hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴613開辦消息(18/4起)
開啟左側

[服務調整] 九巴613開辦消息(18/4起)

leungky0528 發表於 2017-3-12 16:54 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2017-3-12 14:55
其實唔係好夠
214講緊都做15分鐘一班起跳
以秀安沙班次6-10分鐘計

主攻轉乘客嘅本質太明顯吧
我就唔信開左後有人仲要大埔上水馬鞍山區區一架

同埋都唔會渴望有人係老隧上車吧
都無幾多地區係有東北車無沙田車
ADS@81K 發表於 2017-3-13 00:23 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-3-12 16:54
主攻轉乘客嘅本質太明顯吧
我就唔信開左後有人仲要大埔上水馬鞍山區區一架

所以計落秀安沙呢條轉乘味極濃既路線 分分鐘要蝕 比較翻同區既214同290A 呢類獨市生意
兩者非繁都係開20分鐘
但如果要做老隧東北線轉乘客
20分鐘係一個唔吸引既班次

轉乘客要做既
非繁秀安沙要開得比214同290A密
但本身觀塘山需求未大到要開得再密
再密既上座率就會好樣衰
而秀安沙價位比214/290A 低
本身應該要做到上座率比上述2線更高先做得住

但同290A 214 睇齊開20分鐘一班
秀安沙南行就好難吸引人轉
東北出嚟既客
分分鐘搭到出彩虹叫多290/290A/214 幾飛仲好
(仲要290系本身轉乘包埋老隧線)

一係就開密佢
一係就送走堆轉乘客
點搞都係麻煩

JF1261 發表於 2017-3-13 00:46 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-3-13 00:23
所以計落秀安沙呢條轉乘味極濃既路線 分分鐘要蝕 比較翻同區既214同290A 呢類獨市生意
兩者非繁都係開20 ...

多轉乘客又有咩問題
又係九巴自己話要d 客多d 轉車,善用資源

南行老隧車彩虹點轉290 214呀
老隧車行彩虹通道
290 214 就行龍翔道,行過去起碼10分鐘
ADS@81K 發表於 2017-3-13 01:05 | 顯示全部樓層

JF1261 發表於 2017-3-13 00:46
多轉乘客又有咩問題
又係九巴自己話要d 客多d 轉車,善用資源

轉乘客本身唔應該係成條線主要客源
轉乘客多
帳面上有好多無比全價既人
成盤數可以變得好差
就算其他線帳面上因為多一批轉乘客而收入高咗
巴士公司睇秀安沙盤數都係獨立咁睇
如果轉乘客水份高
巴士公司煲密條線可以好蝕

至於巴士公司係咪坐定粒六開20分鐘然後做轉乘都得
我真係好有保留
企喺轉車站等20分鐘
同你行過去叫幾飛個感覺可以差好遠
至少行過去企極都係10分鐘
而加埋214 好多時候甚至唔使10分鐘
除非車上睇到秀安沙唔使點等
否則真係有堆唔鐘意企喺度食風既痴線佬會寧願走去叫幾飛
但如果開到15分鐘 成個story 可以好唔同
但只要秀安沙班次唔夠吸引
一樣有客有其他方法翻到去而唔一定轉秀安沙
tunghang 發表於 2017-3-13 01:28 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-3-13 01:05
轉乘客多

如果九巴唔sell轉乘既,應該有好多都係類似798咁轉東鐵北上
山下大隧線又多又好客,九巴對秀安沙信心大過214/290A都合理
TankKingEH9697 發表於 2017-3-13 02:39 | 顯示全部樓層
等到頸都長
終於可以慳返程綠頂60
同正式放棄601港島方向
坦克王EH 9697
GK3258 發表於 2017-3-13 08:18 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2017-3-13 01:05
轉乘客多

轉乘唔應該係條線主要客源,呢句其實唔係下下適用,睇下咩情況同你點比較。
91M呢啲當然成也轉乘敗也轉乘,但290呢啲轉乘完其實都仲有錢落袋兼做到感覺平而有大流水現象反而更好搵。
而大隧轉乘,你用一架全車轉乘同全車全費比就當然後者好啦,但實際睇嘅應該係同如果無轉乘佢需要開多幾多條線,同埋會損失幾多個客。
大隧轉車站其實咁耐以黎評價都算幾好,的確需要更多呢類單去單線去擴大版圖。
橫看香港巴膠
whitehippo 發表於 2017-3-13 14:12 | 顯示全部樓層
四順入沙田都係大部份行返去29M>80/89快過LIFT
053h4 發表於 2017-3-13 14:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eric278 發表於 2017-3-13 17:08 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-3-13 14:22
我幾睇好呢條線,我諗繁時5分鐘,非繁10分鐘一班都未必夠載
單係603轉乘客除時已經半車客
...

預計606及柴觀紅小會流失部份轉車往返觀塘半山的乘客
還看香港公交