hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290X線客量時間記錄(27/2 #1),(8/3 #82),(31/5 #84),(19 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 290X線客量時間記錄(27/2 #1),(8/3 #82),(31/5 #84),(19/6 #115),(5/7 #150)

GW5878 發表於 2017-2-28 14:46 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2017-2-27 21:31
得果一班又係好威概,290帳面都密過佢啦,仲要唔只一班加班車,你未答我喎大俠,十分鐘班帳面係疏過十二 ...

咪玩啦
D加班車多數都係 290A ,而且所謂帳面上 10 分鐘一班時段仲短過 40 帳面上 12 分鐘一班時段
帳面上班次 40 係密過 290,當然唔係全時段,但係大部分時段都係密
Between, 40 計埋加班車已經唔係 12 分鐘一班。
Between2 , 如果 74X 可以去到舊路 ( 埔公 ) 我當然會搭 74X
GW5878 發表於 2017-2-28 14:47 | 顯示全部樓層
3AV53 發表於 2017-2-27 23:25
唔知神創唔創造到一個講290既post 係隻煩膠唔會走入黎煩住晒既?

你要好似中共和諧唔岩自己聽既意見,我建議你對住塊鏡講出你對 290 既觀點,包無人反對你
GW5878 發表於 2017-2-28 14:52 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2017-2-28 08:51
今日多左3倍客 多謝康城感謝康城

有趣既係今日行到去尚德岩岩好290到 班客十零個到依舊上290 睇來都係要搵 ...

將南 ( 唔係康城 ) 又搶到幾多個原本搭地鐵或者 296A 觀塘轉車既客呀
一日呢班人唔 Buy 290X 一日都未算成功

不過如果康城真係有本事坐到 3 倍客 ( 咪住先 3 倍客個 Base 係指 9 個既三倍定點? ) 咁又真係叻叻豬既
hadboy5 發表於 2017-2-28 17:40 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2017-2-28 14:46
咪玩啦
D加班車多數都係 290A ,而且所謂帳面上 10 分鐘一班時段仲短過 40 帳面上 12 分鐘一班時段
帳面 ...
大家都係得帳面一個鐘姐,你唔好避啦,得你40有加班車,290無㗎,定又係你睇到我地睇唔到的事實,係塊鏡入面㗎嘛!定還是你想講290果一個鐘短過40果一個鐘,大家都係7點半至八點,咁其他時段疏過40,又係鏡子世界裡面發生㗎,你仲未解釋點解10分鐘疏過12分鐘,咁火車呢!仲有你唔係最鍾意叫人轉車咩,點解今次又唔玩你最鍾意798轉28K小巴,又係你話轉埋又密又快又話人地條直線唔合理喎,難道74A直接得過798轉28K,既然接受到40轉296A點解接受唔到798轉28K,有個point出自你口我真係寫個服字,而且亦都啱你用,既然閣下咁鍾意陶醉自己的世界內,不如對住塊鏡啦…何必係度同人撐呢!咁陶醉40無敵咁你對自己塊鏡陶醉咪無人理你囉!作為同樣支持40的師兄都覺得你的行為真係…唉,自從你同另一個盲撐出現後,個壇真係。。。。。懷念你地被失踪的日子
hadboy5 發表於 2017-2-28 17:42 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-28 14:47
你要好似中共和諧唔岩自己聽既意見,我建議你對住塊鏡講出你對 290 既觀點,包無人反對你
...

閣下真係厲害,自己睇唔到接受唔到的事實就係度話人自我陶醉,人貴自知呀!回頭是岸吧!有Point都話撐下你,係喎,差D唔記得你同我地身處於不同空間喎,或者你啱呢!
hadboy5 發表於 2017-2-28 17:46 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-28 13:47
就算俾692P拉到變西貢尚德中環薄扶林,
都未必會旺過290啦。

但人地個世界唔係嘛!係宇宙級692同40,點會理事實,佢同我地身處於不同空間的平行時空
transbus 發表於 2017-2-28 18:50 | 顯示全部樓層

終於有時間check eta,290B 18:33先到千色店,
交通情況似乎未太理想。
實物載客就要大家補充一下。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
lsc04d11 發表於 2017-2-28 19:42 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2017-2-28 14:52
將南 ( 唔係康城 ) 又搶到幾多個原本搭地鐵或者 296A 觀塘轉車既客呀
一日呢班人唔 Buy 290X 一日都未 ...

唔明
咁你唔好話一日未成功O係港鐵手上搶客,290荃灣至將軍澳服務都未算成功?

俾多個選擇,鍾意296A轉40,咪搭囉。鍾意290既咪繼續囉。
難道你想D客一面倒搭290,然後九巴有理由用「使用量低」而取消296A的轉乘計劃嗎?
或者你係想轉哂290X,290系列有潛能做九巴版962,然後………?

打得爆班290X(100人又好,120人又好,但唔會多得過130人)就肯定叫成功啦!宜家得一班,坐爆哂仲唔成功?(但好心D,留番D位康盛、翠琳都好卦)
我個人認為,一架巴士在頭一個服務區內坐左咁多,都叫OK啦……(290X服務將南、康城之餘仲有康盛、翠琳、黃大仙家嘛)
當然最好黃大仙落一大批上一大批,但0700既班次唔Expect會有太多呢d客。始終返工線,轉得越少越好。
3bx 發表於 2017-2-28 20:28 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2017-2-28 18:50
終於有時間check eta,290B 18:33先到千色店,
交通情況似乎未太理想。
實物載客就要大家補充一下。

剛才見到290B 18:19到葵芳廣場,樓上坐滿窗口位,有九巴職員企車頭數客。
HE7921 發表於 2017-2-28 21:40 | 顯示全部樓層

290B同290X應該取消豐力樓及畢架山花園站,沙田坳道下站葵涌道荔景邨
期待香港出現載161人的E500 MMC