hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 2017年底深圳公交將100%純電動化 比亞迪要笑了 ...
開啟左側

[中國大陸] 2017年底深圳公交將100%純電動化 比亞迪要笑了

peterson 發表於 2017-3-6 17:16 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-3-6 14:56
無錯,用科技發展角度,發展柴油產品追多廿年都未必產追得貼,點解唔發展純電動車,到而家已經累積十年營 ...

咁不如問問九巴點解唔搵比亞迪合作研發雙層電巴?
始終,引進電力巴士,成個配套系統唔同晒,邊有巴士公司想投資咁大呢?
支持巴士裝主動安全系統,長遠推駕駛自動化
053h4 發表於 2017-3-6 17:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
peterson 發表於 2017-3-6 19:18 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-3-6 17:57
香港斜路多,電巴雙層起碼等多十年八載

另外,城巴十幾年前都話玩雙層電巴啦,不過用overhead line,人地 ...

當年嘅城巴好有遠見,不過啲官(我們偉大的公務員團隊)就.....

咁而家上頭話要環保,咪度返啲『好似好環保』嘅嘢出黎囉....

班坐房嘅成日淨係諗點樣行政、點樣執法,同點樣唔好俾隔離個同事/部門/署陰到,日日喺度玩模擬宮心計,
咁就梗係乜都唔敢做又搞唔到啦~

OT. 睇下洪水橋又話要搞乜嘢環保連接系統,但又想飛走輕鐵同電車,
就知班官(我們偉大的公務員團隊)諗緊乜......
 樓主| bjbus 發表於 2017-3-7 01:45 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
053h4 發表於 2017-3-7 11:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2017-3-8 16:23 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-3-6 19:18
當年嘅城巴好有遠見,不過啲官(我們偉大的公務員團隊)就.....

咁而家上頭話要環保,咪度返啲『好似好 ...

城巴部野係有先天缺憾的﹐便是..... 如何爬頭?   如何臨時改道進入無電網的地方?

而家電動車根本係另一個層次﹐唔需要電網﹐同普通車行駛無分別。

有陣時﹐唔係班官唔想試﹐而係根本未開始試已經知道有問題﹐唔適合香港使用。

kaka53214 發表於 2017-3-8 16:58 | 顯示全部樓層

香港起充電站用地已經唔夠用...好難大規模採用
peterson 發表於 2017-3-8 17:01 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2017-3-8 16:23
城巴部野係有先天缺憾的﹐便是..... 如何爬頭?   如何臨時改道進入無電網的地方?

而家電動車根本係另一 ...

其實部車有後備電源㗎!
只不過係政府信顧問都唔俾你自己攞錢出黎自己搞:
立法會交通事務委員會 - 香港引進無軌電車系統的可行性研究

學我合作伙伴咁講:
以前高薪請嘅公務員要搵嘅係叻人,所以好多事都真係好過業界;
而家政府搵嘅係聽話嘅人,所以......

若果十幾年前班咁叻嘅公務員都已經係咁嘅質素,
咁而家嘅狀況,就梗係

ps.
以前係唔對路就直接被Ban,
而家係上頭叫到就梗硬乜都話得
kei_hk 發表於 2017-3-8 17:07 | 顯示全部樓層
peterson 發表於 2017-3-8 17:01
其實部車有後備電源㗎!
只不過係政府信顧問都唔俾你自己攞錢出黎自己搞:
立法會交通事務委員會 - 香港 ...

2支棍係唔係識得自動放下﹐等部車爬完頭(我指係前面另一部同款電動巴)﹐之後可以自己伸番高支棍﹐支棍又可對正個位取電?

以上﹐仲未計香港街道上的招牌﹐會唔會阻到鋪電網﹐電網鋪設的成本是否過高﹐電網供電量及同一時間可支援多少部車同時運作等等。

實際運作其實都有唔少問題﹐點解仲要試?
外國已經有唔少實際參考例子﹐無軌電車唔係新事物﹐點解幾十年前都無引進香港?
有無外地唔再用這些無軌電車?

peterson 發表於 2017-3-8 18:03 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2017-3-8 17:07
2支棍係唔係識得自動放下﹐等部車爬完頭(我指係前面另一部同款電動巴)﹐之後可以自己伸番高支棍﹐支棍又 ...

果2支集電係咪識得收我就真係唔多清楚,不過本站有啲舊文章話識得自己收嘅,
升桿有幾準我就更加唔夠膽講,不過睇黎就算到而家果幾部電容巴都唔係話升得好準....
不過,哩啲真係咁Critical,係技術上解決唔到嘅問題?
真係理由?還是只不過係借口呢?我就唔夠膽亂下定論

其實,運用電車嘅投資成本係比普通傳統巴士系統大,
但係以環保同能源效益黎講,明顯好過傳統巴士。
果陣時政府唔敢去馬,結果油價狂升,環保問題越黎越多人關注,
結果都仲要貼錢巴士公司先肯再試電動巴士,
但到而家試用電動巴士,又再一次經歷唔少同電相關嘅問題。
講真,『電動車』都唔係乜嘢新嘢,但點解搞到而家巴士公司先肯試?
(當然,馬灣果3部又真係極品中嘅極品黎嘅)

深圳轉晒行電,除左係國策外,
亦表示左成個行業配套開始成熟:
可能最初舊電行兩轉就無電,咪執到佢可以點樣好方便咁救車囉
又或者用其他方法去減低問題嘅影響程度囉~
好多都唔係解決唔到嘅問題,只不過係轉變真係會帶黎陣痛同唔方便

如果當年政府有遠見又夠膽,可唔可以試下喺新市鎮度引入?(當年無人夠膽用鋰聚合物電池攞落車度行,鋰鐵果時都未成熟)
怕話直接俾城巴攞著數,咁可唔可以出Tender做地面環保交通嘅研究?
怕無車廠造,咁可唔可以學電車咁Make In Hong Kong?(果時政府仲俾人串緊話"hi tech hi 嘢,low tech 撈嘢")

如果政府批左城巴搞電車,係咪一定會work?我唔敢寫包單,
但而家好肯定一件事:就係我地錯過左一個電動化巴士系統嘅機會,欠缺左電動化巴士系統嘅經驗