣商貿區唔係唔做, 不過現階段佢行入去同係出面行觀塘道對真正既東西九客黎講都會係一樣....
無謂太過FF潛力呢回事, 再唔係296C今年好似有D野改, 將佢既未來改入九龍灣已經做左你講既野...
到頭來反而更有空間搞返觀塘市中心既觀深TIM~

stevechau 發表於 2017-2-14 12:14 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2017-2-11 22:59
孤島都唔係重點所在
孤島得黎係出到客先至冇得抽走
聽聞 2X 響果頭就出到 ge

出到就唔使比人拉返慢啦~
stevechau 發表於 2017-2-14 12:16 | 顯示全部樓層
samson92 發表於 2017-2-12 03:55
我覺得6P應該咁行:
深水埗->長沙灣->荔枝角->龍翔道往觀塘,特快先有得做

逆走只對美孚/荔枝角工業區有吸引力, 但對青山道堆舊客係唔會去坐咁既6P的~
stevechau 發表於 2017-2-14 12:22 | 顯示全部樓層

wing 發表於 2017-2-12 11:45
好同意師兄所建議開新線行未有覆蓋獨市位既地方, 有時候搭巴士如果唔係時間爭得太遠的話, 好多時都會諗埋 ...

如果要食兩頭返工客, SSP呢邊真係要擺甘泉街既~
其實唔係唔想做九龍灣同觀塘近海皮果邊既工商區, 長遠計都係要做...
不過現階段入邊條入去都好似未見有全日既曙光同出路住...
至於西九呢邊逆走...講真, 唔係順路咁行吸唔到全日客...
如果一心只玩兩繁, 都仲有得諗...始終都係果句, 至少興華街到黃金一帶既客都唔會行出黎SO你...
再換個角度諗, 咁行真係咁吸引的話, 為乜214當日開線唔咁行??
逆走既行法係有優勢, 但對一整個區黎講會係一種缺點多/大於優點既走線~
stevechau 發表於 2017-2-14 12:29 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-2-12 13:05
6P彩虹道無乜獨市客,
如果現階段改入九龍灣,不入彩虹道,
已經同你條15A改非常近似,

其實唔入彩虹道同入唔入九龍灣係無乜關係~
唔入彩虹道亦唔入九龍灣, 某程度上即係舊40...咁以前一路都PROVE到係有客的~
而如果本身呢段觀塘道已經有合適的觀深, 咁搞一條入九龍灣我都會覺得係應該的~
S3BL100 發表於 2017-2-14 12:38 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-14 12:14
與其期望啟德同埋SSP海皮呢D潛力...而家舊路有客但車都無, 搞好呢邊先啦~
至少你想做九龍灣工貿區, 無直 ...

而家深水步去觀塘道沿線、觀塘巿中心,唔係無其他合理交通服務選擇,
你無證明過因為有客搭緊其他交通工具,所以就會有足夠客量支持多一條重疊巴士線營運

如果開條巴士線入九龍灣商貿區,對比起直行觀塘道,對九龍灣乘客的吸引力已經係爭好遠。
開條線入去,乘客會搭,就唔代表開條線停出面,同一班商貿區乘客都會搭

根本觀塘巿中心客量對比成條觀塘道就唔係特別多,直達的象徵意義大於實際;執著於直去,形同只見樹木不見森林。
何況上面講左,九龍灣牛頭角已經有 2A 2X 6D,觀塘道直去夠唔夠客係好大問題

執著要有直達線,但又唔想做埋九龍灣啟德儲客,你簡直係又要馬兒好,又要馬兒不吃草

296C 今年傳聞過成條搬入九龍灣,但最後結果只係上下繁開各一班 296P 入去。
如果成條 296C 搬入去,你係咪想填海區無車去觀塘巿中心?

fb.com/scientisthk2usa/
stevechau 發表於 2017-2-14 13:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-2-14 12:38
而家深水步去觀塘道沿線、觀塘巿中心,唔係無其他合理交通服務選擇,
你無證明過因為有客搭緊其他交通工 ...

事實都仲要證明?? 咁使唔使證明埋雙層巴士係雙層??
現階段就算開到線入九龍灣工商區, 甚至比你入埋啟德...極其量都係兩繁客量...
咁既情況下, 倒不如直接隊條6P入去做就得, 加埋296P已經可以試埋客量睇下係咪真係咁有潛力~
而家個問題係觀市無一條全日直達既較高容量路線做緊...而呢條未有的觀深線本身就係你口中應有的合理交通服務選擇
如果有既話真係唔怕開多條做你講既九龍灣~
因為市區線要全日, 走線一定要中庸...劍走偏鋒既定線未必無客, 兩繁甚至好可能好可觀TIM~
但全日計出黎唔會比一D行舊路以為無客既線多客...就算有潛力都係咁話~

九龍灣唔係淨係得工商區先叫九龍灣...全日計淘大牛上下果邊都仲係九龍灣...咁係呢兩邊既中間走線係乜呢??
咪就係觀塘道囉~ 迷信於九龍灣工商區既兩繁客夠照全日開線, 先係只見樹木不見森林呀~
更唔講一個全日客量同SSP海皮鬥低迷既啟德啦~
如果執著直達觀塘唔做九龍灣工商區啟德, 係要有又要馬兒好,又要馬兒不吃草之說...
咁而家就開線去做工商區加啟德, 咪就係唔使馬兒好, 但係馬兒點都食唔到草既笑話...
而家就走去開線做一個兩繁位搭一個暫時幾年內既低迷區而唔做舊路+觀市...
即係而家好等錢要打劫但係唔打劫銀行/解款車, 而係打劫定街市某個師奶, 同個師奶講你儲住錢先...
好快我黎打劫你果陣會有錢過銀行GALA~

更何況, 要做觀市我無話過只做直達觀市BOR...
而講到296C全日拉入去九龍灣就做唔到觀市...走線既野可以再執既~
牛頭角都唔係無路直接兜返出觀市丫~