hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

m_rd08 發表於 2017-2-27 12:40 | 顯示全部樓層

Billy~~ 發表於 2017-2-27 12:27
本身290X個師傅以為佢衝過黎追車,結果原來係影相

290X個師傅:「都咁大年紀,都仲衝出黎影....」
290X個師傅:「都咁大年紀,都仲衝出黎影....」

點解一聽完尼句之後就大約知道係邊個既
lsc04d11 發表於 2017-2-27 12:44 | 顯示全部樓層
個人意見,290x都有個x字喺度,仲有想問大約0710-0730開既290將南有幾多客先?咁先有得比。
其實全個將南得尚德係同站,預左唔太多客專等一班嫁啦…
佢應該大力啲sell 290去黃大仙轉車站,紅萼樓轉車站去沙田,葵涌,屯門,元朗。老實講,康城去葵芳荃灣潛在客多嗎?
我反而真係睇好290b放工。其實整條290b返工都得嫁。。。。

不過,將南290b應十都係唔得,人地冇諗到會快過290,反而應該諗同290a一樣。又係嗰句,一班,一個站,冇得講幾多。x仔連清水灣半島都唔入嚕,想點?

有人批290x客量,我想講267x都係差唔多。加上開線宣傳相對不足,呢個客量暫算正常,睇耐啲啦,就算唔得,半年或一年後有安秀,慌死唔得咩?
我反而想九巴快啲檢討290b開車時間,我想搭,但時間不容許
GK3258 發表於 2017-2-27 12:48 | 顯示全部樓層
tonycheung0123 發表於 2017-2-27 12:15
290X甘既速度,住康城都係搭鐵好過
skip 坑口同寶林都唔見快得好多
注定都係做執雞客

我咁睇啦:
1。九巴本身預條線一個鐘係康城到荃灣,turns out遲左成三四個字,個人認為係卡佬揸得慢。如果之後做得番一個鐘嘅成績其實對康城都會有吸引力。
2。相比290,X仔宣傳近乎0,除左康城兩站係新線特登等之外機乎個個站有人問咩線黎。九巴應該諗下點再宣傳,例如拉二拉架放康城站promote咁?再唔係上番個全廣都好過無。
3。開車時間係咪真係洽當?呢架車去到荃灣八點半都未夠,兩頭唔到岸。
4。今日係黑啲,將南比290清完客,山上比290A清完客,好難想像第時安達時有位時頂閘會幾咁刺激。
5。好多人講飛中途站,其實不無道理,排紅萼樓同黃大仙真係用唔少時間,諷刺在竟然最多客。
點都好,最好盡快加到來回四班,宣傳多啲,有機會再拆線。
橫看香港巴膠
GK3258 發表於 2017-2-27 12:55 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2017-2-27 12:44
個人意見,290x都有個x字喺度,仲有想問大約0710-0730開既290將南有幾多客先?咁先有得比。
其實全個將南得 ...

轉車站。。。老實講康城我要轉不如搭鐵到彩虹轉實際,架X仔又唔係快。
宣傳。。。有宣傳就唔止咁少客。你響康城站捉十個人問都未必有一個人知290X咩黎。唔好講290X啦,298E或者98S都未必知。
橫看香港巴膠
poondriver 發表於 2017-2-27 13:16 | 顯示全部樓層
其實全個將南得 ...

>0710-0730開既290將南有幾多客先?

每班大約20個 假期前後 星期六日少一半 總站計到去將廣
GW5878 發表於 2017-2-27 13:57 | 顯示全部樓層
其實全個將南得 ...

同 290 比無意思

如果一個人重口味到食 3 舊屎 (290A) 或者 2 舊屎 (290) 都覺得無問題既,
得 1 舊屎既 290X 自然都會食
問題係本身唔肯食咁多屎既人, 即係搭緊地鐵或 296A 轉 38 / 40 / 42C 既人會唔會肯食一舊屎

如果 290X 有好多人離開將南同時 290 290A 唔係運空氣咁離開將南, 咁我就信條線 ( 或爬山 ) 受到歡迎啦, 但可惜事實唔係咁
Billy~~ 發表於 2017-2-27 14:26 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-2-27 12:37
如果無認錯係某資深版友黎,資深在衝出馬路影相
另其實佢見個人兄唔上車之後都慢駛左一段時間。
...

唔係慢駛啦直情係停左幾秒
miklcct 發表於 2017-2-27 21:02 | 顯示全部樓層
九巴網站290B同290X轉乘資料同主線一樣,屯門線減5.0
進智公交
3ASV174 發表於 2017-2-28 00:35 | 顯示全部樓層
當架 290x 由康城站去到尚德廣場,都未計架車仲未離開將南已經要用 19 分鐘,
去到怡心園已經要 26 分鐘,但怡心園爬完座山出到彩虹都只係需要 22 分鐘,我唔明點解有人仲好意思話條線慢在爬山。

燈既問題,好清楚啦,
除左將南,沿線應該無第二支燈可以等得耐到 eta 都以為塞車……

如要討論,請先自貼差餉單一次
transbus 發表於 2017-2-28 13:21 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-2-27 11:01
咁既然係要拎「第一日」做擋箭牌,咁你即管睇住條線發霉多幾個月

唔好話我話,條線學哂 798B 同 290 衰 ...

行龍翔道都係爬山啦。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