hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [轉載]更新:一男子於港鐵自焚 尖沙嘴封站19人燒傷 ...
開啟左側

[轉載]更新:一男子於港鐵自焚 尖沙嘴封站19人燒傷

mak5052 發表於 2017-2-11 23:29 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2017-2-11 23:10
依個的而且確係要處理
台北捷運係砍人案之後係明顯多左警察係捷運裡面巡邏,後面掛住支棒球棍(?)
...

如果如同郝龍斌在鄭捷事件後宣布的臨時措施咁,暫時安排每班列車、所有車站均派軍裝警察駐守,反恐特勤小組不時巡查主要車站及長站距路段,點看
HV9990 發表於 2017-2-12 01:53 | 顯示全部樓層
感覺上龜鐵對於教育乘客應對火災呢啲事故有啲不足
淨係得本日日安全搭龜鐵,但係又無詳細教人用滅火筒
KCRC . Keep Moving
GX7209 發表於 2017-2-12 02:25 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-2-11 21:11
好坦白講﹐現時你拉制﹐去到司機有反應﹐都係要時間﹐舊車無畫面睇﹐新車才有畫面睇。

無人駕駛只係將這 ...

冇錯,SIL係TC做晒。
但係問題黎啦得兩個S.TC比你加埋後面果個啦,總數三個。
可以同時應幾多個pad,同train crew既radio呢?

JH_LE4612 發表於 2017-2-12 07:25 | 顯示全部樓層

gordon 發表於 2017-2-11 11:02
希望傷者早日康復, 睇見都覺得痛......

由上面各回文看來, 外人稱巴膠/鐵膠可恥, 冷血, 冇人性, 垃圾, 唔 ...

平心而論,我唔覺得喺鐵路論壇討論出事列車,渡線同安全問題有咩問題。閣下係希望每位版友留言後都加句早日康復,定覺得有咩題目係唔恰當?姐係醫務論壇入面討論咩叫三級燒傷,唔通我又話佢地冇人性?同樣地我亦唔希望睇一份專業嘅新聞報道入面有太多煽情字眼,有啲野在心中唔駛下下都講出嚟。

。巴鐵界冇錯害群之馬一籮籮(相信比其他愛好者為多,因為始終牽涉到公眾事物),雖然閣下舉出嘅個別例子都較冷血,本壇亦無可避免地有未太成熟嘅版友,不過一竹篙打一船人亦唔算太公道。或者我理解錯誤或者太偏激,敬請見諒

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +20 收起 理由
Concordatio + 10 正確態度。
Hongkonger + 1 + 10 正確態度。

查看全部評分

kei_hk 發表於 2017-2-12 14:52 | 顯示全部樓層
GX7209 發表於 2017-2-12 02:25
冇錯,SIL係TC做晒。
但係問題黎啦得兩個S.TC比你加埋後面果個啦,總數三個。
可以同時應幾多個pad,同tr ...

司機咪又係同一時間應付一位乘客,同控制中心有幾多人無關

當爆大鑊時,唔夠人,自然識拉人來幫手,中心主管唔通這些基本緊都唔識處理?

車本身已經係全自動,即係司機又好,控制中心又好,基本上係唔需要理部車本身,等部車自己入站自動開門便可。

我會同意上面有人講,司機幫手處理緊急門打開這些動作。

kay 發表於 2017-2-12 19:36 | 顯示全部樓層
可能香港地人心態係
我日日都搭,有意外當我唔好彩

不過我覺得港鐵可以做野提升乘客信心

如果唔夠人,咪同警方傾有無條件加派人手巡港鐵

如果每抽車都有個警察
相信都會有阻嚇作用
世界很簡單 人類很複雜
peterson 發表於 2017-2-12 20:00 | 顯示全部樓層

其實如果要防,真係要做到每一班列車每一個車卡都部署一個警員
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
kei_hk 發表於 2017-2-12 21:43 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-2-12 20:00
其實如果要防,真係要做到每一班列車每一個車卡都部署一個警員

每卡一警員都防唔到

這位警員又可照顧幾大範圍?
企在車中間﹐頭尾出事﹐當無人阻﹐要跑過去已經係慢了。
仲要經常性企滿人﹐點衝過去?

真係有心放火﹐日常好多野都可以助燃﹐可以在超市﹐化妝品店等地方買到﹐配合打火機即可成事。
有人瘋起上來﹐根本無得防止。

paul2357paul 發表於 2017-2-13 00:02 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-2-12 21:43
每卡一警員都防唔到

這位警員又可照顧幾大範圍?
企在車中間﹐頭尾出事﹐當無人阻﹐要跑過去已經係慢了。
仲要經常性企滿人﹐點衝過去?

真係有心放火﹐日常好多野都可以助燃﹐可以在超市﹐化妝品店等地方買到﹐配合打火機即可成事。
有人瘋起上來﹐根本無得防止。

同意個社會就算搵警察行業埋單都唔該諗D有效D既辦法。
點解大家反而唔係望例如修訂法例,將某些關鍵既確診嚴重精神病品種(例如今次事件果種既妄想症)既病人缺席覆診列為刑事罪行仲要即時通緝。

一日個嚴重精神病醫療制度唔去補呢D大漏洞,就算例如消防、警察呢D執法部門點樣落重本都好個社會都係神仙難救。
053h4 發表於 2017-2-13 00:04 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