hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 13D, 93K, 95, 98C, 98S, 213D, 297重組
開啟左側

13D, 93K, 95, 98C, 98S, 213D, 297重組

expertuser2004 發表於 2017-3-20 20:54 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-3-20 13:34
沙中線開通後將軍澳可以搭地鐵 而且有105 非繁客量已可應付 另外297及297P仍然維持繁忙時間服務

至於將尖 ...

第一山上沒鐵, 不可用 296D 去說明, 更何況 93K (293) 飛旺角油痳地, 但延長佐敦, 尖咀, 尖東以及做埋 93K 原有寶林, 康翠, 坑口客, 簡單點即是 2in1 雙向延長
不見得不加班情況下可做到 98A 清客功能, 若呢條線是等同297,根本不可能飛走 297 原有車站,二邊延長不加車兼周圍兜後果可想而之,直頭可話 CUT 更疏班次, 依家非繁忙時段 93K 達 25分鐘一班車, 再疏即是幾多? 加埋 297同 297P 轉雙繁運行, 同埋 293 要周圍兜慢爆, 客未必一定會搭呢條線, 沿線有替代而且數量多,速度不慢,293 點看都只有土瓜灣及商貿區獨市,因沒左297 只有焗坐新293,但太子道東慘d 一次過沒晒 13D, 95, 213D, 93K 換返二條疏兜線返來。

第二 105 專線做不到安達臣, 寶達, 秀茂坪客; 但人地有接近全日 (到凌神二點半) 秀佐紅小, 條件比 105 專線好, 105 印像中好像有凌晨線 105S,而且 TKO 要去土瓜灣搭沙中線要多重轉車(紫線轉綠線轉沙中線), 肯定沒位坐,巴士一程到而且有位坐, 不一定比 105 更差

最尾就是上秀總站已沒位比 1A 車海塞入去

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| 10598C 發表於 2017-3-20 23:58 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-3-20 20:09
13D 秀茂坪段跟13X行 來回程繞經中秀茂坪 過聯合醫院後行順利邨道 經新清 出采頤花園返回原有路線 補23M B ...

1.1 (行全段秀明道過四順 = 上不到寶達) 呢句我真心睇唔明

1.2 23M BBI係補寶達去牛頭角道

2.1 95M BBI係補償返康翠→秀明道 可以淨系95M轉13M 唔做轉13X

2.2 現時95去油麻地都唔好得去邊 等車加埋兜新蒲崗 都有排 重點1A車海

4.1 106同290A太貴

4.2 (牛頭角上秀茂坪有 16 層紅頂, 1A, 11C, 13M (原本線), 95M
協和街上秀茂坪有 45 層紅頂, 1A, 11C, 13M (原本線), 95M, 601, 11X, 93A, 106 專線, 34S 專線
官塘上秀茂坪有 45,16 層紅頂, 1A, 11C, 13M (原本線), 95M, 98A, 93K, 106 專線, 34S 專線)

呢段有咩用?

5. 93K+297=293 行車時間大約100分鐘(93K原本85分鐘+15分鐘) 兩線加埋有足夠車 做20一班

6. 我住左係山上6年都冇人話我知聯合班次安排 我淨系知98A除非轉乘客 否則大部分上唔到98A嘅客一定倒比93K 另外就算真係有 293 98A都可以做聯合班次

樓主| 10598C 發表於 2017-3-21 00:18 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-3-20 20:54
第一山上沒鐵, 不可用 296D 去說明, 更何況 93K (293) 飛旺角油痳地, 但延長佐敦, 尖咀, 尖東以及做埋 93 ...

1. 咩原因令到山上唔可以同296D比?我都冇講鐵路

2. 293只做尖東

3. 上面講左 係297 93K合拼 兩條線有足夠車 唔駛cut班次

4. 你所講93K非繁25分鐘一班 係夜晚11點之後 唔通呢個時間都要計?唔通呢個時間好多人搭?

5. 297轉繁時so?

