hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 飛起亞公角街有無下文?
開啟左側

飛起亞公角街有無下文?

ADS@81K 發表於 2017-3-20 23:03 | 顯示全部樓層

284 發表於 2017-3-20 22:53
至於681係本身開線就唔經亞公角街,並唔係由亞公角街拉走,佢開線亦唔影響680原有服務。
而你口中嘅40X係 ...

咁當初680縮短就應該拉大隊反對
學你咁講
無直達服務去中環
就算開唔到新線代替都要死拉條681入去滿足需求啦下話
284 發表於 2017-3-20 23:08 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-3-20 23:00
搞清楚
40X轉乘替代本身有好多條密車線揀
唔係好似青沙線呢堆15/20逼你上去轉車

馬市本身就冇車直達荃灣,唔係本身有而夾硬被抽走。

同你要求抽走40X,令本身有直達嘅地區要被迫轉車好大唔同。

而你口中嘅頻密轉車完全冇考慮到載客量 (繁時客滿上唔到),以及醫院輪椅客上落唔方便等問題。

如果一句頻密就可以迫人轉車,咁不如87D 81C全部縮去太子做總站,成條彌敦道都係替代服務轉車去尖沙咀;又或者680 681縮去東隧收費廣場落車,一樣大把線轉出中環金鐘。
284 發表於 2017-3-20 23:11 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-3-20 23:03
咁當初680縮短就應該拉大隊反對
學你咁講
無直達服務去中環

680客本身就好少人中環落,大部分金鐘前都落晒。唔通你覺得40X客大部分唔係搭去葵涌?

284 發表於 2017-3-20 23:26 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2017-3-20 23:00
搞清楚
40X轉乘替代本身有好多條密車線揀
唔係好似青沙線呢堆15/20逼你上去轉車

再者,保留24年來行之有效嘅安排,只係令利安錦英市中心居民搭40X繁時覺得「慢」。
但飛走24年來都行經嘅亞公角街,就係令富安鞍泰沙田醫院「以後冇得搭」40X。

得益同代價完全唔成正比。

唔通利安錦英市中心大晒,一個「慢」字就可以令富安鞍泰沙田醫院「以後冇車搭」?

如果用閣下邏輯,全部馬鞍山線都應該唔經濱景,慳番埋站上落加燈位嗰幾分鐘添。濱景「死攬」堆線直頭係「山頭主義」啦,第一城/沙中咁多「合理替代」點解唔去轉車?

以後RDP只會變成滿足班巴膠亂咁畫線嘅遊戲。

reason 發表於 2017-3-20 23:32 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-3-20 23:08
馬市本身就冇車直達荃灣,唔係本身有而夾硬被抽走。

同你要求抽走40X,令本身有直達嘅地區要被迫轉車好 ...

咁依家係咪得返 40X/87D 先滿足到亞公角街需求,
而唔可以透過其他路線例如 43X/89C 改動盡量滿足?
你要任揀路線就得,人地慢就唔洗理?

咁嘅咀臉,唔該以後馬鞍山有新線全部亞公角街無份,因為本來就無
講到馬鞍山大部份人口坐滿部車仲要應份兜埋你咁。

284 發表於 2017-3-20 23:38 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2017-3-20 23:32
你要 ...

亞公角街設站係服務緊幾萬居民加醫院客,唔係你講到咁少人。43X/89C/81C根本覆蓋唔到40X/89D/87D服務嘅部分範圍,而且非繁40X/89D/87D亦唔夠客係需要經亞公角街吸客,點解要為咗有啲巴膠想睇「特快」而抽走?
reason 發表於 2017-3-20 23:40 | 顯示全部樓層

284 發表於 2017-3-20 23:26
再者,保留24年來行之有效嘅安排,只係令利安錦英市中心居民搭40X繁時覺得「慢」。
但飛走24年來都行經嘅 ...

如果按閣下邏輯,咩路線重組都唔洗做,因為一定有人由有變「以後冇車搭」或者受影響。
284 發表於 2017-3-20 23:44 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2017-3-20 23:32
你要 ...

無知巴膠根本唔明,巴士係有社會責任要服務沿途居民,唔係邊個屋苑多人就要少數服從多數。如果係咁,人少嘅村落/小型屋苑根本唔應該有巴士站。點解全馬鞍山居民可以養起條線都要經亞公角村同沙田醫院?因為村民同醫院病人都係人,唔係你一句「點解要兜埋你」就要人冇車搭。
巴士本身就係集體運輸,唔係的士,兜埋沿線居民係好正常,故意路過都飛站先係唔正常。

284 發表於 2017-3-20 23:48 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2017-3-20 23:40
如果按閣下邏輯,咩路線重組都唔洗做,因為一定有人由有變「以後冇車搭」或者受影響。
...

重組要衡量輕重,95%乘客受惠而5%乘客受影響當然值得考慮。但當鞍泰富安已經有幾萬人口,加上醫院客有一定社會責任,為咗繁時快幾分鐘 (大老山公路仲塞,可能快唔到幾分鐘) 而影響咁大批乘客,係絕對唔化算。
reason 發表於 2017-3-20 23:56 | 顯示全部樓層

巴士係有社會責任要服務沿途居民,唔係邊個屋苑多人就要少數服從多數
重組要衡量輕重,95%乘客受惠而5%乘客受影響當然值得考慮。

當你係 95% 就值得考慮,到你係 5% 就唔需要少數服從多數。
各位同學,今日我地就學識咩叫山頭主義,無問題就落堂。