hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 28B星期日也頂閘?
開啟左側

28B星期日也頂閘?

GU9338 發表於 2017-2-20 23:25 | 顯示全部樓層

7767 發表於 2017-2-20 18:20
我只信巴典,巴典說606是吉車遊街路綫

巴典話 82P 星期六下午停開呀 , 不過唔知點解逢星期六 4-8pm 都會有 82P 係黃大仙開車囉

仲好意思信巴典
請用文明來說服我。
petcity 發表於 2017-2-20 23:27 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EX-TL 發表於 2017-2-21 00:44 | 顯示全部樓層
7767 發表於 2017-2-20 17:58
你講都是606A。我只見過606A/X九巴班次頂閘,未見過606九巴班次頂閘

我15#就係講606下繁5點9後兩班未入藍田站企到黃線, 原來606A有開下繁往港島?
EX-TL 發表於 2017-2-21 00:49 | 顯示全部樓層

lokwah2a 發表於 2017-2-20 23:12
這些問題不是現在啦
通常九龍過香港番工比倒轉多
城巴/新巴的第二轉車食哂呢D時間

606系係港島去九龍返工多人, 九龍相比較少人搭去港島東.
dennis28a 發表於 2017-2-21 02:55 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-20 19:06
依家只有一架雙層蛇車。

如果星期六日日頭套到一兩部雙層,就唔使點企。

28B 近依幾個月已經間唔中有雙層客串,假日都有試過,
但問題係 28B 太多短途客,就算出動到雙層蛇車,都難以吸引人上上層。
所以要教人上層仲有位仲實際。

PS:Megabox 去觀市又唔係耐,手上大一袋兩袋又點會上樓上?

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-2-21 03:04 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-2-21 00:49
606系係港島去九龍返工多人, 九龍相比較少人搭去港島東.

一來九龍東太多人返工,大量公司由港島東、中環搬晒過黎。
606X 食正批小西灣、筲箕灣返工客,而紅小做唔到依兩區特快市場。

二來,柴灣紅小、地鐵問題,正常觀塘山上面轉得落山,落得觀塘、藍田,仲上 606A 慢遊太空?606A 兜晒英皇道落西灣河,份份鐘係 2 .班紅小差距。
606X 快又快唔過紅小到柴灣,筲箕灣又無咩大返工,吸引力唔太大。

太古坊更加唔洗考慮,巴士一定唔夠地鐵玩,係地底黑洞行上去仲快過上 606A。
惡意回復是不道德的行為。
kiwai 發表於 2017-2-21 08:01 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-2-20 23:24
唔,打完風呀,行唔到雙層時搵咩車行9,14同15
定停駛?仲有15C呢?

其實你所講的例子, 都係好間中先出現
十年內有幾多日因為路面情況, 上述路線需要全線單層?
有沒有十次? 需要因噎廢食嗎?

中巴由76年號稱全線雙層(唔計AM1,SM1)到88年CM1,2出現呢十二年,
全港島都係用雙層巴士, 都唔見得有大問題, 難道今日的路面情況比當年更差?

如果話因為客量問題, 需要保留單層巴士, 咁我會同意, 因為有些路線的確係少得可憐.......

HT408 發表於 2017-2-21 08:21 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-2-20 23:25
巴典話 82P 星期六下午停開呀 , 不過唔知點解逢星期六 4-8pm 都會有 82P 係黃大仙開車囉

仲好意思信巴典 ...

因為 呢張 通告寫星期六下午停開
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-21 11:04 | 顯示全部樓層
與其換單層不如加多架車落去加密班次仲實際

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kmbodth 發表於 2017-2-21 11:14 | 顯示全部樓層

petcity 發表於 2017-2-20 23:24
唔,打完風呀,行唔到雙層時搵咩車行9,14同15
定停駛?仲有15C呢?

現時新記冇短單
不知遲下 打完風
有乜車行9 14 15 63 66
不過打完風這堆線好似較其他線遲提供服務

PS:新記賣走D38XX
換入金雞仔/AAS吧啦
人地有得加強載客能力
自己又有返短單用<--仲要上到山頂
反正堆38XX都唔多想要