6.1 我唔明有咩衝突 105一直都係將軍澳線 秀佐線關105咩事?第一 93K現時只係擦邊做秀茂坪 第二 就算係 寶達秀茂坪要快晨早就搭左紅小 仲搭你架93K咩 我搵唔到現時93K獨市位囉 而且現時297非繁經常吉車遊街 況且297一直都唔去上路 所以冇衝突 所以293客源:將觀,將九商,將山土,將山土,觀土

6.2 有鐵唔用 托咩?692點解取消?同地鐵重疊囉 除左九商 297成條同鐵重疊 反正我建議留繁時 非繁客倒比105已經好足夠 非繁唔想搭小巴?搭慢車囉 重組係要嚟減少資源浪費 唔係淨系因為驚人地爭生意所以唔cut重疊位

7. 我冇話過塞1A入去 係版友話擺入去
expertuser2004 發表於 2017-3-24 22:34 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-3-21 00:18
1. 咩原因令到山上唔可以同296D比?我都冇講鐵路

2. 293只做尖東

1. 原因就是 296D 上不到山上, 除左沒鐵之外, 不見得可用呢條線同 93K (293) 比較, 如有其他原因請提出, 山上沒需要有三條尖沙咀線 (13X, 213X, 293)

2. 去到漢口道已不算得尖東一个區

3. 上面講左 係297 93K合拼 兩條線有足夠車 唔駛cut班次
預左你話夠車行, 自己看表, 我覺得好似差少少呢

修改前 修改後 偏差
98C 16 16 0
297P 2
0 0
297 10 0 -10 (2)
98S N.G (沒掛牌車)
0 ?
13D 10
10 0
93K 12 0
95 12 0 -12
293 0 12+10 22
295D 0 6+12 18
213D 柯打 13D 六部車
6 (0)
0 -6
16+10 = 26 <- 原全日線, 改不到班次
2+10+12+12+6 (0) = 42 (36)
22+18 = 40
16+10 = 26
?
** ? = 由樓主自己決定 **
點看個局最多得 36 部車玩, 一條轉全日但其他線不 CUT 班, 斷估樓主不會一炮過 36 架車玩晒落一條掛

5. SO WHAT, USE THE NEW LINE 293

4 我看到 93K 不算是吉車遊街囉, 有時仲有高達 150% 載客量, 假日仲有時坐滿窗口位, 樓主不知道 "吉車遊街" 是什麼意思嗎?
就算夜晚班次是班班都 0 人搭, 因條線計全日客量, 最終夜晚班次客量都不會 0%, 否則條線早就摺左 N 年

6.1 93K 留返比山上做有位坐的清客線, 沒左張黃牌基本沒子彈玩運吉玩野, 東九線依家未有計劃上馬, 留返隻老貓玩是幾好的選擇
我覺得等埋安秀沙同安秀筲箕灣開通左先再算

6.2 爭生意不語置評, 692 試下逆走兜上去安達臣看下會點, 601 去不到西區南區山頂赤柱, 692 去不到東區, 安秀筲箕灣全日沒車, 獨市班次不差應會有客, 更何況山上有鐵都未必羸晒
多重轉車兼沒位坐已一大敗筆
expertuser2004 發表於 2017-3-24 22:37 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-20 23:58
1.1 (行全段秀明道過四順 = 上不到寶達) 呢句我真心睇唔明

1.2 23M BBI係補寶達去牛頭角道

4.1, 4.2 有其他替代, 個人覺得沒必要把 93K 條線分開幾節玩 BBI = 293(93K) + 297(297P) + 95M + 13D + 213D, 更何況玩 1A 車海的話有排都未到 13D 同 213D 份, 93K 加長路線咁多分分鐘可能要加票價天, 估計兜九龍灣商貿, 延長坑口, 去埋成個尖沙咀區, 再上埋去啟晴邨肯定不止得 300m 咁少, 依家 93K 一單已接近 20km 上限, 得 100 分鐘一單, 基本上不加車是沒可能做到, 基本上 #1 列出的資料樓主應心中有數車從何來

1.1, 1.2 答案已係行車號碼組合有, 是完全不須要 293 (93K) 的
寶達去牛頭角道可搭 106 專線同 98A
去淘大 / 牛頭角街市有 13X, 213X, 89A 專線, 秀旺秀佐紅小
去中節有 98A 轉官塘道任何一條線 BBI

2.2, 5 要看去邊節, 上山就煩少少, 但不是沒辦法, 去坑口寶林可用二條隧道的 98D, 有邊個會用 293 兜路返 TKO ?

