hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290/290A加班車問題
開啟左側

290/290A加班車問題

simon12 發表於 2017-3-17 19:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

星期一至五黃昏六至七點, 我經常遇見290/290A另開加班車,使用3ASV, ATR行走。請問加班車甚麼情況下開?290/290A邊條線出加班車多?

ADS有冇行過290/290A?
KMBAVC19 發表於 2017-3-17 19:19 | 顯示全部樓層
1. 平日黃昏下午有乳豬紙冇寫但實際每日都有嘅so-called加班車
其中一班約5點半後近6點荃西開行290(唔知是否仲存在因為我好耐冇理290)

兩線都有加班車,邊條多啲就唔知

2. ADS係有行過290,不過係好耐之前嘅事
lmf3927 發表於 2017-3-17 19:39 | 顯示全部樓層

加班車好多都係其他線固定柯打 例如1 98A
"加班車"張紙純粹車長攝唔攝咁解
雖然豬紙寫下繁15分鐘一班 但基本上兩條線都係各開10分鐘一班 而且密過20分鐘既時段都比豬紙所寫既長
阿偉 發表於 2017-3-17 22:28 | 顯示全部樓層

主要坑口北或尚德既路線,1或11C,38或42C做加班車
leolaw 發表於 2017-3-18 00:26 | 顯示全部樓層
阿偉 發表於 2017-3-17 22:28
主要坑口北或尚德既路線,1或11C,38或42C做加班車

38, 42C 加班車...唔知荔廠有冇參與??
將黃底黑字嘅冧把報上網...係非常令人混淆
TommyS58 發表於 2017-3-18 07:58 | 顯示全部樓層
其實巴典已經可以幫到你。。。
~~
shakugan2005 發表於 2017-3-18 09:08 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2017-3-18 07:58
其實巴典已經可以幫到你。。。

我唔熟290/290A啦, 但果度信得過就有鬼: 第一, 資料錯誤, 252B/260B可以話係60X同一個字軌做0720班車都夠膽死; 第二, 果度D野非常唔update, 改左柯打都成年有多都仲係60X正字軌柯打252B/260B; 第三, 咁走去幫手update啦會有某某人話要求來源同你revert(咁唔信未自己去查證, 查到唔係先revert話人錯先啦, 有D野唔係咁open未自己心照囉)
10598C 發表於 2017-3-18 09:15 | 顯示全部樓層
普遍290A加班車多啲
阿偉 發表於 2017-3-19 09:12 | 顯示全部樓層
leolaw 發表於 2017-3-18 00:26
38, 42C 加班車...唔知荔廠有冇參與??

係荔廠派
KMBAVC19 發表於 2017-3-21 00:17 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-3-18 09:08
我唔熟290/290A啦, 但果度信得過就有鬼: 第一, 資料錯誤, 252B/260B可以話係60X同一個字軌做0720班車都夠 ...

(OT)

點止咁少呀

例如
1. 佢哋話歐五B9 Voith波箱 spec為D864.4(明明就係本身有人唔覺意打錯(或者專登嚟試下班人係咪真係照抄),份官方spec仲有得dln畀你對嘅時候又唔去睇下(明明起Google搜尋紀錄好高次數),都仲可以就咁見人打咩就信咩)
2. 灣景花園總站有車型限制(有鬼,現時234X條坑以前仲係34嗰陣日日一部大豬出,現時934坑周不時有一部歐三B9 order 34M出(仲有近幾個禮拜934用B9灣景開嘅紀錄),80-S10 order 48X 部大豬趕收工成日直接入934坑落客走人)
(行蹤就未必報曬嘅(因為有啲係正常預設Order就少人報),而且嗰個站咩車都好,基本上臨出去總站之前拉得正就一定出到(934坑咩車都要扭死軚出,躉車都係咁話),巴典成班人唔係住嗰度就亂up之餘,仲要就咁睇行蹤就判斷到派車部嘅派車規矩真係勁)
(死,畀你知道我住邊添)

3. 曾經E50D篇文有以下「驚天地泣鬼神」嘅言論
「配置較大尾牙之ZF Ecolife波箱」(原來換尾牙係要連波箱一齊換嘅)
E50D改用ZF擔原因:「更能配合ZF Ecolife波箱」(咁歐五B7系列唔應該用富豪擔搭Ecolife,A95唔應該用男人驅動擔,雞乸K系旅遊巴唔應該用雞乸自家擔搭Ecolife,以上車輛亦應該唔好力。同埋一條得齒輪迫力氣袋吸震筒嘅驅動擔我睇唔透有邊樣嘢可以幫到個波箱等架車表現好啲)
(以上搞笑內容通通已經刪除,不過如果有編輯紀錄一定搵得番,冇呃你)

唔止咁少,仲有大把搞笑嘢

好彩巴典個名一向臭,基本上冇咩人會睇同埋冇人會當真係資料咁睇
畀班小學雞亂咁吹真係死得人多