hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 飛起亞公角街有無下文?
開啟左側

飛起亞公角街有無下文?

ADS@81K 發表於 2017-3-19 18:32 | 顯示全部樓層

又咁講
雖然富安鐘意死攬堆線
但係行得亞公角街既
又真係有捧場客

而且前幾年巴士公司做重組真係做得好樣衰
以當年81C/87D 重組方案做例子
巴士公司要算死草搶河東客錢
繼續俾條81C 留喺度吊命
87D 出咗出面變87X 本區條281X班次變晒做雙位數
貿貿然放行既話區議員都好難向居民交代
如果當年81C 唔留喺富安
搵部車加落281X
個方案可能已經過咗

但近呢一兩年巴士公司無咩動作將堆線拉出去
一嚟就係拉線出去要加翻車入去
但係拉完出去本身就唔係好減到車
但要加翻車入去其他替代路線嚟清客
喺營運角度嚟睇
客無多過但又用多咗車
做場大龍鳳上區會比人鬧
不如維持原狀好過

但參考翻巴士公司近年處事作風
應該係想等多2年沙中線通車重組一併處理
有堆線本身載客率已經唔係好睇
過多2年有數據 到時客量跌咗
想反對重組都反對唔到
富安唔會唔郁 只係時辰未到。

284 發表於 2017-3-19 19:31 | 顯示全部樓層
亞公角街設站並非單純服務富安,亦都服務緊鞍泰區、沙田醫院 (其實亞公角村村民都係人,不過冇人關注佢地)。
飛走亞公角街只會快兩三分鐘,但就令兩個選區幾萬居民 (加上醫院探病客) 去部分地區完全冇替代交通,當然係唔可行。

只有一些區外巴膠睇住地圖畫畫吓,先會覺得話飛就飛好容易,我地真正住區內就會明點解飛唔走。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
js904 + 1 地圖黨唔會見到有人住

查看全部評分

hk20020062 發表於 2017-3-19 20:20 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-3-19 11:30
唔提就唔存在, 今年RDP都冇再話要40X飛起亞公角啦, 不過如果要飛40X應該瀝源至亞公角全部飛哂去, 但又有人 ...

40X 係要飛亞公角,而唔係源禾路
reason 發表於 2017-3-19 20:54 | 顯示全部樓層

284 發表於 2017-3-19 19:31
亞公角街設站並非單純服務富安,亦都服務緊鞍泰區、沙田醫院 (其實亞公角村村民都係人,不過冇人關注佢地) ...

咁啊區內居民覺得去邊道完全無替代交通?

shakugan2005 發表於 2017-3-19 21:17 | 顯示全部樓層
亞公角街設站並非單純服務富安,亦都服務緊鞍泰區、沙田醫院 (其實亞公角村村民都係人,不過冇人關注佢地) ...

非繁就真係差唔到幾多, 甚至深霄時份更加差唔到幾多, 但到繁時果條路又唔係闊塞起上黎邊止慢得兩三分鐘
shakugan2005 發表於 2017-3-19 21:21 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2017-3-19 20:20
40X 係要飛亞公角,而唔係源禾路

唔飛埋源禾路單係飛亞公角咁提速效果已經大大降低, 自然變左廢事搞, 仲要依家興青沙特貴線, 一陣可能會建議40X抽車開多條馬鞍山既240X收十蚊以上, 好似88X貴過74X咁馬鞍山貴過73X
ADS@81K 發表於 2017-3-19 21:30 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2017-3-19 21:17
非繁就真係差唔到幾多, 甚至深霄時份更加差唔到幾多, 但到繁時果條路又唔係闊塞起上黎邊止慢得兩三分鐘 ...

其實就咁睇單純飛起亞公角街計
理據根本好薄弱
尤其係40X呢類就咁飛亞公角街就算既建議
不過早繁計 其實亞公角街同出面都係一樣鬥塞
搵部未頂閘既車行入去咪當清客善用資源

但全日飛亞公角街計
除非飛埋亞公角街以外地區
否則就咁飛亞公角叫做提吓速根本係夾硬嚟
因為快極都係幾分鐘
幾年前重組大把人喺度插大水坑死攬住堆線
但其實落翻地睇
當區居民根本無合理補償
其實如果巴士公司做重組唔好咁hea
一早大家都有快車搭
唔使喺度漫遊馬鞍山
matchnacu 發表於 2017-3-20 00:39 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-3-19 21:30
其實就咁睇單純飛起亞公角街計
理據根本好薄弱
尤其係40X呢類就咁飛亞公角街就算既建議

其實如果將286M南行入富安總站,全日十五分鐘一班又是否可行?
由於大老山有轉乘優惠,有關路線能否善用呢?
這樣︰
1. 85M可以飛亞公角,恒安之後直去大老山
2. 286M可能有新客源,如果純粹駁鐵,考慮龍翔道經常塞車,咁做可能行得通
3. 富安保持一條快線去大老山,想平可以繼續坐84M
4. 富安<-->新蒲崗無辦法,就一定要轉車,但上大老山就可以選擇85M同75X,這樣有沒有效率?
ADS@81K 發表於 2017-3-20 02:05 | 顯示全部樓層
matchnacu 發表於 2017-3-20 00:39
其實如果將286M南行入富安總站,全日十五分鐘一班又是否可行?
由於大老山有轉乘優惠,有關路線能否善用 ...

都係果句
單純飛起亞公角街其實效率唔大
繼續行入面本身繼續搵到客又唔趕走前段客
就算拉到286M入富安
根本好難叫人放條服務範圍大咁多既85M走
不過新蒲崗本身兩味位
搵一兩班286M入去新蒲崗未必唔係無得傾
不過仲有成大個黄大仙要搞掂咁解

286M做轉乘叫人轉翻85M/75X 其實好難令人接受
仲要只係開15
286M要玩大轉乘
唯一辦法就係斬走非繁89C馬鞍山段
先有可能做密
15分鐘一部走去做轉乘喺沙田嚟講係唔使諗
更加唔好講成個89系本身好複雜
89X/89C/89D 要搞是但一條
都夠嘈幾粒鐘
paul2357paul 發表於 2017-3-20 04:18 | 顯示全部樓層

亞公角街設站並非單純服務富安,亦都服務緊鞍泰區、沙田醫院 (其實亞公角村村民都係人,不過冇人關注佢地)。
飛走亞公角街只會快兩三分鐘,但就令兩個選區幾萬居民 (加上醫院探病客) 去部分地區完全冇替代交通,當然係唔可行。

只有一些區外巴膠睇住地圖畫畫吓,先會覺得話飛就飛好容易,我地真正住區內就會明點解飛唔走。

而富安花園後面仲有條梅子林路,果度亦有批郊遊客。
http://www.fotop.net/terewong/070102

正如例如置富花園既情況亦類似。