hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今日輪到40數客
開啟左側

今日輪到40數客

mattwong09 發表於 2017-3-16 19:19 | 顯示全部樓層

頭先坐16:35由麗城花園開出班次,見到部車係ATE就覺得可能會出事
果然去到美孚站上層已經坐滿晒,上呈翔道時部車應該有約5名站立乘客
支持1/2A代車行走觀塘線
toyl 發表於 2017-3-16 23:38 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-3-16 12:07
我果次搭係未拉去麗城..
聽日收工都唔知行唔行過去長荔街好

你邊個位起步先?我有時就睇ETA仲有8分就會揀搭40,由永康街9號行去美孚就唔洗點等車。
星期五客量好似比星期一至四少DD,可以一搏。
GW4866 發表於 2017-3-17 00:06 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-16 08:54
即係本來38同40已經有D怪
再咁重組變相更重疊

呢個只係其中一個諗法,同埋呢個想法比較初步,進一步可以將38西行飛走埋葵芳
繁時葵興係有需要用兩條線做,非繁無咁大需求可以將38減班
而40東行停葵興地鐵比人集中等車(同38叫雙飛),西行基本上係唔做葵興
除咗東行葵興呢到,根本唔算得上重疊
更重要係堆流水唔使煩搵替代,減少改動從而減少反對聲音

下面
九巴未必咁諗呢,始終荃葵<>彩虹呢段路原全同路,大家都做同一樣野點解唔拎走其中一條
假設唔改繼續跟足290/A,客路只會窄到得返麗城同荃灣來往九龍灣至觀塘非搭40不可
係會互相爭客情況之下倒不如行第二d位開拓更多客源好過,仲方便到本身離服務範圍較遠位置
況且黃大仙客唔係完全塞哂落290/A,40都仲做到喎,站位仲方便唔使行出去先有車搭
打開門,行出去,去遠啲!
LAK2 發表於 2017-3-17 00:23 | 顯示全部樓層

如果條油荃係九巴做就簡單:

40 麗城<>青公<>大河道<>楊屋道<>德士古道<>荃灣路<>葵涌道<>美孚<>現40<>麗港城
40A [下繁特車] 葵涌道(葵俊苑)>現40長沙灣特班>麗港城
40B [油荃] 如心<>現40走線<>葵涌道<>呈翔道<>龍翔道<>偉業街一帶<>油塘

咁樣分配應該會平均D:
- 荃市/西約會快過現40少少 (真係只有少少, 要等42C分拆先有機會飛美孚)
- 德士古道工廠區, 無其他觀塘線, 要觀塘道線好過偉業街線, 亦可做埋東九居民通勤客
- 葵涌道南行用40A特車補償已夠, 其餘時間38/40B/290/A應能全部消化
- 40B用現40走線行晒荃葵, 對獨市既油塘/偉業街會係較理想走線
GW4866 發表於 2017-3-17 00:30 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2017-3-16 08:22
除非油荃已經肯定九巴可以投到兼行觀塘道
如果唔係攞40做埋啲古靈精怪位
隨時成個官荃送咗俾對家

油荃我當佢另一樣野做第二到,唔會拉返出觀塘道

假設40一但飛得走美孚,改去加經葵涌邨
東行對荃灣黎講根本時間同宜家差唔多,葵興/芳來回程一定比宜家快同吸引
西行無行內街只係上一上葵涌邨,所用既時間唔多,時間同觀感一定好過兜長荔街+美孚好多

唔存在會流失客源
最多頭站區(即係麗城同荃灣)繁時開幾班X40做東行特快乜都夠
GW4866 發表於 2017-3-17 00:47 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-3-17 00:23
如果條油荃係九巴做就簡單:

40 麗城青公大河道楊屋道德士古道荃灣路葵涌道美孚現40麗港城

執唔執埋38先?

咁樣一搞葵芳無咗車出觀塘,得下繁有40A
gu9434@24 發表於 2017-3-17 02:42 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2017-3-16 23:38
你邊個位起步先?我有時就睇ETA仲有8分就會揀搭40,由永康街9號行去美孚就唔洗點等車。
星期五客量好似比 ...

近荔枝角站B1..
果頭行去美孚又見太遠..
唯有到時執生 搭唔到咪行去後面搭2X
Snoopy@FB8617 發表於 2017-3-17 09:09 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-3-17 00:06
呢個只係其中一個諗法,同埋呢個想法比較初步,進一步可以將38西行飛走埋葵芳
繁時葵興係有需要用兩條線做, ...

即係我唔覺得複制多一次33A既走線會對荃灣有咩好處
根本仲嘔心過現有走線
堆所謂流水(唔計葵芳<>西約住)其實真係有幾多客先?
仲要講緊集中係學生客既話有冇必要全日都有服務
因為中間少部分客拖住大客源做唔到一個正常少少既重組又係好事?

其實冇講過重組40的話飛走美孚就完
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
typhoon_york 發表於 2017-3-20 14:13 | 顯示全部樓層
行葵涌邨仲趕客過落美孚。美孚前後都係公路,落去唔算大唔直接。但東行上葵涌邨就要行沙咀道,西行都要特登行入去,無論時間同觀感都差過而家。
toyl 發表於 2017-3-21 00:15 | 顯示全部樓層

今朝40係唔係開多咗架P車?
西行8:00開果班,響彩虹邨等到8:25,連續兩架,MMC拖住架膠牌躉,會唔會係做一轉?早一班好肯定係正常時間開走咗我追唔到。
至於同時間38,42C又好似開得足車,兩線都有柯打車龍翔道起載。