hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟LWB內部邊個諗得出用深色做豬紙既theme? ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 究竟LWB內部邊個諗得出用深色做豬紙既theme?

toyl 發表於 2017-4-5 01:07 | 顯示全部樓層

m_rd08 發表於 2017-4-4 15:28
講起共用ETA mon,大欖隧道九龍方向,龍運個ETA顯示左響去長荔深油尖旺個個mon到

都唔知邊個會走去望佢 ...

呢D set錯好小事,試過見到富豪東方酒店98C個站入錯咗太子鐵路站93K 281A果個站牌
kitarolo 發表於 2017-4-5 09:18 | 顯示全部樓層
LWB係咪恃住自己
未來一定有賺無蝕,
所以亂咁做嘢都無所謂?

除非一開始訂底色
很深的紙張(都會比訂
白紙昂貴)以商業印刷
技術去計算,油墨用量會
顯著增加,認為白紙黑字
太「簡陋」的話,用基本
三原色印刷來節省開支,
係好多比龍運更大嘅企業
之常規做法。

已經有唔少討論意見
龍運近日大量開A線都
只係繁時客量理想,拖低
成盤數而令下次回贈機會
也隨之調低,當然會計上可以
好多手段達到預期效果,但是
「回贈額」會高於「故意賺少」
方便講解一下嗎,會否涉商業機密?

我就唔識會計/財技,以
個人薪俸稅計算,唔通我
為了少交薪俸稅就故意減少
入息?(節省的稅低於「賺少」
金額,故只會以其他合法方式,如
申請其他免稅額去減輕稅金)

還是另一例子,只做
臨時工等方式,去符合
申請公屋的入息資格,因為
金額上係賺少咗錢,但可以
節省租私樓的錢,故仍是值得
咁做……但而家攪到連巴士公司
都要玩扮窮/大花筒,去符合某些
條件?定係因為龍運有大堆A/NA
路線不設2蚊搭車,無得好似九巴咁
連B1線都可攞埋政府補助…

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 總係唔知點解有D人覺得巴士公司會寧願自己.

查看全部評分

mrm23 發表於 2017-4-5 16:26 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-4-5 09:18
除非一開始訂底色
很深的紙張(都會比訂
白紙昂貴)以商業印刷

在可加可減機制下,決定車費水平有幾個考慮因素:1. 經營程況(盈利能力),2. 資本投資

LWB 額外買新車行新線,必然會提高左個資本投資
變相準許回報都會高左

另一方面,龍運O個批車係遲早都要買的,而家只係提早左,
載通對股東方面,
呢幾年都好明顯特登將部份資本開支提早入賬
似乎想趁呢幾年業績好洗緊 D...
hk20020062 發表於 2017-4-5 23:04 | 顯示全部樓層

講白痴邊夠電牌白痴
外圍用橙底,然後又用橙字

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
PKD32 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

kitarolo 發表於 2017-4-6 21:39 | 顯示全部樓層

谷大資產,在固定回報率
之下准許利潤高咗(或者無
咁易賺突而回贈)就兩間電力
公司都做緊……

但係咁「聰明」顏色配搭
嘅豬紙,甚至近日開A線嘅方式
就做得難睇咗啲。
tomchen 發表於 2017-4-6 22:02 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-4-5 09:18
除非一開始訂底色
很深的紙張(都會比訂
白紙昂貴)以商業印刷
除非一開始訂底色
很深的紙張(都會比訂
白紙昂貴)以商業印刷
技術去計算,油墨用量會
顯著增加,認為白紙黑字
太「簡陋」的話,用基本
三原色印刷來節省開支,
係好多比龍運更大嘅企業
之常規做法。

睇唔明,出面印刷油墨用幾多都唔會影響個價錢,計價斷張計多過斷油墨計...
訂色紙其實仲貴過白紙,同埋點印返白色字上去?熱昇華印白蠟上去?印其他色都會錯晒色因為底色唔係白...

transfans 發表於 2018-4-1 16:54 | 顯示全部樓層

现在龙运公交的线路图
都更换成淡色为底色的版本
比较美观
没有以前深色那样难看
HN745 發表於 2018-4-1 17:17 | 顯示全部樓層
transfans 發表於 2018-4-1 16:54
现在龙运公交的线路图
都更换成淡色为底色的版本
比较美观

推完舊文未?

冇架啦 等停板幾日啦

GD5GD 發表於 2018-4-1 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層
無資源,無配套,焦無文化,無知識的。。-