hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

transbus 發表於 2017-2-18 13:45 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-2-18 02:35
尚德?無錯,搭296A轉車會快過290
只因為296A一站直出咁濟

奇想,如果當年提議290係行科大壁屋投入服務,
飛起埋寶林,唔知佢又點睇呢。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
3ASV174 發表於 2017-2-18 14:46 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-2-18 02:35
尚德?無錯,搭296A轉車會快過290
只因為296A一站直出咁濟

尚德 296A 轉車都未必快過 290 啦,
基本上 290 彩明開車正常 70 分鐘左右都到荃灣西站。

296A 轉 40 先唔好講 40 大部分時間都要 20 分鐘一班,
40 都一樣要觀塘站站停到畢架山花園,然後落長沙灣兜美孚先返葵芳,
講緊 290 寶達打後 4 個站已經到黃大仙,後面又唔係站站停然後就直落葵芳。

轉 42C 一樣站站停,後段快左但架車唔到荃灣要行 10-15 分鐘先到大河道,根本無著數。

不過當然啦,多佢一個客唔多,少佢一個客都頂閘,
佢係就唔好自己一個唔搭,要叫埋將南街坊一齊唔搭,等彩雲彩虹黃大仙既朋友唔使見到有車行過又上唔到咁慘。
如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2017-2-18 14:49 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-18 13:45
奇想,如果當年提議290係行科大壁屋投入服務,
飛起埋寶林,唔知佢又點睇呢。
...

梗係唔得啦,點都要尚德一站直飛葵涌,停站載其他客簡直侮辱佢,人地慣左 296 系總站揀位直出架嘛。
GW5878 發表於 2017-2-18 17:51 | 顯示全部樓層

FY5856 發表於 2017-2-18 10:01
老友,得罪講句
你成個類比論證錯到七彩
因為最基本前設已經錯緊

乜而家獅隧九龍出口係直接行快速公路形式駁去油尖旺咩?獅隧都要停幾支燈先入到旺角,同用將隧經觀塘往龍翔道異曲同工
點樣前設錯誤呀

如果將隧唔係將南出城既最順路方法,咁樣行山就更加唔會係,完。

觀繞冇路落龍翔道又點?
乜而家觀塘道好惡劣咩?至少以將軍澳通勤客而言係唔會大塞觀塘道。
GW5878 發表於 2017-2-18 18:06 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-18 14:46

將南原罪師兄,反 40 唔係咁反架。

(1) 如果 40 班次係疏,咁 290 更疏。

(2) 係觀塘 / 部分荃灣區車站 ( 雖然唔多 ) 唔一定要死等 40,仲有 38 同 42C

(3) 40 經美孚論簡直同九巴兄係一模一樣,唔講仲以為你係佢

(4) 就算 290 得四個站,都唔代表佢快過 40 轉 296A

(5) 用 296A 轉車比 290 平一蚊

(6) 之前都講過,我搭過一班 40 東行係牛頭角站有成 10 個客係落左車排 296A 隊,佢地係完全無傾計 ( 即係唔係同一班人 )
如果將 38 42C 計埋,你估下一班 296A 載幾多荃葵客
S3BL100 發表於 2017-2-19 00:09 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-18 18:06
將南原罪師兄,反 40 唔係咁反架。

(1) 如果 40 班次係疏,咁 290 更疏。

如果 296A 轉 40 快過 290 的話,就更加說明將荃應該行山而唔係行隧道走

將北坐 98A 轉 38/40/42C 要兜觀塘,290 避開晒已知最塞車位,先係俾最多人快最多

如果尚德將南想快過 296A 轉 40 的話,就要尚德尾站入隧道,但都係快得唔使轉車 + 唔使兜美孚果段。
兩味線你鍾意點行我無所謂,你鍾意因快得慢仲慢過 290B/X 建議走線我都唔理,但全日線咁行等同出賣大部份將軍澳人的利益

因為如果全日版將荃係尚德尾站入隧道既話,幾乎成個將北都會慢過 98A 轉 38 40 42C,莫講話直接同 290/290A 去比,但同時本身有直出駁腳村巴線既尚德就快得果少少

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ATEU15 + 1 + 10 當年新年建議兩味將荃行隧道出賣將軍澳人利.

