hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 13D, 93K, 95, 98C, 98S, 213D, 297重組
開啟左側

13D, 93K, 95, 98C, 98S, 213D, 297重組

樓主| 10598C 發表於 2017-3-26 14:17 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2017-3-26 12:15
如果要玩山上尖沙咀線, 我覺得無需要由坑口開, 最盡由寶林開已經足夠
不過你條線要入埋九龍灣商貿區同啟業 ...

入九商係補297 入啟晴係避開觀塘道入九龍灣塞車問題
 樓主| 10598C 發表於 2017-3-26 15:41 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-3-26 13:26
回 #16

其實唔需要比停站表我看, 既然個 post 說出 293 保持山上有車去土瓜灣紅磡一帶, 飛旺角油痳地,  ...

1. 話你捉字蝨係話你話“去漢口道就唔係淨去尖東”呢句

2. 一係你比建議我點樣可以做到297同93K重組之餘又做曬而家流水客(將觀,將九商,達土) 因為本身93K係做緊流水 好難改快 如果唔係又要補一堆BBI 如果改快飛起觀塘又做唔到貴價將觀 同297合拼後又唔可以飛起九商 我暫時淨系諗到用流水做曬咁多種客 不過可以唔做尖東 淨係去土瓜灣或紅磡

3. 我有諗過將296M拉上去安達 做埋213X BBI 但係要將296M拉疏班次做30 而且295D可以做轉乘

4. 唔好意思我點睇都睇唔到有聯合班次 如果係有點解九巴唔宣傳?另外13M特冇下繁喎

5. 293同295D關咩事= = 兩架去嘅地方都唔同 一架去土瓜灣 一架去油尖旺 係都293同98A聯合班次啦下話 之前我講過會補返聯合班次

6. 我日日都搭93K 基本上ETA係準時20分鐘 而25分鐘一班嘅班次係官方夜晚11點後嘅班次 下次講清楚少少

7. 客量上升果個係因為數客果朝98A收車17分鐘一班 搞到啲客上曬93K 先谷到96%客 (之前有人講過 你搵下

樓主| 10598C 發表於 2017-3-26 16:25 | 顯示全部樓層
已更新內容
expertuser2004 發表於 2017-3-26 23:01 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-3-26 15:41
1. 話你捉字蝨係話你話“去漢口道就唔係淨去尖東”呢句

1. 我不覺得你有乜理由可話捉字蝨, 有路線圖名, 停站表, 總站位置名, 根本不到你抵賴
去漢口道就唔係淨去尖東經尖沙咀, 明白沒?
從來就沒人話呢條線正去到尖東而去不到尖沙咀任何一个位置, 是樓主搵不到總站擺是但塞落一個位到, 見你咁答已笑左出黎

4. 唔好意思我點睇都睇唔到有聯合班次 如果係有點解九巴唔宣傳?另外13M特冇下繁喎
下繁已有 98A 特車, 不需要 13M 下特, 98A 下特同 98A正常線二架車是一齊上客, 識玩車用 ETA 計時間去巴士站已可以, 不需要九巴宣傳
看不到聯合班次分佈只是樓主自己問題, 所以本人已說過山上住左六年, 不是什麼重要一回事, 要說屋村的背景點止得 6 年咁少?

6. 我日日都搭93K 基本上ETA係準時20分鐘 而25分鐘一班嘅班次係官方夜晚11點後嘅班次 下次講清楚少少
即是 20-25分鐘一班, 明未? 其實同半粒鐘一架分別不大, 班次是不包括行車時間同等車時間, 分分鐘要超過半粒鐘一班, 諗野要由乘客角度諗不是由巴士公司角度諗
明顯樓主是一位非常不重視時間的人, 錢是買不到失去的時間, 但可追到時間

7. 客量上升果個係因為數客果朝98A收車17分鐘一班 搞到啲客上曬93K 先谷到96%客 (之前有人講過 你搵下)
個 POST 我已看過, 似乎有其他原因速成客量上升, 98A 早班有短車特見行山再加上收車, 客量不上升先出寄, 搞到 93K 企到出門口
都是一句樓主早上去過寶達同秀暉樓搭下 98A 落山就知什麼一回事

5. OK, 補左先算

3. 296M 轉單層就不洗 30 分鐘一班, 一部大車 = 2部單層; 如是用我會選用 93M 縮短安達轉全日, 換 TKO 段延長其他位置 (如:日出康成, 環保大道)
290 系大把將軍澳位去不到, 新 93M 可望解決

2. 一係你比建議我點樣可以做到297同93K重組之餘又做曬而家流水客(將觀,將九商,達土) 因為本身93K係做緊流水 好難改快 如果唔係又要補一堆BBI 如果改快飛起觀塘又做唔到貴價將觀 同297合拼後又唔可以飛起九商 我暫時淨系諗到用流水做曬咁多種客 不過可以唔做尖東 淨係去土瓜灣或紅磡

