hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟而家巴士公司開新線用乜準則?
開啟左側

究竟而家巴士公司開新線用乜準則?

miklcct 發表於 2017-2-20 21:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有啲路線只係同原有路線差一兩個站就要開做獨立路線,有啲基本已經「全面分拆」嘅路線實際上仍然只係原有路線嘅特別班。

好似條373咁,嗰陣開啲乜978、978A同978B,諗住已經可以全面分拆嘅啦,大家根本上已經完全行唔同地方,正線行東隧分支行西隧,點知去到今時今日都重係373嘅特別班次。而268X全日咗已經喺九龍同68X關係唔大,都仍然重係68X嘅特別班次。最經典嘅例子莫過於265B嘅特別班次265S,正線去旺角,分支去大埔,都唔知邊條友咁都會批嘅。

相反,有啲路線明明同佢原本嘅路線服務範圍幾乎一致,只有一少段有分別,部分情況下甚至連服務時間都作出安排實施聯合班次,但係就屬不同路線。好似港島條學校線93同93A,兩者係獨立運作,40同40M亦都係獨立運作。其它類似例子有681同681P,甚至37B同37X。近年開辦嘅路線之中,有部份開之前我真係估唔到竟然唔係以特別班次嘅形式開辦,而係直接當新線咁開。當中觀塘條83A我點睇都覺得佢係83X,但點知原來開出來係獨立路線,有回程優惠嗰期搭83X去83A返係無優惠嘅。而978係373嘅特別班次,982X係182嘅特別班次,307C係307嘅特別班次,咁照推論諗住980X同981P都係當680(680X)同681P咁開,點知原來呢兩條係全新路線獨立運作。而家條47A重離奇,其實同佢前身47X除咗縮短咗個終點站之外重有乜分別?咁都可以當係全新獨立路線?
進智公交
kay 發表於 2017-2-20 21:38 | 顯示全部樓層
依家開新線最怕比人拎黎招標
九巴近年都中過唔少招
世界很簡單 人類很複雜
GK3258 發表於 2017-2-20 23:20 | 顯示全部樓層
老實講呢堆線點獨立唔獨立除左巴迷同八折期間外真係who cares八折又係任佢group路線組,用車又唔係話獨立線無得互相拉,當然樓上咁講就真,管理上拆線插新旗就點都叫住分枝先,一有機會比佢獨立成線就點都變獨立嘛,如果唔係又比運吉拎去招標就陰公。
即管睇下運吉再下年RPP會唔會所有新線或分枝線都拎出黎招標(港島例外)

橫看香港巴膠
 樓主| miklcct 發表於 2017-2-20 23:41 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-2-20 23:20
老實講呢堆線點獨立唔獨立除左巴迷同八折期間外真係who cares八折又係任佢group路線組,用車又唔係話獨立 ...

做統計嗰班人會care啦,計投訴數字會一齊計,計財政會一齊計。
進智公交
GK3258 發表於 2017-2-21 08:06 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2017-2-20 23:41
做統計嗰班人會care啦,計投訴數字會一齊計,計財政會一齊計。

So what? 今時今日價錢又唔係同條線財務狀況掛鈎,即係唔可以獨立個別線加價,營運狀況又唔係同佢啲統計資料有關,巴士公司近來加減班根本同啲數字無乜關係,根本佢點計係對乘客0影響。
橫看香港巴膠
Man@MFHK 發表於 2017-2-21 08:45 | 顯示全部樓層
68X同268X點會關係唔大?
無68X繼續慢碌長沙灣道點造就到268X特快直出旺角?
Volvo B8L