hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

三巴合一 發表於 2017-2-17 12:51 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-2-17 13:59 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2017-2-17 09:44
平時290行秀茂坪道停埋寶達落幾十個客再爬返上燈位 214先岩岩岩埋完安達準備落山
更加唔好講拉左上去之後 ...

行秀茂坪道係賭大細,順燈都話同上面一樣,但唔順燈就慢到傻。其實上面安達都係扺番一個寶達站,換句話講就係,行上面係穩定地快,行下面係時快時慢。
當然我始終認為上安達嘅應該係290,290X係行安達但唔應該停站。
橫看香港巴膠
eric278 發表於 2017-2-17 14:18 | 顯示全部樓層
17/2 14:18消息:新聞稿已被臨時撤回

還看香港公交
currypig 發表於 2017-2-17 14:26 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2017-2-17 14:18
17/2 14:18消息:新聞稿已被臨時撤回

今朝一早就已經失左蹤啦,有咩咁出奇同要寫明 14:18 消息呢?
過幾日開線既都未上畫啦
GW5878 發表於 2017-2-17 16:07 | 顯示全部樓層
三巴合一 發表於 2017-2-17 12:51
296A轉咩線?
朝早將隧塞到暈

將隧塞到有幾暈?由機樓排到入隧道都只係 10 分鐘,請問有幾可怕?
我剩係知 8 點開果班 98A 特係快過同時間開出既正常班次到達觀塘區,因為上山停站停燈都要時間。

出到觀塘轉咩線唔洗我教嘛,38 40 42C 任選唔嬲。除左 42C 之外其他兩條仲平過直接搭龜線
lsc04d11 發表於 2017-2-17 16:31 | 顯示全部樓層
今朝經網頁與職員對話,問起290b,290x詳細資料,員工說未有,要等公佈。
我就講左句未有詳細資料就出新聞稿,難以宣傳。"收線"前仲講多句"都知九巴冇心做,連980x同981p既宣傳都冇"

唔知係咪咁令新聞稿暫被抽起?

其實諗得出嗰日要開線,點會未定詳細停站及資料?
三巴合一 發表於 2017-2-17 16:51 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2017-2-17 19:37 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-17 12:30
叫得 X 線就應該行番快D既將隧,行安秀路應該叫 290S , S for slow

一日唔行將隧,一日繼續地底 / 29 ...

夠啦好冇
就係因為呢個問題
你係好多人既心目中已經出晒名

朝早電台日日都講將軍澳隧道龍尾機樓/環保大道………
再隊新繁時特別線落去行將隧
1。又塞車
再加上
2。將荃黎講又唔順路唔就腳唔方便從而浪費時間

X 線塞入隧道其實都幾冇野搵野搞,仲搞亂晒添
當然,如果上安秀道既係 290B 既話就仲好啲
行安秀道吸吓新邨啲客都唔係啲乜野啦

得嫁啦
對你而言山上就是原罪呀嗎
唔需要再講山上有幾多幾多線攬係手山下被忽略呢啲野
收到嫁啦
你可以繼續 296A 轉 40 或者紅小,其實冇咩人想知?
TommyS58 發表於 2017-2-17 20:36 | 顯示全部樓層
老實講
安達客好大機會睇住架車走
以現時213D/214早繁各上80-90人
除非將軍澳區好少人上
否則一班車係唔夠既
~~
HG6729 發表於 2017-2-17 21:22 | 顯示全部樓層

pccpkl 發表於 2017-2-17 02:41
將軍澳工業邨搭去荃灣收10.7真係賣大包益街坊

用埋BBI, 15.8 去埋天北, 仲益街坊呀
Mandy+263M=HG6729