hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴5,5C,7B,11,11K,21調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴5,5C,7B,11,11K,21調整班次

238X 發表於 2017-2-28 07:56 | 顯示全部樓層

lwb701 發表於 2017-2-27 08:16
以前成日吹九巴唔想做果條51,咪又係無小巴公司肯做。
油佐紅VAN做得起,條舊14X咪又係仆直。
Van 仔上落 ...

正是如此。既然大巴模式行唔通,何不轉成小巴?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 09:08 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-2-28 07:56
正是如此。既然大巴模式行唔通,何不轉成小巴?

咁一係你開間小巴公司包晒所有頹既巴士線去做
我好支持你咖
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ctb234 發表於 2017-2-28 11:11 | 顯示全部樓層
講開小巴.
慈雲山有條37M我相信好多人都佢係"車海"或者係"車鏈".
你係慈雲山望去任何位置都會見到最少一部係附近.
老九自動放棄3A,造就今日嘅37M出現.
而家老九又整條205M出黎搶19M生意唔知後續發展如何.

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 11:24 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2017-2-28 11:11
講開小巴.
慈雲山有條37M我相信好多人都佢係"車海"或者係"車鏈".
你係慈雲山望去任何位置都會見到最少一部 ...

3A係死迫住改道然後小巴成功有位入多於老九一早放棄掛...
ctb234 發表於 2017-2-28 12:06 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 11:24
3A係死迫住改道然後小巴成功有位入多於老九一早放棄掛...

37M前身係白牌車路線,60年代已經存在.
係老九自己攞黎賤,無啦啦張3A改去竹園邨,而家連綠小65都摺埋.
如果老九好好地守幾年,而家應該好好搵,用車少回車快,好做過211好多.

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 12:16 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2017-2-28 12:06
37M前身係白牌車路線,60年代已經存在.
係老九自己攞黎賤,無啦啦張3A改去竹園邨,而家連綠小65都摺埋.
如果 ...

但唔係當年沙田坳道斷左
迫住要改道去黃大仙站
先變相無得打咩?
最後改去竹園村既時候應該輸左好耐
ctb234 發表於 2017-2-28 12:29 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 12:16
但唔係當年沙田坳道斷左
迫住要改道去黃大仙站
先變相無得打咩?

37M根本應付唔到慈雲山人既需求.
3A如果守幾年根本唔駛摺.
而家又開條205M出黎,遲D睇吓19M死先定205M死先.

Snoopy@FB8617 發表於 2017-2-28 12:38 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2017-2-28 12:29
而家又開條205M出黎,遲D睇吓19M死先定205M死先. ...

守多廿年都冇用
條走線點走都係不利
更唔講非繁忙時間好大機會都係唔夠37M打

真係想改善37M個問題
一方面老九就唔該積極開多D合理既跨區線
另一方面
2F/3C上山分段再減價
上繁開條線直落鑽石山站做總站分流
而唔係搵條3A囉
DR1666 發表於 2017-2-28 12:49 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2017-2-28 12:29
而家又開條205M出黎,遲D睇吓19M死先定205M死先. ...

37M 係應付唔到慈雲山人既需求, 但有條 3A 喺度都唔會幫到好多手
呢兩條線行完雙鳳街後, 一條轉右落沙田坳道小巴站, 一條轉左經蒲崗村道彩虹道先兜得返入黃大仙巴士總站落客

由雙鳳街鳳德道交界個燈位起計, van 仔客分分鐘唔駛一分鐘就落得車, 巴士就最少要坐多 5-10 分鐘
再加上綠小 37M 開 0.X 分鐘一班既班次, 俾你係客你會點揀呢?

有頭髮邊個想做癩痢, 如果當年 3A 真係咁好賺, 九巴都唔會搬佢上竹園啦...

JX9097 發表於 2017-2-28 13:00 | 顯示全部樓層

3A當年擺黃大仙又唔可以直上沙田坳道
基本上係點打都輸
因為小巴實在太快(雙鳳街至總站一段)
所以九巴先改3A去竹園
當然,竹園只係屋邨,連駁腳坐地鐵功能都冇
結果都係做唔住

今時今日即使九巴開番3A都避唔到定線差呢個缺陷
除非雙鳳街後右轉經黃大仙道出龍翔道
停正黃大仙中心北館最前位置(即現時211分站)
咁就可能吸引到懶人坐佢
不過一嚟短途冇肉食(仲隨時要畀埋轉乘)
二嚟有車都開長途線搶錢啦