hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 香港有唔少巴士線其實唔適宜全日同一走線運作 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 香港有唔少巴士線其實唔適宜全日同一走線運作

paul2357paul 發表於 2017-2-26 11:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

指定類型既客源處理左就係處理左,
就算個區住宅有幾發達,都總冇可能期望全天候都有大量該區居民出入。

因此例如新界西/南來往西九龍果批巴士線全日雙向都死守長沙灣道,新界西/南來往中西區灣仔區果批巴士線全日都死守例如軒尼斯道、德輔道中等規劃過分地向新界西/南居民user-friendly傾側其實很有問題。
其實例如新界西/南來往西九龍果批巴士線應該搵部分路線在部分時段例如清晨開始至例如下午3點半新界西/南方向改例如大角咀、西九填海區果邊上3幹,例如晚上9點至深夜西九龍方向改3幹出經例如大角咀、西九填海區果邊先至返回長沙灣道/彌敦道沿線。
新界西/南來往中西區灣仔區果批巴士線若繼續堅持定位中西區停站直接出入西隧冇問題,但最好例如清晨開始至例如下午3點半新界西/南方向改行例如堅道、皇后大道西先至例如轉去水街走人入西隧,例如晚上9點至深夜港島方向則兜多少少西區先至去番例如中上環灣仔。

咁樣果堆巴士線就可以全天候雙向平均客量推得更高,更有效益。
shakugan2005 發表於 2017-2-26 11:23 | 顯示全部樓層
巴士公司最鐘意就係玩私牌調頭, 比你改路唔死守長沙灣道/觀塘道未私唔走
andrewyl 發表於 2017-2-26 12:12 | 顯示全部樓層

.... 從 略 :

新界西/南來往中西區灣仔區果批巴士線若繼續堅持定位中西區停站直接出入西隧冇問題,但最好例如清晨開始至例如下午3點半新界西/南方向改行例如堅道、皇后大道西先至例如轉去水街走人入西隧,
例如晚上9  點至深夜港島方向則兜多少少西區先至去番例如中上環灣仔。

(1) 清晨開始至例如下午3點半係堅道、皇后大道西先至例如轉去水街走人入西隧 ?

(i)    部 部 12 / 12.8 米 車點入去堅道 ?  
     (ii)   點由 堅道轉落去大道西 ?
            般咸道落薄扶林道 ? 行第三街 ? 玩命 ?
            真係睇 google map 做人就算 ?
     (iii)   嫌堅道唔夠塞 ? 仲要放咁多車入去 ?

(2)  晚上  9  點至深夜港島方向則兜多少少西區先至去番例如中上環灣仔。

而家有D 西隧線 已經停 西消防街 比番西區客 , 同埋 有西隧轉乘 西區線 ,
       點解要多次一舉要兜西區 ? 係唔駛加車下兜西區 ,即係會拉長行車時間 ,
       仲要再拉疏班次 ? 趕客乎 ? 西區係唔係真係有好大客源需求先 ?

成條電車路就係呢渣線既主要客源,係要同而家D客過唔去 ,
你有咩實際數據去支持你既建議先 ? 唔係為左改而改 , 要諗下後果 .
不過我相信運吉同巴士公司唔會蠢到要支持你建議 , 想方便客就要求佢地再加轉乘 而唔係為改而改 .

kmb71k 發表於 2017-2-26 13:20 | 顯示全部樓層

咪玩啦
當我遲左收工, 當我行街行耐左, 過晒正常走線時間, 你要我行去另一山頭搭車? 甚至係原本有車變無車搭?
呢D咪叫擾民囉

有效益條毛, 趕客就有份

以上回應,是否可行?是否合適?
dogdog002 發表於 2017-2-26 13:49 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2017-2-26 12:12
.... 從 略 :

新界西/南來往中西區灣仔區果批巴士線若繼續堅持定位中西區停站直接出入西隧冇問題,但 ...

不過佢重點係想講係 唔同時間有唔同客流客源

西區只係其中一個例子,非繁經西區係其中一個例子姐

88X 咪就係樓主想做既野囉,上下奏客流唔同

88X
朝早做      沙田去九龍灣返工客+藍田去沙田客
下奏做       放工客+沙田返藍田客

不過九巴整得太複雜
港豬睇完豬紙都調頭走啦

但大西北客流單向,簡單好多
proschebus 發表於 2017-2-26 14:07 | 顯示全部樓層
條條線88X咁玩上腦咩

條線去左火炭做總站加長行車時間和時間不穩定就知呢個玩法唔掂
九鐵動力 拓新領域
流星☆雨 發表於 2017-2-26 14:22 | 顯示全部樓層

逆向通勤無乘車權?
趕客路上 理_得你
ADS@81K 發表於 2017-2-26 14:38 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2017-2-26 14:07
條條線88X咁玩上腦咩

條線去左火炭做總站加長行車時間和時間不穩定就知呢個玩法唔掂

88X其實有辣有唔辣你可以話佢亂晒龍亂咁黎
但佢又偏偏最少資源滿足到最多既要求
而拉長88X後有好幾次下繁源禾路見到已經滿窗口位
以前可能一個沙田站都未必班班做到
一條線做沙市火炭觀塘道藍田山其實算係咁
沙市望落客源好穩固
但其實基本盤唔係想像中咁多
89/89X已經分走好大部份
剩低88X食到既其實唔多
沙市繁時假日客流係好多呀
但非繁一樣係淡市
條89生存到今時今日只係定線直接仲要深入民心先做得住
但過多2年沙中通車除咗彩虹以東基本上客源絕大部份流失
到時88X就值得飛繞道統一走線
不過短期内呢條多功能線都走唔到上繞道
除非九巴良心發現另外開兩繁特快做觀塘道就後話
TankKingEH9697 發表於 2017-2-26 15:08 | 顯示全部樓層
比起市區方向 新界方向已經算係有限度服務 (私得都私走哂

沿線本身都冇乜客 再剁一半 真係不如全私好過

坦克王EH 9697
tunghang 發表於 2017-2-26 15:16 | 顯示全部樓層

其實再拉疏到夠客為止已經可以