hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 981P出通告啦
返回列表 發新帖
開啟左側

[路線消息] 981P出通告啦

drbean7218 發表於 2017-2-15 14:09 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2017-2-15 12:42
你自己親身搭下就知, 由大圍/顯田分向上獅隧嘅車根本唔會讓巴士, 有時等兩三分鐘都過唔到
...

我朝早返工都是咁搭, 不過我早過你過田心。

0717-0719 小巴在利安開車
0736-0738 已經到田心
0800 982X到中環街市

982X/ 287X 司機們見到唔對路, 都已經行巴士線打尖入迴旋處。

也因為982X 朝早班次的超密, 多了機會用40 mins/ 36-39 mins 就由馬鞍山去到中環。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
daiteioh + 1 多謝分享你的搭法...

查看全部評分

ky927 發表於 2017-2-15 14:25 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-2-14 20:32
點解唔做埋第一城,火炭上幹線?里數唔係會短啲咩?

另外,681P取消咗嗰兩班車有班比981P頭車早成20分鐘喎 ...

1. 第一城自己有車
2. 981P/980X去到一城都唔會上到客
3. 成條青沙上繁最塞係火炭入口
js904 發表於 2017-2-15 14:53 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-2-15 14:09

你呢個時間唔塞就係正常, 過左8點後就會塞
currypig 發表於 2017-2-17 09:10 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2017-2-15 14:09

以今朝 680x 計
7:13am 烏溪沙開
0717-0719 經過利安/錦龍苑
0810 到中環域多利皇后街

從巴士既速度同走線來看
980x 其實相當唔樂觀,7:45am 先開頭班
正好會遇上西隧出口最塞既時候
除左上環客外,中環客同 680x 比較,
可能只係打和,金鐘至灣仔甚至可能倒賠時間...
佢唔開早啲,對返 09:00am 工又唔能夠遲到既乘客,不甚吸引
drbean7218 發表於 2017-2-17 09:45 | 顯示全部樓層
currypig 發表於 2017-2-17 09:10
以今朝 680x 計
7:13am 烏溪沙開
0717-0719 經過利安/錦龍苑

小巴慣常都是0715-0720 開車, 好彩的會夾到0715 982X頭車, 咁就可以0751-0755 落車。
但正常都是夾0722/0726/水泉澳特車, 咁就0757-0800到中環街市。
平日返工我都同680X比較。0718 小巴開車時, 我會見到0713的680X在錦龍苑。

過到中環大約07:55-08:00, 我會見到
1. 在上環永安/ 中環恆生總行就會見到0705的680X
2. head 住0713 的680X約10-20 mins
3. head 住0719/0725 班680X 25-30 mins

803轉982X無論返學日子/ 暑假車程都是一樣。 但680X暑假會快好多, 所以暑假期間我都可以搭返680X。

我的比較只限0720前開車的情況。如果980X vs 680X 比較真是好像你所講, 快的只是中上環, 再遠已經無意義。 所以巴士公司day 1個方案將總站設在金鐘東是好合理。 而且980X最大優勢是回程, 唔似680X/681要行個幾2個鐘先到馬鞍山。

就算980X開線朝早都唔會搭它, 因為開得太晏及走線太慢。小巴可以利安->馬市->大涌橋路...->田心, 車程18-20 mins。980X快極都要25-30 mins 先去到田心, 唔塞車過到都要多20 mins, 最終車程都要50 mins。

所以如果巴士公司有心再搞落去, 除了加班外, 更重要是分工。長遠應該要咁
980X -
烏鐵, 利安, 錦龍及錦英
981 -  馬市及恆耀
981P - 欣安, 海皮及富安花園

currypig 發表於 2017-2-17 10:21 | 顯示全部樓層
drbean7218 發表於 2017-2-17 09:45
小巴慣常都是0715-0720 開車, 好彩的會夾到0715 982X頭車, 咁就可以0751-0755 落車。
但正常都是夾0722/07 ...

回程又是另一敗筆之作,開太早....
都唔知邊個定既時間,早上太遲開,傍晚卻太早回程
唔係準時收 5:30pm / 6:00pm 既,又是得個望字
最終還是坐回 100 分鐘 680x... 唉
drbean7218 發表於 2017-2-17 11:27 | 顯示全部樓層

currypig 發表於 2017-2-17 10:21
回程又是另一敗筆之作,開太早....
都唔知邊個定既時間,早上太遲開,傍晚卻太早回程
唔係準時收 5:30pm  ...

好多馬鞍山客都已同區議員反映意見話朝早開得太晏, 夜晚開得太早及早晚共4班車唔夠....

我返2IFC, 最早都只能搭18:25 981P 尾車入去馬鞍山轉小巴。多野做上來又要過去奧運站同人迫287X。