hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵查票問題
開啟左側

輕鐵查票問題

miklcct 發表於 2017-2-16 20:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問在以下情況遇上查票會不會被罰款?

1. 先從翠湖站購買一張前往5區的單程車票,登上往天逸方向的751線列車,然後於頌富站落車,過對面並乘搭761P線前往元朗,並在頌富站被查票。
2. 先從天耀站拍卡入站,乘搭761P線前往塘坊村並落車去球場廁所,然後返回對面方向的月台,乘搭615線前往屯門碼頭,上車後立即被查票。
3. 先從天慈拍卡入站,乘搭705線以繞大圈方式前往天水圍站(因為706線頭班車未開),於到達天水圍站時被查票。
4. 同上,但使用一張天慈站前往5A區的單程票。
5. 先從建安站拍卡乘搭505線前往石排,再立即轉乘回頭之505線前往鳴琴,上車後立即被查票。
6. 先從大興(南)站拍卡乘搭507線前往銀圍,然後立即落車並經行人路轉往澤豐轉乘751線前往天逸,上車後立即被查票。
7. 於輕鐵入站後兩小時內的正常車程途中被查票,但由入站到被查票間有一次餐廳用膳記錄。
8. 於輕鐵入站後兩小時內的正常車程途中被查票,但由入站到被查票間有超過九次便利店購物記錄。
9. 於輕鐵入站後兩小時內的正常車程途中被查票,但由入站到被查票間有一次乘搭九巴的記錄。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
paul2357paul + 1 + 10 good questions

查看全部評分

進智公交
busfunfun 發表於 2017-2-16 21:21 | 顯示全部樓層
7-9 查票機唔係八仔查閱器
如果係合理時間
又睇落冇重複車站
唔會被票控
kei_hk 發表於 2017-2-16 22:21 | 顯示全部樓層
busfunfun 發表於 2017-2-16 21:21
7-9 查票機唔係八仔查閱器
如果係合理時間
又睇落冇重複車站

這幾項,跟輕鐵的坐車規條,請準備罰金。
你無可能唔離開車站便可做到其他交易,即係你再返回乘車,便是另一個新車程,需要重新購票(即重新拍八達通)。

至於查票時,他們部機check 唔check到,會唔會中途有其他交易便會自動將上一次入閘紀錄視為已完成車程,真係揾人去試下啦。

有一樣野可以試,便是先拍卡入閘,再去做其他交易,再於另一車站拍出閘,睇下扣幾多錢。
如果會扣最高車費,即係系統上會自動當你無拍卡出閘並完成車程。此情況下樓主的提問,便極大機會視為無票坐車。

paul2357paul 發表於 2017-2-17 07:42 | 顯示全部樓層

6一定冇問題,因為查票員可以理解你係先搭610由大興南站去澤豐站落車做少少野之後搭751繼續旅程。
反而我想知例如在建安站拍卡入站但在青雲站至屯碼站搭緊610/615/615P期間查票會唔會有事?(因為咁既旅程擺明係A站落車行去B站繼續搭)
joe8528 發表於 2017-2-17 09:07 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-2-16 22:21
你無可能唔離開車站便可做到其他交易,即係你再返回乘車,便是 ...

單程飛你都唔知佢有冇離開過車站啦我好耐之前試過八達通好似係得既(交易上限係幾多就唔知)
 樓主| miklcct 發表於 2017-2-17 09:43 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-2-16 22:21
你無可能唔離開車站便可做到其他交易,即係你再返回乘車,便是 ...

但係轉車過程有時需要離開車站,唔通咁都唔得?(例如河田經屯門站轉去建安要落下面再上返去先轉到車)
進智公交
okey852 發表於 2017-2-17 09:55 | 顯示全部樓層

我之前試過市中心落車用八達通食飯,之後步行去屯門站拍卡出站,扣正常車資
CRH5 發表於 2017-2-17 20:25 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-2-17 09:43
但係轉車過程有時需要離開車站,唔通咁都唔得?(例如河田經屯門站轉去建安要落下面再上返去先轉到車)
...

有話可以去唔同月台轉車
但如果你離開左車站就一定係一個新車程
捉唔到係你好彩
 樓主| miklcct 發表於 2017-2-17 20:30 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2017-2-17 20:25
有話可以去唔同月台轉車
但如果你離開左車站就一定係一個新車程
捉唔到係你好彩

咁樣即係第2同第6題嘅情況已經要當係新嘅車程?(610咁疏,有時唔見有610到,我會走去用6嘅方法搭507轉751去兆康)
進智公交
CRH5 發表於 2017-2-17 20:32 | 顯示全部樓層

1-3, 5, 6 都得,冇重複車站
4 唔得,天水圍站係第四收費區
7-8 唔清楚
9 應該會自動收最高車資+cancel 車程(類似輕鐵冇拍卡出站,直接入閘轉西鐵的情況)
所以應該唔得