93K 比我改, 我會選擇不去尖咀尖東, 而是直接改行安達臣經新清直出旺角, 新清段來回不設站, 即由安達臣/寶達直通九龍城, 首先通左將軍澳安達土瓜灣紅磡段
將觀比返 98A, 296A, 102 專線自己做返
將九商,  297 改定點班次開出並改用細車或把 106 快專 / 111 快專延長到坑口就可以, 反正 98A 咁多人, 多二條更快小巴線清下客不失是二全其美的方法, 將尖不適合用兜山方法去解決

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
kmb71k 發表於 2017-3-26 23:10 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-3-26 14:17
入九商係補297 入啟晴係避開觀塘道入九龍灣塞車問題

唔好咁天真
觀塘道塞車一樣會令九龍灣塞車o架
呢個世界上有一樣嘢叫做"倒塞"

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| 10598C 發表於 2017-3-26 23:19 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-3-26 23:10
唔好咁天真
觀塘道塞車一樣會令九龍灣塞車o架
呢個世界上有一樣嘢叫做"倒塞"

起碼好啲
 樓主| 10598C 發表於 2017-3-26 23:32 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-3-26 23:01
1. 我不覺得你有乜理由可話捉字蝨, 有路線圖名, 停站表, 總站位置名, 根本不到你抵賴
去漢口道就唔係淨去 ...

1. 正正就係冇位 如果唔係本身我都想放麼地
3. 總之我係搭開20分鐘一班 唔明點解你可以拉到唔重視時間 而11點後班次先開25其實可以忽略 大部分時間開20 塞車先25+ 又唔可以話半粒鐘一班嘅
4. 我見過
6. 30一班係方便市民就算唔睇ETA都預到站時間(好多老人家搭呢條線) 另外可唔可以解釋下93M用途?咁296M駛唔駛取消?車從邊到嚟?
7. 建議唔錯 但係將旺有2/98C 咁295D又點?取消定做聯合班次來往將旺?咁改左93K班將觀貴價流水客係咪倒落98A?駛唔駛加班?點解我一直唔肯放棄293將觀就係要維持九巴最想見到嘅貴價流水 你就話要係乘客果邊諗 但係都要考慮巴士公司願唔願意
 樓主| 10598C 發表於 2017-3-27 13:29 | 顯示全部樓層

新建議
方案一
1.1 297減班次 非繁改為30分鐘 93K班次不變 寶琳區同297做聯合班次(只限欣明苑一站) 改為半直通(麗晶至新山道中間唔停站) 只往紅磡碼頭
1.2 由於車輛不足 98C一半班次維持坑口 其餘寶琳開 98S每半小時一班 同98C做聯合班次
1.3 13D同213D改為寶達開 其餘維持原有路線
95拉出秀茂坪道 飛起新蒲崗 補BBI
1A拉上安達做流水線 唔夠車拉疏班次
好處: 部分路線改快 唔駛因為兜來兜去為人詬病
壞處: 唔少路線逆走 客源唔集中

方案二(類似更新左嘅#1)
2.1 297縮做上下繁 93K拉去坑口 縮短至紅磡碼頭 中間做半直通(唔停新蒲崗九龍城)
2.2 98S 全日服務 每15分鐘一班
98C 縮去寶琳
2.3 213D取消 改為95途徑安秀道 同時95唔經新蒲崗同補BBI
13D改為去佐敦渡華路 由新95抽車 補16, 1A BBI
好處: 留返93K流水 同時做半特快 98S全日 秀茂坪可搭13D去旺角
壞處: 冇左全日坑土特快(建議搭鐵) 冇左全日九商將線 秀茂坪去旺角搭巴士慢左
方案三(只針對93K297 其餘同上)
3.1 93K拉去坑口 跟去到觀塘道後跟11X 但終點仍然擺紅磡碼頭 回程經觀塘道同九龍城天橋 98A非繁落觀塘道下通道

方案四
4.1 297取消 騰出車輛予98S全日服務
4.2 13D同213D改由寶達開
4.3 95 95M秀茂坪段交換路線 95同秀茂坪路線做BBI(例如13D→95 車資合共7.2

PS所有冇講改嘅野姐係大致同未重組之前一樣
PS重組目的: 沙中線開通後部分路線同鐵路重疊 競爭唔夠大 同時為騰出車輛予98S全日服務 部分路線需按需要重組/減班

reason 發表於 2017-3-27 15:56 | 顯示全部樓層

既然同鐵路重疊係削減服務嘅基礎
98S 大部份路段皆與鐵路重疊
你又何以見得有合理原因提升至全日服務?
 樓主| 10598C 發表於 2017-3-27 16:26 | 顯示全部樓層

reason 發表於 2017-3-27 15:56
既然同鐵路重疊係削減服務嘅基礎
98S 大部份路段皆與鐵路重疊
你又何以見得有合理原因提升至全日服務?

係喎 你又有啲講得啱 不過九龍城, 亞皆老街同九龍醫院一帶地鐵去唔到/唔近 而且將土未來競爭力唔高 有機會輸比鐵 所以要按需要改班次囉 而98S升為全日服務係比坑口特快出九龍 唔駛兜完寶琳再爬山 而且將旺例外 你睇下796C就知 不知幾多人旺角返將南