hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 因航因管理層不善而蝕八十億?
返回列表 發新帖
開啟左側

因航因管理層不善而蝕八十億?

DIH 發表於 2017-3-23 11:24 | 顯示全部樓層

ipchow 發表於 2017-3-22 15:20
國泰亞洲區價值,香港出發/回程永遠時間最靚,按合理計算,D人係願意俾多五百至一千。

國泰做到三千內去日本我會考慮,但而家其他千幾蚊已經可以出發

最後,國泰乘客要求多多,航程個幾粒鐘絕對唔好受

國泰班客係 low yield, high "demand"

又咁講,聽聞非香港 outport 搭國泰唔太貴,而 agent 票又平,
即係香港人散客被海外客同旅行社搶貴晒(當然我唔知國泰條數點計),自然期望更高。
之前我引的英文內容話國泰收得平可能都係呢個原因。

無可否認的是,即使似乎好多人唔滿意,營利又唔理想,國泰在東亞航線仍然提供很多 capacity,
除了市場需求之外,部分原因可以話係外來負擔(例如 JL codeshare、馬航縮水、台灣人鍾情國泰等因素),
現有規模在經營策略上有較多制肘,每班機的營運開支又比人多,亦牽涉好多轉機客,盤數唔易揸架。
例如同一班機搭 JL codeshare on CX metal 會比直接買 CX 為平,我都唔知點解,點賺呀。

將軍澳巴士佬 發表於 2017-3-24 21:26 | 顯示全部樓層
因航好多優惠都係AGENTS出, 經AGENTS賣又要俾佣, 優惠點解唔自己出呢?FANSFARE呢D last minutes優惠, 講真, 除左日韓台泰線有幾多人可以享受到?
由其歐美LONG HAUL線, 香港人要去歐美玩, 都晨早請定假買定機票啦, 做生意唔好志在你呢D優惠, 而且呢個MARKET有幾大先? 就算你隻機坐滿哂J CLASS, E CLASS小貓3幾隻咪又係蝕
點解唔去開發坐Y CLASS去旅行嘅旅客? 間間航空公司都做EARLY BIRD優惠, 但係唔知點解因航偏偏唔識做, 人地HX已經賣緊年尾機票優惠, 有心去旅行仲等你個FANSFARE咩? 一早賣飛D錢錢袋平安唔好咩?
其實因航好清楚自己嘅優勢係SLOT多, 時間靚, 安全紀錄好, 老一輩可能真係會因為咁而俾貴D坐因航,
但係年輕一代未必會咁諗, 時間好(早機去夜機返)就可以, 年輕一代先係潛在嘅消費者, 向呢班人招手先會長做長有
好多人表示唔搭因航係因為佢D機票開到離地咁高, 好似去東京咁, 搭因航嘅價錢係可以買到2個人來回東京嘅HX機票, 所以寧願食唔靚時間都唔寧願俾咁貴搭因航
去倫敦英航同因航都係凌晨開, 都係直航, 但係英航都係開七千八, 因航可以開萬二, 你憑咩開咁貴先, 唔通真係你個電視好睇D啱香港人口味而俾多四千去搭你咩?
我覺得因航完全脫哂節, 而家航空公司越開越多, 競爭越來越多, 因航再係故步自封, 流失嘅客只會越多
如果因航個價SET得貼地D, 相信會多返一班經常飛嘅年青客

DIH 發表於 2017-3-25 12:29 | 顯示全部樓層
將軍澳巴士佬 發表於 2017-3-24 21:26
因航好多優惠都係AGENTS出, 經AGENTS賣又要俾佣, 優惠點解唔自己出呢?FANSFARE呢D last minutes優惠, 講真, ...

講長途,我眼見巴黎成日有 fanfare,據聞因為 slot 未用盡,CX 唔想 HX 插旗而故意在無太多市場需求下開多班機。
我就唔知呢班機前頭上座率有幾好,但成日出到 fanfare 重成日賣唔晒就真係唔多好睇。
即使法航亦未必個個去巴黎而係要轉機(歐洲內陸以至南美都有),國泰就做唔到呢批客。

長途線上,CX 77W config 都好 premium heavy,如果只係經濟客走,條數應該唔會咁衰。
Aeon802 發表於 2017-3-25 14:10 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-3-25 12:29
講長途,我眼見巴黎成日有 fanfare,據聞因為 slot 未用盡,CX 唔想 HX 插旗而故意在無太多市場需求下開 ...

77H 只限於夜機,個時間無論去程定回程都一流。但 2nd flight 係日間起飛,對乘客來說回程唔算吸引,所以之前一直用77G,有大量economy class seats 要促銷。相反夜晚回程相當吸引
cruisesnet 發表於 2017-3-26 11:23 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-3-23 11:24
國泰班客係 low yield, high "demand"  

又咁講,聽聞非香港 outport 搭國泰唔太貴,而 agent 票又平, ...

12月中下旬臨時BOOK 幾日日既機票,
美國來回香港連稅3千幾

主場賣貴D我明,
但係來回美國平過EX HKG亞洲區內線真係吾明LOR.
根本就係CX搵香港人笨
JX9097 發表於 2017-3-26 11:59 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2017-3-26 11:23
12月中下旬臨時BOOK 幾日日既機票,
美國來回香港連稅3千幾

其實間間airline都係咁
調轉長榮喺台北出發都一樣貴
cruisesnet 發表於 2017-3-27 10:30 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-3-26 11:59
其實間間airline都係咁
調轉長榮喺台北出發都一樣貴

我上文已經講過

主場賣貴D我明,
但係來回美國平過EX HKG亞洲區內線真係吾明LOR.
根本就係CX搵香港人笨

053h4 發表於 2017-4-13 12:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