hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴肯創新,值得續專營權
開啟左側

[其他] 九巴肯創新,值得續專營權

ATR83 發表於 2017-3-17 08:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

從何生每次加價被圍插到李生接手
放棄跟隨ISO營運模式,重點著重乘客身上
實在無反對續多10年經營權俾佢既理由
事實上,市民對九巴印象唔錯,唔續牌會係一個謎…

對於李生既管理作風(突炒多名部門主管)
我不予置評,但其敢作敢為風格,包括改善員工薪酬待遇
舉辦抽獎活動,車廠參觀嘉年華,贊助地區足球隊等
都顯示老字號要革新同改變,呢點值得一讚

當然,對於以下問題,我仍然想九巴重視:
1.新型號巴士仍用V椅,寧願慳錢就莫視乘客舒適度
   定唔想同新城撞款?
2.部分車長碌車情況嚴重,原來60分鐘車程要75分鐘才完成
3.智能手機應用程式穩定性問題
   本人多次未能查詢所需巴士線班次
4.月票尚有好多未解決既技術性問題

知足‧就能活得幸福
bjbus 發表於 2017-3-17 09:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ling310 發表於 2017-3-17 10:01 | 顯示全部樓層
月票係與民為敵的運輸署唔肯, 唔係技術問題
AVW28 發表於 2017-3-17 10:18 | 顯示全部樓層

開多些特快線當然是好事,但在巴士配額制的限制下,難免要犧牲部分路線,例如平價流水線。
我個人也很滿意是次續牌後部分路線調低分段收費,但作為馬鞍山人,此措施的美中不足之處乃99去恆安方向在烏鐵後仍收$6.4。
(按:此乃個人意見,不代表整個馬鞍山人的立場。)
LL3850
GK3258 發表於 2017-3-17 10:21 | 顯示全部樓層
1. V定L椅較舒適真係個人感覺,小弟識唔少人都覺得V舒服過L椅,如果改番做L亦一樣有人插。
2. 實際上根本好難去處理碌車問題,特別當你主張安全,佢又聲稱自己安全,你都吹似唔脹,根本無得搞。
3. 認同
橫看香港巴膠
27131118 發表於 2017-3-17 12:18 | 顯示全部樓層
但我認為市民對九巴印象麻麻就真
近年多次加價但服務質素每況愈下
繁忙時間成日脫班又削減啲多人搭嘅路線班次
越嚟越似當年嗁中巴
難怪老運佢牌嗰陣要附加咁多條件
如果老運收返佢經營權真係唔意外
利申唔係撐柴小
以上個人意見不喜勿插
U: w2 k1 F/ K

jocosben 發表於 2017-3-17 13:00 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2017-3-17 12:18
但我認為市民對九巴印象麻麻就真
近年多次加價但服務質素每況愈下
繁忙時間成日脫班又削減啲多人搭嘅路線班 ...

收專營權你以為甘易咩,如果九巴唔做老運班官驚過你
S3BL470@98A 發表於 2017-3-17 13:55 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
20160424 發表於 2017-3-17 13:59 | 顯示全部樓層
上班族路過,坐襯v椅,patpat都會痛。。。960簡直係v椅天下,無搭九巴好耐
leochill 發表於 2017-3-17 14:08 | 顯示全部樓層

大體上嘅專營權延續唔係一個問題, 但專營權並唔係鐵板一塊,
喺路線嘅層面上都有好多分配、切割嘅空間,
例如係咪可以將部份路線分畀其他有能力嘅營運商經營,
新城以外仲有冠忠/嶼巴, AMS, 捷輝等較積極嘅經營者