2.1 沒乜新意 ... continued

6. 返工時間去寶達同秀暉樓站, 看下就知什麼叫聯合班次, 下繁已有二架車二個站一齊上客, 通常得官塘市中心先會有客上 93K, 牛頭角站因沒分段是沒乜人上, 基本上有坐開 98A 應心中有數架車幾點到
印像中 98A 已比人 CUT 過一次班次, 之前見過 6-9 分鐘一班車的

6.2 要重組黎但要加車維持服務, 我覺得咁先最浪費資源

樓主| 10598C 發表於 2017-3-26 10:31 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-3-24 22:37
4.1, 4.2 有其他替代, 個人覺得沒必要把 93K 條線分開幾節玩 BBI = 293(93K) + 297(297P) + 95M + 13D +  ...

先覆左293條行車線先 睇嚟你都係唔明我講咩 用車同其他後面覆1. 我都知去漢口道唔止係服務尖東 主要係服務尖東 唔講尖咀係避免有人誤會293去埋清真寺果邊 唔好玩捉字蝨

293 坑口北→尖沙咀漢口道
坑口北
重華路
培城路
厚德邨
景林邨
欣明苑
英明苑
寶仁樓
翠林邨
康盛花園
茅湖仔
馬游塘村
寶達邨
秀暉樓
apm創記之城5期
創記之城
勵業街
觀塘海濱花園
常悅道
臨華街
香港輔助警察隊總部
宏展街
貴州街
落山道
鴻福街
機利士北路
平治街
香港理工大學
香港科學館
麽地道
尖東站
半島酒店
尖沙咀漢口道總站

往坑口
漢口道總站
尖東站
麽地道
加連威老道
香港理工大學
山谷道
北拱街
山西街
天光道
新山道
啟德啟晴邨
麗晶花園8座
啟業邨
九龍灣運動場
臨華街
常悅道
宏通街
牛頭角鐵路站
觀塘市中心
觀塘站
觀塘游泳池
觀塘警署
曉光街
秀暉樓
寶達邨
安達臣道
馬游塘村
茅湖仔
康盛花園
翠林邨
寶琳消防局
英明苑
欣景路
景林邨
厚德邨
重華路
培城路
坑口北

樓主| 10598C 發表於 2017-3-26 10:51 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-3-24 22:37
4.1, 4.2 有其他替代, 個人覺得沒必要把 93K 條線分開幾節玩 BBI = 293(93K) + 297(297P) + 95M + 13D +  ...

用車:

原297:10
原93K:12
→293:15
剩7架
95:12
213D:6
→295D:13
剩5架

13D:10
→新13D:8
剩2架

共剩14架

原98C:16
原98S:0
→298C(新98S):14
→新98C:(16-2)=14
剩2架做特車

樓主| 10598C 發表於 2017-3-26 11:16 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-3-24 22:34
1. 原因就是 296D 上不到山上, 除左沒鐵之外, 不見得可用呢條線同 93K (293) 比較, 如有其他原因請提出,  ...

1. 山上主要指將軍澳山康翠 當時建議過將296D拉上去開(康翠尚德將隧) 但係要加好多車 相反由293放棄旺角佐敦油麻地嚟做尖東果邊效益更好

4+6.1 麻煩睇清楚 我話係等沙中線通車後 而且我都冇話93K吉車遊街 我話297非繁吉車遊街 況且而家93K客量(主要指非繁)都唔算特別好 同埋我上面4.係問你點解話93K非繁25分鐘一班 呢個班次係夜晚11點後嘅班次 講嚟做咩???點知你又駁返我話都唔會0%客量 關咩事??? (黑人問號.jpg) 九唔搭八 順便話你知 而家93K非繁開20分鐘一班

6.2 如果地鐵冇吸引力就唔會692死690半死啦(補充690繁時唔算好好 非繁仲慘淡)

