hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 飛起亞公角街有無下文?
開啟左側

飛起亞公角街有無下文?

284 發表於 2017-3-21 00:00 | 顯示全部樓層

reason 發表於 2017-3-20 23:56
當你係 95% 就值得考慮,到你係 5% 就唔需要少數服從多數。
各位同學,今日我地就學識咩叫山頭主義,無 ...

原來亞公角街沿途幾萬居民加醫院客想條40X停多個站咁卑微都叫「山頭主義」,咁全香港所有低於市中心人口嘅地區都唔需要巴士,最好全部都出鐵路站駁鐵「合理替代」。保鐵政策萬歲,阿門。
284 發表於 2017-3-21 00:04 | 顯示全部樓層
reason 發表於 2017-3-20 23:56
當你係 95% 就值得考慮,到你係 5% 就唔需要少數服從多數。
各位同學,今日我地就學識咩叫山頭主義,無 ...

而且你睇錯喇,就算 95% vs 5% 我都係認為「值得考慮」重組,唔係事必要重組嚟損害 5% 利益。偏遠地區就算得 1% 人口都值得有車搭,因為巴士公司有社會責任照顧佢地,唔係單純少數服從多數。呢啲絕對唔係你所講嘅「山頭主義」。
rusf101001 發表於 2017-3-21 00:27 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-3-20 22:23
81C唔經太子,唔可以完全取代87D服務。

RPP 281X建議全日後改經太子
姐係跟足87D至尖東麼地道

936收皮935全日
284 發表於 2017-3-21 00:44 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-3-21 00:27
RPP 281X建議全日後改經太子
姐係跟足87D至尖東麼地道

其實281X/281B全日唔係唔得,但開得密九巴又驚唔夠客,開得疏又寧願保留81C密車好過。同某啲版友口中嘅「山頭主義」無關。
ADS@81K 發表於 2017-3-21 00:59 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-3-21 00:44
其實281X/281B全日唔係唔得,但開得密九巴又驚唔夠客,開得疏又寧願保留81C密車好過。同某啲版友口中嘅「 ...

當日係巴士公司死都要81C非繁30分鐘入富安
如果加落281X度個方案分分鐘過咗。
ADS@81K 發表於 2017-3-21 01:11 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-3-21 00:04
而且你睇錯喇,就算 95% vs 5% 我都係認為「值得考慮」重組,唔係事必要重組嚟損害 5% 利益。偏遠地區就算 ...

一早講咗前提係除咗飛亞公角街仲要飛埋源禾路
講咗40X單純飛亞公角街係唔支持

再講所謂5%同埋95%比差好遠
95%人可以飛亞公角街源禾路
講緊快10分鐘以上
而且5%就要拉倒重組簡直荒謬
一年入面大把重組方案受影響人數多於5%
係咪又唔做?

真正唔實行社會責任
係受影響居民由有車搭變成車都無得搭
係你一味認為直接車先叫有車搭
轉車站轉多程車就好辛苦咁(仲要係密車轉密車)
係咪亞公角街特别難服侍
轉多程車都好辛苦?
如果係咁
其他馬市錦英利安居民都辛苦咗好多年
叫你密車轉密車俾其他居民合理速度上轉車站好難?
如果連密車轉密車都接受唔到
我建議都係搭的士好過。

284 發表於 2017-3-21 01:24 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2017-3-21 01:11

閣下仍然解釋唔到,點解一個地區有4萬人居住,又唔係少客,而且24年來都有直達車去葵涌,要突然間因為慳得嗰幾分鐘而冇咗架直達車。

如果有4萬人居住嘅地區,要求保留一個中途站 (注意係保留,唔係額外要求加站) 去葵涌都叫做難服侍,咁提出飛站要求強迫人轉車嘅係咪應該叫霸道呢?
ADS@81K 發表於 2017-3-21 01:26 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-3-20 23:08
馬市本身就冇車直達荃灣,唔係本身有而夾硬被抽走。

同你要求抽走40X,令本身有直達嘅地區要被迫轉車好 ...

選擇性失明
大前提係40X飛完要調整班次俾43X清客

用埋啲極端例子係無用
一條街居民轉乘同一個區全體居民轉乘係無得比
如果你認為40X/43X變晒做轉車站止步同40X做少一部份客俾43X做係影響一樣大既
歡迎你去F1版提出類似建議
但肯定你會俾人插到飛起

兩繁又有幾多輪椅客
再講葵涌輪椅客會去到沙田覆診睇醫生
就算係 都係去威院多
睇醫生覆診多數係非繁時段
輪椅客唔會上唔到車
更加唔好講葵涌輪椅客去沙田醫院比例極低
沙田醫院唔同威院
本身輪椅客少

輪椅客係有出行需要
但唔該睇清楚路線性質同埋輪椅客對該路線需求
下下搵輪椅客做擋箭牌
只係顯得亞公角街重要性更低

284 發表於 2017-3-21 01:29 | 顯示全部樓層
ADS@81K 發表於 2017-3-21 01:11

再講,40X飛源禾路係馬市錦英利安居民自己都反對,因為冇咗替代交通去源禾路。810唔經利安錦英,亦上唔到輪椅。請你諗清楚40X慢係咪亞公角街居民嘅錯。

呢啲野真係區外巴膠睇地圖呢世都唔會明。
ADS@81K 發表於 2017-3-21 01:33 | 顯示全部樓層

284 發表於 2017-3-21 01:24
閣下仍然解釋唔到,點解一個地區有4萬人居住,又唔係少客,而且24年來都有直達車去葵涌,要突然間因為慳得 ...

係咪睇得唔夠清楚
係飛亞公角加源禾我先支持

單純飛亞公角/源禾路係無意義
因為亞公角+源禾飛先係最高效率

調翻轉咁講
按我前提飛亞公角源禾
如果一係飛晒
一係唔飛
係咪因為要繼續滿足直達服務就唔飛?

由頭到尾
係你單睇一個亞公角街
而我睇係亞公角+源禾
跟着你同我講話淨係飛亞公角街對富安好唔公平。