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
3ASV174 發表於 2017-2-19 00:56 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-2-19 00:09
如果 296A 轉 40 快過 290 的話,就更加說明將荃應該行山而唔係行隧道走

將北坐 98A 轉 38/40/42C 要兜 ...

計我話,
最好就 290 290A 齊齊縮去坑口,尚德將南搭 296A 轉 40 咪得得囉,又快又平一蚊,
再唔係搭地鐵仲正,仲快仲要平兩蚊。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ATEU15 + 1 + 10 要求將荃不經尚德

查看全部評分

GW4866 發表於 2017-2-19 01:37 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-2-18 14:46

唔係話我撐佢,尚德真係無得講,人地尾站直出,出到去創紀之城都係兩三個字內(唔塞車既話)
同樣時間290/A只係大約去到怡心園,所以尚德都係算吧啦,要快就搭返296A轉啦
無理由全個將軍澳為咗尚德更快而拖慢其他區,一係等多十年八載中幹通哂將南出去先快得起

當然我係尚德搭296A出去轉就唔會轉40呢條特慢,寧願搭42C到大窩口再叫N飛
除咗試過有次係觀塘搭去荃灣,睇ETA 42C成3個字先有車(塞咗係法院果邊),咁岩有部40埋站先照上
同埋好睇你係荃葵既出發地/目的地係邊
例如我住上葵咁,去寶林/坑口會搭車落葵涌道轉290/A
就算黎部290A總時間都係同搭38/42C轉91M/98A相若
去尚德就真係實搭38/42C去觀塘轉296A/C

[少少off topic]早幾個月前試過次,因為早預知落葵涌道轉實追唔到即班290
咁我行出去搭38/42C出黃大仙先轉,但岩岩好miss咗所以繼續搭改去牛池灣轉91M
其間等到下班290A埋站都無上(91M差唔多有車),結果起碼慢過部290A成個字到厚德
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-2-19 01:48 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-18 18:06
(6) 之前都講過,我搭過一班 40 東行係牛頭角站有成 10 個客係落左車排 296A 隊,佢地係完全無傾計 ( 即係唔係同一班人 )

如果將 38 42C 計埋,你估下一班 296A 載幾多荃葵客

淨係回你呢項

座得40(同轉車)一定係荃葵來往東九?
葵芳(東行)同美孚有38/42C?
唔比係呢兩到(尤其後者290/A都無)什至係龍翔道上車既轉車客?

搭得40轉296A大多數都唔係來自荃葵架啦
40咁慢都攞黎轉,要轉都轉38/42C啦
不過少咗你班尚德客290/A都夠做

40真係早日再重組好過係到獻世,除咗流水都唔知有咩用
打開門,行出去,去遠啲!
poondriver 發表於 2017-2-19 02:03 | 顯示全部樓層

講到口都臭埋 40轉296a 只係同290打個和 仲未計等車.....轉42c就真係快 但要行10分鐘先行到返大河道 又係同290打返個和

再講下d現實故事比班鍵戰聽
呢期694轉晒用e400做 有時會同290一齊埋站
每朝坐290上到康盛 都會見到部e400塞死響隧道口唔識行 一睇就認到係個班694  我諗我班290落到寶達 佢先岩岩塞出隧道
仲未計落觀塘道又要塞 九龍灣又多車 上橋轉入龍翔又塞下
時間計 行山同行隧道根本只係打個和

計埋你冇人坐個d凌晨呀 非繁時 行隧道我諗都只係快行山5分鐘 你山下冇客時行山一樣冇客可以飛站

290係慢到喊既 就唔會日日將南都有廿幾條友上車落車 面對現實啦