hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 離島區議員要求增辦東涌來往市區渡輪服務 ...
開啟左側

離島區議員要求增辦東涌來往市區渡輪服務

HS112 發表於 2017-3-20 12:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有關開辦往來東涌至市區渡輪服務的提問

容詠嫦議員通知本會,在 2017 年 3 月 20 日舉行的交通及運輸委員會會議上,她將會提出以下提問︰
“ 本人收到大嶼山居民的意見,希望開辦往來東涌至中環、灣仔、青衣、尖沙咀及/或荃灣的渡輪航綫,
以紓緩港鐵東涌綫,以及北大嶼山公路及青嶼幹線的擠塞情況。據了解,交通及運輸委員會曾在去年 3 月 21 日會議上討論有關議題。
行政長官在《二零一七年施政報告》中亦提及會研究由政府擁有船隊,再外判營運渡輪服務的利弊。
就此,本人請運輸署安排代表出席會議,說明會否由署方扮演主導角色,就往來東涌至市區的渡輪航綫進行招標。 ”

上次青馬橋冧檔事件有人講過話調得人船去已經通番車
但如果你咁樣買船就要用公帑養船,船泊邊度都係一個問題。
kitarolo 發表於 2017-3-20 20:41 | 顯示全部樓層

有陸路競爭嘅渡輪航線
營運都唔太賺錢,梅窩,珀麗灣
甚至愉景灣,愉景灣有咗行車隧道
之後真係仲好想做船運咩……即使
屯門至東涌線收支平衡已唔錯。

我自己睇係得荃灣
比較可行,離港鐵站最近,
其他地點就算高速船也會
成本太高,票價應訂在甚麼價格?

最根本問題: 東涌新發展碼頭
一啲都唔接近民居/港鐵/嶼巴站,
萬一屯赤通車前,青馬大橋再次車路
及鐵路癱瘓,相信谷去愉景灣轉船嘅人
唔會大幅減少。
E21A 發表於 2017-3-21 16:42 | 顯示全部樓層
渡輪服務係香港都式微
更何況東涌無論係地鐵又或者公路既使用率都好明顯比大西北低一大截,又點會需要有渡輪服務

當年中屯線得巴士都比佢玩死啦

dogdog002 發表於 2017-3-21 22:46 | 顯示全部樓層

最慘你平日唔搭

出事先走黎搭呢

實際少少協調下整後備計劃

如果青馬大橋一封橋

協調晒例如TurboJet/金光/新渡輪每人交一隻船又好咩都好

即時開放海天碼頭做機場東涌/中環接駁

當時,過左幾個月都無人會記得啦~

咪下次睇下封幾耐囉

kitarolo 發表於 2017-3-21 23:00 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2017-3-21 16:42
當年中屯線得巴士都比佢玩死啦

唔講我都差啲遺忘咗
有幸我都搭過,90年代中期
都超過20蚊,西隧巴士一開
就一直苦撐至結束,雖然只需
30~40分鐘航程,但途中好拋
唔係人人可接受,只不過好過搭
巴士出荃灣轉港鐵咁解,當時連
汀九橋/欖隧都未有作分流,屯門
公路返放工時段大塞車係常事。
東涌遇上車路/港鐵癱瘓機會好低,
除非真係以前屯公咁繁時例塞先值得
考慮海路,否則全公營都唔掂。

所以我咪話就算梅窩中環線
普通船都快過陸路、快船也
比陸路便宜,結果梅窩的客流
量都不高,渡輪航線能否賺錢
相信唔洗我多講,連珀客/愉航
都寧願花錢及便利陸路而縮減
船運就知。

E21A 發表於 2017-3-21 23:06 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2017-3-21 23:00
唔講我都差啲遺忘咗
有幸我都搭過,90年代中期
都超過20蚊,西隧巴士一開

所以呢位議員既建議其實都好離地
lokwah2a 發表於 2017-3-25 23:02 | 顯示全部樓層