一次回曬兩個

1.1,2 有BBI好過冇 做補償要同價錢

2.2 293做流水客:將觀,將九,康翠尖,達土,土尖,仲有一啲唔介意搭慢車嘅人

6. 前幾年一直搭98A都唔覺有聯合班次 自己睇時間表亦都唔覺有

6.2 唔係咁講 打個比喻 本身兩條線要用3+2架車 兩條線重組 3架車果條線要加車做埋另一條線 最後用4架車(叫做加左車) 但其實最後都係慳左一架車出嚟 明未?

kmb71k 發表於 2017-3-26 12:15 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-26 10:31
先覆左293條行車線先 睇嚟你都係唔明我講咩 用車同其他後面覆1. 我都知去漢口道唔止係服務尖東 主要係服務 ...

如果要玩山上尖沙咀線, 我覺得無需要由坑口開, 最盡由寶林開已經足夠
不過你條線要入埋九龍灣商貿區同啟業同埋啟晴, 對將軍澳係極度唔吸引, 仲要本身坑口同寶林都有地鐵落九龍灣
仲有你而家睇到九巴已經盡量唔會再開呢類流水線, 有得提速就盡量提速

以上回應,是否可行?是否合適?
expertuser2004 發表於 2017-3-26 13:26 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-3-26 10:31
先覆左293條行車線先 睇嚟你都係唔明我講咩 用車同其他後面覆1. 我都知去漢口道唔止係服務尖東 主要係服務 ...

回 #16

其實唔需要比停站表我看, 既然個 post 說出 293 保持山上有車去土瓜灣紅磡一帶, 飛旺角油痳地, 但延長到尖東, 本人已心中有數條線有邊幾種行法
圖片中已清楚顯示建議中 293 尖東線是按 215X 直行法, 沒人同你玩捉字蝨

1. 215X 直行法, 經漆咸道南, 梳士巴利道, 九龍公園徑 / 彌敦道, 最後到漢口道
2. 13X 交叉行法, 經清真寺, 彌敦道, 梳士巴利道, 漆咸道南, 經柯士甸道廣東道屈返過去漢口道
3. 完全不接觸尖東, 最快路線直通漢口道

都是等其他師兄反駁算啦, 根本個 PLAN 除左 293 新線超慢, 而且中間堆客沒解決辦法叫人去用 11 號車行過去 / BBI 過去?!
其實依家我覺得 93K 非常之慢, 最好有得加快盡可能再改快, 不可能兜到 2046 都未返到去
樓主諗法真是未免太小學生了

回 #17, 略

1. 點解不把 296M 延長去秀茂坪 / 安達?  本身山上都有 290 系同其他 90 系可入去康翠, 296D 行隧道根本對山上客沒用, 剩返得市區返入康翠客有用
293 得啟晴同九龍灣商業區有用, 九龍灣商業區有 106 同 111 專線返康翠 (上山秀茂坪寶達), 仲有條 89B 專線分流直通上山, 正返比啟晴客康翠專用?

6. 提示: 98A + 13M 特快 + 93K

6.2 聯合班次玩 AB 車是最慳車資源, 即 290 系, 全日 20, 聯合班次 10, 點看條 293 同 295D 都沒呢二个優勢
6.2 692, 690 港鐵問題, 拉上山同改快少少走線, 應可制衡港鐵

2.2 咁既兜路線留返比人用算: 293做流水客:將觀,將九,康翠尖,達土,土尖,仲有一啲唔介意搭慢車嘅人

4+6.1 而家93K非繁開20分鐘一班, 但 ETA 達 25-28 分鐘, 依个是日間的時間, 不是夜晚 11 點後的時間, 而且中間延誤時間更長, 既然 93K 夜晚是開 25分一班, 又不是 0 人搭, 點形容佢是沒客?
重申過夜晚11點後 0 人坐車, 不等於全日客量 0%, 最近一次運吉數據指出 93K 客量有上升, 估計大部份客是食 98A 的, 如運吉公開 98A 數據呢個建議肯定唔知點死, 不是 98A 就 93K 要加返班次

1.1 2 OK

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x