hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 輕鐵查票問題
開啟左側

輕鐵查票問題

CRH5 發表於 2017-2-17 20:33 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-2-17 20:30
咁樣即係第2同第6題嘅情況已經要當係新嘅車程?(610咁疏,有時唔見有610到,我會走去用6嘅方法搭507轉75 ...

規矩上係
6 個個其實 507 搭多個站去蔡意橋轉咪得
skpracta 發表於 2017-2-17 21:49 | 顯示全部樓層
1. 先從翠湖站購買一張前往5區的單程車票,登上往天逸方向的751線列車,然後於頌富站落車,過對面並乘搭761P線前往元朗,並在頌富站被查票。
3. 先從天慈拍卡入站,乘搭705線以繞大圈方式前往天水圍站(因為706線頭班車未開),於到達天水圍站時被查票。
5. 先從建安站拍卡乘搭505線前往石排,再立即轉乘回頭之505線前往鳴琴,上車後立即被查票。

呢三個case 唔算逃票,因為無重覆車站.
4. 同3,但使用一張天慈站前往5A區的單程票。

呢個case有得爭坳,因為你事實上係zone 4->5a->4,會預期你晌5A區既車站落車

2. 先從天耀站拍卡入站,乘搭761P線前往塘坊村並落車去球場廁所,然後返回對面方向的月台,乘搭615線前往屯門碼頭,上車後立即被查票。
6. 先從大興(南)站拍卡乘搭507線前往銀圍,然後立即落車並經行人路轉往澤豐轉乘751線前往天逸,上車後立即被查票。
7. 於輕鐵入站後兩小時內的正常車程途中被查票,但由入站到被查票間有一次餐廳用膳記錄
8. 於輕鐵入站後兩小時內的正常車程途中被查票,但由入站到被查票間有超過九次便利店購物記錄
9. 於輕鐵入站後兩小時內的正常車程途中被查票,但由入站到被查票間有一次乘搭九巴的記錄

全部都係違反"一程車不得離開輕鐵範圍"規定,請準備好$290罰款. (原因:留意紅字)

busfunfun 發表於 2017-2-18 00:09 | 顯示全部樓層
skpracta 發表於 2017-2-17 13:49

呢個case有得爭坳,因為你事實上係zone 4->5a->4,會預期你晌5A區既 ...

規則同查票會唔會票控係兩回事
附例亦都規定所有乘客入閘後係需儘快乘搭到站既第一班列車

當然我唔係鼓勵大家用輕鐵系統既漏洞
但係基本上查票班人係睇機
有入閘紀錄,冇重複車站
佢地唔會票控
paul2357paul 發表於 2017-2-18 00:49 | 顯示全部樓層

skpracta 發表於 2017-2-17 21:49
......

1擺明係逃票。
因為在翠湖站買去第5區既單程票,票面上會標明4→5。
而第5A區由於是屬於單邊收費區,判別法則反而變得很簡單,就係張單程票有5A字樣才能踏足。

因此用單程票搭輕鐵是需要很小心地完全避開踏足任何犯規收費區既任何車站,若因此而搞到搭車方法變得較迂迴亦必需接受。

這個case純粹只係先決性同犯規地踏足左第5A區有關,同例如過對面月台等因素已經完全唔駛考慮。
skpracta 發表於 2017-2-17 21:49
......呢個case有得爭坳,因為你事實上係zone 4->5a->4,會預期你晌5A區既 ......

但4擺明係冇事。
因為單程票票面上只會標明4→5A,絕對唔會標明例如購票車站、目的地車站等資料。
而踏足票面上所示既收費區只要張票係有效點都係完全冇問題。

705、706等是真循環線,只要唔係清客,去到天水圍站繼續搭係完全冇問題。
九巴53xxx 發表於 2017-2-18 03:17 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-2-18 12:29 | 顯示全部樓層
okey852 發表於 2017-2-17 09:55
我之前試過市中心落車用八達通食飯,之後步行去屯門站拍卡出站,扣正常車資
...

這樣﹐MTR個收費系統有bug了

問題只是這個bug 是否可以有能力處理﹐因為牽涉其他交易紀錄做對比。

kei_hk 發表於 2017-2-18 12:31 | 顯示全部樓層

joe8528 發表於 2017-2-17 09:07
單程飛你都唔知佢有冇離開過車站啦我好耐之前試過八達通好似係得既(交易上限係幾多就唔知)
...

所以我一開始咪講跟條款去講囉

同埋﹐有一樣野叫做「斷正」的﹐這樣咪會出事囉。

dogdog002 發表於 2017-2-18 12:45 | 顯示全部樓層
九巴53xxx 發表於 2017-2-18 03:17
輕鐵同西鐵,鐵巴基本上好少查飛,甚至有港鐵職員知法犯法容許乘客逃票。

鐵巴成日有著九巴制服或者城巴 ...

咪就係自從有人係鐵巴曬過證司機嘈佢上左報紙

鐵巴先特登整張貼紙告示叫人上車一定要拍卡俾錢

而家曬證四巴都搭到啦,都唔明點解仲咁無恥上鐵巴曬證
kei_hk 發表於 2017-2-18 12:55 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2017-2-18 00:49
1擺明係逃票。
因為在翠湖站買去第5區既單程票,票面上會標明4→5。
而第5A區由於是屬於單邊收費區,判別 ...
但4擺明係冇事。
因為單程票票面上只會標明4→5A,絕對唔會標明例如購票車站、目的地車站等資料。
而踏足票面上所示既收費區只要張票係有效點都係完全冇問題。

705、706等是真循環線,只要唔係清客,去到天水圍站繼續搭係完全冇問題。
你覺得單程票上沒有標明購票車站?

只係印外人睇唔明的車站代號﹐唔係直接印出車站名。

查票人一睇便知你由邊個車站買車票﹐查票時的位置﹐便可知道你有無違規。
(係唔係check得咁足﹐會唔會仔細去對車站代號﹐係另一回事)

至於跟樓主所講﹐由一個4區的天慈站去4區的天水圍站﹐用一張 4去5A區的單程車票﹐又講明在天水圍站落車被查票。

這便要睇你口才啦﹐因為車票上有發車的車站資料﹐條705線這樣坐車方法係會 4 >5A>4 區﹐但係你又在4區車站落車﹐跟條例你要解點解你買5A區車票但會兜一個圈進入5A區後在4區落車﹐令到查票人員相信你唔係坐2程車(由5A區坐第2程車去4區)。

反而用八達通係安全無事﹐用單程票會又用4>5A區車票才會出事。

3. 先從天慈拍卡入站,乘搭705線以繞大圈方式前往天水圍站(因為706線頭班車未開),於到達天水圍站時被查票。
4. 同上,但使用一張天慈站前往5A區的單程票。

joe8528 發表於 2017-2-18 13:27 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-2-18 12:29
這樣﹐MTR個收費系統有bug了

問題只是這個bug 是否可以有能力處理﹐因為牽涉其他交易紀錄做對比。

冇bug
因為你唔會sure究竟個乘客係咪係輕鐵範圍入面增值/買野
e.g. 良景站有兩部汽水機係月台(隔離有部出站機係度所以應該係輕鐵範圍)

除非佢移走兩部汽水機+移除所有有增值功能既售票機
唔係既話港鐵應該唔會改programme