hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290B,290X 27/2開辦(已確實)
開啟左側

[路線消息] 290B,290X 27/2開辦(已確實)

流星☆雨 發表於 2017-2-19 02:04 | 顯示全部樓層

尚德直出,就算唔塞將隧都要塞觀塘道啦
唔行觀塘道,東九廊、紅隧死亡十字、加士居道、西廊都一樣會塞車

中九龍幹線起好之前見唔到有邊條路可以好過290依家行法

咁如果將藍隧道+T2+中九龍幹線通車,就可以將南繁時自己飛晒將北寶達直去既。
趕客路上 理_得你
3ASV174 發表於 2017-2-19 02:10 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2017-2-19 02:03
講到口都臭埋 40轉296a 只係同290打個和 仲未計等車.....轉42c就真係快 但要行10分鐘先行到返大河道 又係同 ...

夜晚無乜人時段,
我葵芳上 40 返康盛,轉 98A 唔使等都要 40 分先到,轉 296A 返尚德時間都係咁上下,
但荃灣西上 290 返康盛最快試過 40 分鐘有找都已經落到車,當你 40 轉 296A 唔使等,頂盡咪快三幾分鐘。

不過都係o個句,人地鍾意轉咪轉飽佢囉,
反正尚德真係要快 290x 都滿足左,寧願慢都唔肯行山呢o的無理要求,留返搭的士時先叫個司機做啦。
連 A29P 將南都有唔少 Fans,佢都係算把啦。
如要討論,請先自貼差餉單一次
CRH5 發表於 2017-2-19 09:43 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-18 18:06
將南原罪師兄,反 40 唔係咁反架。

(1) 如果 40 班次係疏,咁 290 更疏。

6) 其實有時290、290A會上唔晒葵芳邨、葵涌道荔景邨D客
290/290A 後面有架 40 既時候,上唔到車既客就會上 40
CRH5 發表於 2017-2-19 09:47 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2017-2-19 02:03
講到口都臭埋 40轉296a 只係同290打個和 仲未計等車.....轉42c就真係快 但要行10分鐘先行到返大河道 又係同 ...

其實 290 一程過依下已經贏左
邊個想坐坐下起身落車轉車?
三巴合一 發表於 2017-2-19 11:44 | 顯示全部樓層
dennis-ying 發表於 2017-2-20 15:34 | 顯示全部樓層

坑口區居民嘅我表示290上山冇問題,
但唔該同我飛曬翠林康盛寶達同彩雲啲站

Ps 我一直唔知條兜到七彩嘅290A,對將軍澳區居民有乜用
GW5878 發表於 2017-2-21 23:19 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-2-19 00:09
如果 296A 轉 40 快過 290 的話,就更加說明將荃應該行山而唔係行隧道走

將北坐 98A 轉 38/40/42C 要兜 ...

如何立於不敗之地?

假設 :
(1) 290 係將南多人搭 : 唔需要改
(2) 290 冇將南人搭,個個搭返 40 轉 296A : 咁就叫將南人搭返 40 轉 296A,無需要一條直接路線

總之無一個情況就係需要正視將南人要一條合理走線既荃灣車,但係觀塘山惡霸一句就即時有車
唔知將南原罪系列可以放到幾大?
GW5878 發表於 2017-2-21 23:23 | 顯示全部樓層

翠林開始唔洗停站就快
要停站,就好似按章工作咁,都唔知排幾耐先走得

最經典就係我試過 98A 將軍澳方向,由離開將軍澳道至上到山頂 ( 歡迎進入西貢區個牌 ),三個站都有人上落,起步之後又咁岩食紅燈,最後洗左我 8.5 分鐘,當時仲未有安達臣,唔知你又點睇

PS:
咁荃西要去行去大河道搭 40 又真係慘左 D 既
不過唔知愉景新城 / 荃景圍搭 40 轉 296A 好 D 定係行到去大河道搭垃圾 290 好 D 呢?
GW5878 發表於 2017-2-21 23:28 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-2-19 01:48
淨係回你呢項

座得40(同轉車)一定係荃葵來往東九?

我無講過要死等 40 ( 上面我都有話可以搭 38 42C )

而且,40 入左西約之後都客量上升,根本有條件繼續玩大,
假設兩繁 40 咁重組:
40 麗城 - 麗港城 ( 每 20 分鐘一班 )
開辦 40E 麗城 - 尚德,飛美孚 ( 每 20 分鐘一班 ),全程收 40 特快價 $10.7
40 麗港城根據 40E ETA 再微調實際開出時間以達至聯合班次

咁就真係荃灣西貢 Win Win
HN745 發表於 2017-2-21 23:36 | 顯示全部樓層

其實明明係講緊290B 290X
做乜冇啦啦變左去嘈296A轉40快定290快既