hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴2B、41重組為42B、241X
開啟左側

九巴2B、41重組為42B、241X

GW4866 發表於 2017-2-20 03:45 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2017-2-19 20:56
謝意見。我個建議其實係好初步,出post後都再諗到有幾個調整。

42B同44喺青衣北至深水埗重疊,
完全唔做青衣北都未嘗不可。
可以改為跟41至碼頭迴旋處後掉頭,
再跟41A出島。
除非青衣北驚少咗條線令44超負荷,
咁先需要跟你建議由長安開直上長康。
深水埗段做內街係遷就返2B客,
不過可以試推出大路睇下地區受唔受。

241X亦同意可調轉由青北衣開,
做青衣南出旺角特快。

42B(或者我叫41B)應該要連青康路都唔做,因為本身都有42A直出
只做涌美路+青衣工業中心服務範圍又太細,還掂無咗41都要加返一兩部車比44,唔爭在照去埋長安
當比埋佢地有車去石硤尾/九龍塘(頂)一帶,長安至長康之間又可以叫做順便做多個長亨(青衣北路)

241X仲係做何文田九龍城就算吧啦,除咗做旺角特快外都無乜作為
執返靚條242X再打埋43C主意拎車先係路
最尾果到我無講過將241X調返轉行喎
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-20 08:24 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-2-20 03:11
假設間少咗條線45點都要加密少少,而且18同41/45做既深水埗範圍都唔同
到時真係無乜客先渣正旗號減返班
...

深水埗有45地點就有埋E21A,港鐵,
18做唔同位又如何呢?
中段加45班冇問題,
不過九成九好快減返。
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-20 09:45 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2017-2-19 21:07
要45全日開20分,資源上完全冇難度,
中段當兩繁處理就得。
問題只係有冇足夠客量支持九巴咁做,

咁我建議你做下功課落地睇下而家何文田<>西九堆線點玩法
就唔會講得出18會做到41/45既深水埗

E21A返何文田就話會搭je
落去真係唔會俾十幾蚊落去
愛民就話會去何文田站搭鐵
但何文田村一帶主力仍然係用路面公交
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-21 14:08 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-20 09:45
咁我建議你做下功課落地睇下而家何文田西九堆線點玩法
就唔會講得出18會做到41/45既深水埗

何文田去北河街街市、鴨寮街、西九龍中心,要搭41先到,搭18唔到?
長沙灣道及以北,有港鐵、45、E21A三種選擇都未夠,點都要有30分一班41先至夠?
愛民及以南可坐港鐵,愛民及以北可坐45、E21A,全部人仲有18去到半個深水埗核心,
替代選擇根本足夠。

E21A東涌方向貴唔等如冇人搭佢落深水埗,現今有太多誘因令人畀長途車費搭短途。
就如682收$19.0都日日有人坐佢柴灣出北角、馬鞍山出沙田。
如果呢種客路真係多,你荒城巴唔整個雙向分段收費?紅van唔開條青山道線埋嚟搶客?
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-21 14:21 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-2-20 03:45
42B(或者我叫41B)應該要連青康路都唔做,因為本身都有42A直出
只做涌美路+青衣工業中心服務範圍又太細,還掂 ...

42B(41B)同意。

241X功能既然係代替41,就冇條件唔做何文田九龍城。
除非個建議名目係"取消41,拎資源去其他更有需要地區"啦。
要由青衣南直出特快,最合理就係反轉去長安開。
GW4866 發表於 2017-2-21 14:57 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2017-2-21 14:08
何文田去北河街街市、鴨寮街、西九龍中心,要搭41先到,搭18唔到?
長沙灣道及以北,有港鐵、45、E21A三 ...

18返何文田愛民就話叫做做到你講果三個地方
但何文田愛民落深水埗要係海壇街落車行返出黎
將45稍為加密到20分鐘一班都唔係好過份
居民/區議員都唔會咁易無補償就放走條41
長遠黎講仲比到機會比荔景山執走條46

既然你都話咁貴都有人搭E21A由愛民落深水埗,城巴仲有咩誘因開呢個分段
打開門,行出去,去遠啲!
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-21 15:30 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-2-21 14:57
18返何文田愛民就話叫做做到你講果三個地方
但何文田愛民落深水埗要係海壇街落車行返出黎
將45稍為加密到2 ...

我冇話45中段唔加班噃,只係預言45加完好快打回完型啫。同埋係有人認為30分一班嘅41都唔少得咁解啫。

「如果呢種客路真係多,你荒城巴唔整個雙向分段收費?紅van唔開條青山道線埋嚟搶客?」
意思好明顯,即係潛在客源根本唔多,如果係多的話,城巴早就加分段搶41、45。
ATSE40 發表於 2017-2-21 17:56 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2017-2-21 14:08
長沙灣道及以北,有港鐵、45、E21A三 ...

就憑你第一段我就知你近兩年未撘過18,未試過旺角道塞車塞到銘基出面每一次綠燈淨係過到一架車啦

利申: 非強行要求41繼續行深水埗,不過45一架車都唔加就好離地囉
腦補當真,真要補腦
 樓主| epsilon 發表於 2017-2-21 18:19 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2017-2-21 17:56
就憑你第一段我就知你近兩年未撘過18,未試過旺角道塞車塞到銘基出面每一次綠燈淨係過到一架車啦

利申:  ...

係呀我兩年內未搭過18呢條線,咁係咪唔搭18就唔去得櫻桃街亞皆老街旺角道,
唔知得嗰度係咩景況呢?有唔同意見冇問題,但搵理由都要有common sense。

你話要45加車,我已經講咗幾次可以中段當兩繁咁開20分一班。
如果你要求繁時都要加車的話,近年E21A嘅出現、觀塘線延線嘅開通,
運載力都叫幾大增長,仲加咩車?

ATSE40 發表於 2017-2-22 07:19 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2017-2-21 18:19
係呀我兩年內未搭過18呢條線,咁係咪唔搭18就唔去得櫻桃街亞皆老街旺角道,
唔知得嗰度係咩景況呢?有唔同 ...

我係想你講撘18沿途塞車撘得耐去深水埗無吸引力,而唔係叫你睇下咩路況呀叻仔

即使到而家E21A密過41/45,都係經常得小貓三四隻咁出何文田,E21A開車排係41/45條嘅人通常會有0人轉軚,因為E21A實在太貴,貴到就回程咁平都仲係貴過哂其他方法,而且而家又無ETA,自然無乜人咁搭啦

腦補當真,真要補腦