hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 為攞優惠每日行多廿分鐘 咁搭港鐵又抵唔抵? ...
開啟左側

為攞優惠每日行多廿分鐘 咁搭港鐵又抵唔抵?

HS112 發表於 2017-3-15 12:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果每朝要浪費精神咁行來行去
不如訓多陣好過?

http://hk.apple.nextmedia.com/re ... t/20170315/56426639
ADS191 發表於 2017-3-15 14:10 | 顯示全部樓層
佢呢種慳法未必人人會明, 但係最緊要佢開心就好
053h4 發表於 2017-3-15 14:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
phykk45 發表於 2017-3-15 14:54 | 顯示全部樓層

我都會為晨早優惠早15分鐘起身
kei_hk 發表於 2017-3-15 15:09 | 顯示全部樓層
phykk45 發表於 2017-3-15 14:54

如果係順路經過優惠站﹐或者好似你的情況﹐純粹早少少出門口﹐便可取到優惠﹐我相信唔少人會做。

我每天返工都用優惠站﹐因為順路。(兜入商場去部機的一兩分鐘唔好計)

正如唔少人返大陸﹐都在上水/粉嶺出閘再入閘一樣。

唔會明顯增加你的行程時間﹐但又有優惠﹐何樂而不為?

但係去到月票中途出閘﹐再行去$2機﹐再繼續行程﹐相信會做的人係甚少。
要知道時間都係成本之一﹐真係要衡量接近20分鐘及所慳的車費﹐是否合乎價格。
(即報導所講﹐東涌線月票﹐東涌去九龍區﹐先在青衣出閘搵優惠站﹐再返回青衣站繼續行程)

EX-TL 發表於 2017-3-15 19:38 | 顯示全部樓層

各適其適啦...

幾年前在天后返工, 觀塘做起訖點嘅我會在炮台山出入閘, 一程平兩蚊左右, 等於用左特惠站, 早更收工後更會行去北角碼頭搭船, 夜更天氣冇咁熱行去灣仔碼頭搭天星尾船去尖碼轉28, 再由樂華行返落觀塘.

時間一定係慢過港鐵, 但我唔鍾意俾佢賺我錢, 盡可能會搵方法避開港鐵, 到真正需要時先用錢買穩定車程, 我相信唔少人都係咁做.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +8 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 8 英雄所見略同

查看全部評分

lsc04d11 發表於 2017-3-15 20:24 | 顯示全部樓層

phykk45 發表於 2017-3-15 14:54

我相反,為左個晨早優惠,要遲D O係尖東出閘。(因為我正常0710去到尖東站月台,要等到15分)

日日行去特惠站,好多人都係咁啦……

持有屯門-南昌全月通的我,於特惠星期六美孚落,行去盈輝台嘟CARD食個lunch,再搭去尖沙咀,都只係$0.2。哈。
或者每次去九龍灣o個邊,走之前都專登兜入去拍卡。

咁樣慳其實係好正常,我仲以為有d再勁d既「絕招」,真係唔知點解要買書。

仲有,慳幾多唔淨只同港鐵八達通收費比,再同埋巴士比較啦。
只講E22,$18X2X20=$720

其實我成日FF,O係每卡車每道門最中間條柱擺部特惠機,拍卡有九折,鼓勵人行入去仲實際。哈哈。
佢口中講既奧運去迪士尼,反正都係慳錢人家,不如沿深旺道行去港灣豪庭,嘟完兩蚊,繼續去南昌搭港鐵去迪士尼,咪只計欣澳往迪士尼再75折囉!慳咁多,點行都抵。(唔得咪搭一程701,仍然O係度嫁)
jpoon 發表於 2017-3-16 05:16 | 顯示全部樓層
行得多對鞋磨得多易爛,要買過對鞋條數又點計先
http://jpoon9394.blogspot.com/
lwb701 發表於 2017-3-16 14:08 | 顯示全部樓層
總有人覺為左得優惠,付出個Time Cost值嘅。
為左食一杯半價雪糕排一粒鐘嘅大有人在。
你比著我寧願20分鐘拎黎訓多陣,食飯食慢少少享受下好過,
再唔係多左20分鐘自己整飯拎返公司已經變相慳左10、20蚊一日啦。
優惠站果D又唔太順自己路嘅無謂夾硬要去拎啦。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
s3n370 發表於 2017-3-16 23:46 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2017-3-16 05:16
行得多對鞋磨得多易爛,要買過對鞋條數又點計先

純以$計,新聞主角一個月慳到的車費,
行入東薈城買波鞋有唔少選擇
任你日日行甚至狂操,半年都未必踩爛一對鞋啦

回正題,純用錢計的話就唔值
但有其他目的,最明顯係儲夠運動量(近年最興的每日一萬步?),
反正都係要行,順便慳埋搭車錢,何樂而不為

個人以前有空閒時間,會早一個站落車/行多一個站先上車慳錢
可惜近年無呢個luxury,搭車都係以快為先

不過繼續保留一個習慣,
就係last leg尚餘一公里左右,或者全程兩三公里左右
會直接行過去,除非有其他需要
慳錢同增加運動量係其次,
重點係以上距離的路程,通常小弟行路會快過搭車
就算日日咁行,平均一年左右先要換一對鞋
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路